Hvad er plak, egentlig, tænker du måske. Det er de bakterier, man dagligt fjerner ved tandbørstning. Plak er den fedtede, klæbrige og hvidlige belægning, der til stadighed dannes på tandoverfladerne af bakterier. Plakken er årsagen til huller i tænderne (karies), tandkødsbetændelse (gingivitis) og parodontitis. Når der udfældes kalk i plakken fra spyttet, eller hvis plakken (bakterierne) får lov at forblive på tænderne uforstyrret, bliver den til tandsten og skal fjernes professionelt på en tandklinik.
Hvordan ved jeg, om jeg har plak?
Alle udvikler bakteriel plak på sine deres tandoverflader, og der dannes hele tiden nye bakterier i vores mund. Disse bakterier lever og formerer sig ved hjælp af de næringsstoffer, der findes i vores spyt og i den mad og drikke, vi indtager. Plak kan give huller i tænderne, fordi der dannes syrer, når bakterierne omsætter sukkerstof fra vores føde. Ved gentagne syreangreb kan tandemaljen nedbrydes, og der kan danne sig et hul. Plak, der ikke fjernes, kan ligeledes påvirke tandkødet og medføre tandkødsbetændelse (gingivitis) med rødt, hævet og blødende tandkød eller parodontitis, som kan bevirke, at tænderne går bliver løse, så du risikerer at miste dem og måske mistes. Det er nemt at konstatere, om man har plak. Med tungespidsen kan man føle at tænderne er ru langs tandkødskanten. Med en fingernegl kan man skrabe belægningen af tandoverflade og endelig kan man købe forskellige indfarvningstabletter, der kan gøre plakken synlig på tandoverfladen.
Hvordan kan jeg forhindre, at der dannes for meget plak?
På netdoktor.dk kan du læse mere om god mundhygiejne. Sørg for at:
børste tænderne omhyggeligt to gange om dagen.
holde tandmellemrummene holdes rene ved brug af tandstikker, mellemrumsbørste eller tandtråd,
kontrollere, at tænderne er rene inden man lægger tandbørsten fra sig. Føl f. eks. efter på tandoverfladerne med tungespidsen.
begrænse antallet af søde mellemmåltider.
aftale regelmæssige besøg hos tandklinikken for undersøgelse og tandrensning.
bruge fluoridholdig tandpasta og måske tandpastaer med avancerede teknologier, hvis du har tendens til mange bakteriebelægninger
Læs her mere om, hvordan du børster tænder på den rigtige måde.
Forbindelsen mellem plak og tandkødsbetændelse
Når du spiser og drikker, indtager du automatisk bakterier, som sætter sig på tænderne. Alle fødevarer indeholder bakterier, men søde fødevarer og drikke indeholder mere syre, som angriber emaljen på dine tænder. Den sætter sig langs tandkødsranden nederst på tænderne. Når du børster tænder, fjerner du også disse bakterier. I nogle tilfælde kan du udvikle tandsten, som opstår, når plak ikke fjernes fra tænderne og dermed forkalker. Tandsten er mere ru i overfladen, og det gør det nemmere for nye bakterier at sætte sig fast, og dermed dannes der grobund for flere bakterier og tandsten, der gør, at du kan udvikler huller i tænderne.
Dette kan endvidere udvikle sig til tandkødsbetændelse, da tandkødet bliver generet af bakteriebelægningerne. De fleste af os har på et tidspunkt i deres liv oplevet at have tandkødsbetændelse. Symptomerne er ømt og rødt tandkød, der ofte bløder under tandbørstning. De hyppigste årsager til tandkødsbetændelse er dårlig mundhygiejne, indtag af for mange sukker- og syreholdige drikke og fødevarer samt rygning. Betændelse i tandkødet ses også hyppigt hos gravide på grund af hormenelle forandringer, der gør, at tandkødet kan blive hævet, ømt og rødt samt bløde, når du rører ved det.
I de fleste tilfælde er der ikke grund til bekymring. Da tandkødsbetændelse i langt de fleste tilfælde skyldes dårlig mundhygiejne, kræver det, at du giver dine tænder og generelle mundhygiejne noget ekstra opmærksomhed - det er vigtigt at børste tænderne, selvom de bløder, men omvendt skal du ikke børste tænderne så hårdt, at det kommer til at bløde, hvis ikke dette er tilfældet i forvejen.
Hvis du ikke forbedrer din mundhygiejne, kan tandkødsbetændelse udvikle sig til paradontitis. Det sker, når betændelsestilstanden spreder sig til knoglen, der befinder sig under tanden. er Modsat tandkødsbetændelse går paradontitis ikke væk af sig selv, men kræver behandling hos tandplejeren eller tandlægen.
Naturlige midler til fjernelse af plak
Hvis du gerne vil slippe af med plakken så hurtigt som muligt, kan du prøve nogen af de nedestående forslag:
Du bør som det første gå din tandbørstning efter i sømmene. Tandbørstning er dit vigtigste redskab til at fjerne plak. Børster du dem ordentligt? Kommer du hele vejen rundt? Og husk også at massere tandkødet under børstningen. Brug eventuelt en elektrisk tandbørste, hvis du synes, det er svært at børste dine tænder.
Brug tandtråd, tandstikkere eller interdentale børster til at fjerne eventuelle madrester mellem tænderne.
Fjern selv plak ved brug af en tandpasta med avanceret teknologi..
For at komme plakken fuldkommen til livs er du nødt til regelmæssigt at gå til tandlægen og tandplejeren. Hvor ofte varierer fra person til person, og din tandlæge vil vurdere dit indkaldevarsel til tandtjek baseret på din risiko for udvikling af tandsygdomme.
Ved en tandrensning fjernes plak og tandsten fra tandens krone og rodoverflade |
Kostens rolle i plakdannelse
Ovenstående er vores råd til, hvordan man fjerner plak på tænderne. Du kan dog ikke undgå bakteriedannelse helt. Men nogle fødevarer har en større indflydelse på dine tænders sundhed end andre. Du bør som det allerførste mindske dit indtag af fødevarer og drikke, der indeholder meget sukker eller syre. Det kan være sodavand, slik, chokolade og kage. Undgå søde mellemmåltider som juice, saft og sodavand. Jo længere sukker eller syre fra fødevarer får lov til at sidde på tænderne, inden du børster dem, desto større er risikoen for, at den angriber emaljen, hvilket kan resultere i huller i tænderne - dog skal der gå 20-30 minutter, før du børster tænderne, efter indtagelse af sukker eller syre, da tænderne er mere porøse lige efter indtag. Dette gælder også frugt, der ligeledes indeholder sukker og syre. Frugt indeholder dog trods alt mindre syre end de usunde fødevarer, og du kan med fordel skylle munden med vand, efter du har spist frugt.