Badge field

Find en tandlæge

Published date field

Hvordan finder jeg en tandlæge?

Et godt sted at starte er at spørge personer, du har tillid til – venner, familie, bekendte, arbejdskollegaer, eller din læge. Spørg dem, hvor længe de har gået til deres tandlæge, om de føler sig tilpasse med at stille spørgsmål til tandlægen, hvilken type tandlæge, de går til (alment praktiserende eller specialist). Det er vigtigt, at du finder en tandlæge, som du kan føle dig tryg ved.

Andre måder, hvorpå du kan finde en tandlæge, omfatter:

  • Ring til den lokale tandlægeforening og bed om en liste over anbefalede tandlæger i dit område. Den lokale tandlægeforening kan du finde i de gule sider i telefonbogen.
  • Søg online efter tandlæger i dit område. Flere og flere tandlæger har hjemmesider, hvor man kan se hvad de tilbyder.
  • Klik her for at finde en tandlæge

Hvilken slags tandlæge skal jeg kigge efter?

Alment praktiserende tandlæger er uddannede til at udføre alle former for behandling. Hvis dine tandmæssige problemer er svære eller ud over det sædvanlige, kan din tandlæge henvise dig til en af følgende specialister:

  • En pædiatrisk tandlæge er specialiseret i pædiatrisk (relateret til børn) tandlægearbejde.
  • En specialist i endodonti kan diagnosticere og behandle betændelsestilstande i tandens nerve og udføre rodbehandlinger (mange alment praktiserende tandlæger udfører også rodbehandlinger).
  • En protetiker er specialiseret i kroner, broer og tandproteser.
  • En specialist i oral patologi gør brug af laboratorieprocedurer for at diagnosticere sygdomme i munden. De er også specialiserede i retsmedicinsk tandlægearbejde.
  • En specialist inden for oral maxillofacial kirurgi kan udføre kirurgiske behandlinger, såsom fjernelse af cyster, tumorer, og tænder. De kan korrigere brud på kæben eller andre kæberelaterede problemer, der kræver kirurgi, herunder bidfunktionsproblemer (TMD). De bruger også metoder, der svarer til dem, der anvendes inden for plastikkirurgi til behandling af kosmetiske problemer i kæbe og ansigt.
  • En specialist inden for ortodonti kan ved hjælp af bøjler og andre apparaturer korrigere for forkert placerede tænder og flytte dem til en bedre position.
  • En specialist inden for parodontologi er specialiseret i diagnosticering og behandling af sygdomme i tandkødet.

Hvordan bliver man praktiserende tandlæge?

En alment praktiserende tandlæge eller speciallæge kan enten være en DDS (Doctor of Dental Surgery) eller DMD (Doctor of Dental Medicine), afhængigt af hvilken skole, han eller hun dimitterede fra. Kravene til begge grader er identiske: fire års studier for almen praksis plus yderligere et til to år, hvis man vil specialisere sig inden for et område. En kandidat skal derefter bestå en statsautoriseret eksamen for at få lov til at starte praksis.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.