Blister i munden: Årsager, symptomer og behandling
Badge field

Blister i munden: Årsager, symptomer og behandling

Published date field

Lider du af blister? Information til dig som lider af blister

Hvad er blister i munden?

Blister - eller after - er smertefulde sår, der opstår i munden. Ordet "after" kommer af det græske ord for ild, og tilstanden har fået sit navn på grund af den brændende smerte fra såret.

Hvordan ser blister ud?

Blister er normalt runde sår med en diameter på 5-10 mm, men de kan være større eller mindre. Såret er typisk gulligt og omgivet af en rød, let hævet rand. Sårene er ofte smertefulde og kan være meget generende, både ved tale, spisning og tandbørstning. Blister optræder typisk på indersiden af læberne, på mund- og kindslimhinden samt tungen. Blister er en tilstand, som kommer og går - et udbrud varer normalt 7- 14 dage.

Blisters
Blist på
mundslimhinden
i overkæben
Blist på
tungens siderand

Hvem får blister?

People

Ca. 20% af befolkningen oplever at få en blist en gang i mellem. Kun få procent er plaget af hyppige udbrud.

Bemærk, der er mange andre typer sår i munden, som kan forveksles med blister. Tandlægen kan fastslå, om dit sår er en blist.

Hvad er årsagen til blister?

Man kender ikke den nøjagtige årsag til blister. Dog synes et samspil af flere forhold at have betydning for blister: Nedsat immunforsvar, arvelighed og en række andre faktorer.

Undersøgelser har vist, at

Percentage

Har man tendens til at få blister, bør man være opmærksom på følgende faktorer:

 • Fødevareallergi
  En lang række fødevarer såsom chokolade, kaffe, peanuts, mandler, jordbær, ost, tomater, hvedemel og syreholdige drikkevarer er mistænkt for at kunne udløse blister hos nogle patienter.
 • Beskadigelse af mundslimhinden
  Hvis man allerede er tilbøjelig til at få blister, kan skader på slimhinden, som følge af f.eks. bid eller tandbørsteskade, udløse blister.
 • Stress
  Der er sandsynligvis en sammenhæng mellem stress og blister. Årsagen er ukendt, men det skyldes formentlig, at stress påvirker immunforsvaret.
 • Hormonelle forandringer
  Nogle kvinder oplever blister ved menstruation, graviditet, overgangsalder eller ved brug af p-piller.
 • Medicin
  Nogle lægemidler kan udløse sår, der minder om blister. Disse sår forsvinder typisk igen, når man holder op med at bruge medicinen. Der er blandt andet tale om nogle typer medicin mod forhøjet blodtryk og smertestillende midler, der indeholder ibuprofen.
 • Vitaminmangel
  Der er en sandsynlig sammenhæng mellem forekomst af blister og mangel på vitaminerne B1, B2, B6, B12 samt folinsyre og jern. Rådfør dig med din læge om, du skulle lide af vitaminmangel.
 • Skummemiddel i tandpasta
  Natriumlaurylsulfat (SLS) anvendes som skummemiddel i en lang række tandpastaer. Flere undersøgelser konkluderer, at SLS ikke forårsager blister. Hos de få procent af befolkningen, som er særligt plaget af hyppige anfald kan udbrudstiden muligvis nedsættes, hvis man anvender en tandpasta uden SLS, som f.eks. Colgate® Total Advanced.

Kan blister behandles?

Der findes i dag desværre ingen midler, der helt kan helbrede blister. Antallet af udbrud kan ofte mindskes, hvis det er muligt at identificere og undgå de udløsende faktorer. Er du plaget af blister, findes der håndkøbsmidler, som kan lindre symptomerne, mens du har sårene.

De få procent, der lider af særligt smertefulde og store sår, kan have brug for medicinsk behandling, der typisk ordineres i samarbejde med en specialist.

Hvad er vigtigt at vide?

Blister heler normalt af sig selv i løbet af 7-14 dage. Hvis blisten ikke er forsvundet i løbet af et par uger, eller hvis man pludselig begynder at få hyppige udbrud, er det vigtigt at søge læge eller tandlæge, da blister i sjældne tilfælde kan være tegn på anden sygdom.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.