Badge field

Hvordan virker blegning?

Published date field

Der er mange måder at blege sine tænder på — fra whitening-tandpastaer og andre produkter, der til en overkommelig pris kan fjerne mange overfladiske pletter til lys-aktiverede blegningsteknikker hos tandlægen, der kan koste op til USD 1.000 og give fantastiske resultater.

Alle blegningsteknikker fungerer på en af to måder:

  1. Blegningsbehandlinger forvandler din naturlige tandfarve og gør den som regel fem til syv toner lysere. Både klinikbehandlinger såvel som hjemmebehandlinger for hvide tænder beror på blegning. Blegemidler indeholder en aktiv ingrediens, sædvanligvis en carbamidperoxid eller hydrogenperoxid i koncentrationer på 10-22 %, som hjælper med at fjerne både dybe og overfladiske pletter. Der er betydelige forskelle i prisen på de forskellige blegningsbehandlinger:
  • En lys-aktiveret blegning hos tandlægen kan koste USD 500 eller mere, og tænderne bliver ofte markant hvidere. Men efter et år eller mere med normal indtagelse af kaffe, te, sodavand eller lignende begynder tænderne igen så småt at blive misfarvede og nye pletter udvikles. Så må man igen betale de USD 500 det koster for igen at få hvide tænder.
  • En blegeskinne, der specialfremstilles af tandlægen til hjemmeblegning, koster omkring USD 300, og typisk har man den på flere timer om dagen eller om natten i cirka to uger. Hvis man opdager nye misfarvninger, fjerner man dem igen ved blot at tage skinnen på i en eller to nætter.
  • Tandblegeprodukter, der kan købes på apoteker eller i andre butikker omfatter skinneblegning ("boil and bite"), tandblegningsgel der påføres med pensel, og tandblegnings-strips, og koster fra USD 10 til USD 45.
  1. Behandlinger uden blegning virker ved en fysisk og/eller kemisk proces og fjerner overfladiske pletter fra tænderne. Alle tandpastaer gør brug af en mild form for slibning, hvorved overfladiske pletter kan fjernes imellem tandlægebesøgene. Whitening-tandpastaer indeholder særlige kemiske stoffer eller poleringsmidler, der giver yderligere pletfjerning. En professionel tandrensning hos tandlægen eller tandplejeren omfatter også en form for slibning og polering med henblik på at fjerne de fleste eksterne misfarvninger forårsaget af kosten og tobak.

Folk reagerer forskelligt på forskellige behandlinger. For nogle mennesker virker whitening-tandpastaer rigtig godt, mens det for mennesker med grå tænder eller andre alvorlige misfarvninger kan være nødvendigt at gøre brug af porcelænsfacader eller plast-bonding (beskrevet andetsteds på denne side) for at få det smil, som de altid har ønsket sig. Kun din tandlæge eller tandplejer kan afgøre, hvad der er rigtigt for dig.

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Alle rettigheder forbeholdes.

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.