Badge field

Hvad er plak?

Published date field

Hvad er plak?

Plak er den fedtede, klæbrige og hvidlige belægning, der til stadighed dannes på tandoverfladerne af bakterier. Plakken er årsagen til huller i tænderne (karies), tandkødsbetændelse (gingivitis) og paradentose (parodontitis). Når der udfældes kalk i plakken fra spyttet, bliver den til tandsten.

Hvordan ved jeg, om jeg har plak?

Alle udvikler bakteriel plak på sine tandoverflader, og der dannes hele tiden nye bakterier i vores mund. Disse bakterier lever og formerer sig ved hjælp af de næringsstoffer, der findes i vores spyt og i den mad vi indtager. Plak kan give huller i tænderne, fordi der dannes syrer, når bakterierne omsætter sukkerstof fra vores føde. Ved gentagne syreangreb kan tandemaljen nedbrydes, og der kan danne sig et hul. Plak, der ikke fjernes, kan ligeledes påvirke tandkødet og medføre tandkødsbetændelse (gingivitis) med rødt, hævet og blødende tandkød eller paradontose (parodontitis), som kan bevirke, at tænderne går løse og måske mistes. Det er nemt at konstatere, at man har plak. Med tungespidsen kan man føle at tænderne er ru langs tandkødskanten. Med en fingernegl kan man skrabe belægningen af tandoverflade og endelig kan man købe forskellige farvestoffer, der kan gøre plakken synlig på tandoverfladen.

Hvordan kan jeg forhindre, at der dannes for meget plak?

Det gøres simpelt ved at have en god mundhygiejne. Sørg for at:

  • børste tænderne omhyggeligt to gange om dagen.
  • tandmellemrummene holdes rene ved brug af tandstikker, mellemrumsbørste eller tandtråd
  • kontrollere at tænderne er rene inden man lægger tandbørsten fra sig. Føl f. eks. efter på tandoverfladerne med tungespidsen.
  • begrænse antallet af søde mellemmåltider.
  • aftale regelmæssige besøg hos tandklinikken for undersøgelse og tandrensning.
Scaling Ved en tandrensning fjernes plak og tandsten fra tandens krone og rodoverflade

 

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.