De fleste voksne kan få gavn af en tandblegning. Din tandlæge og tandplejer vil være i stand til at vurdere din munds sundhedstilstand og anbefale den tandblegningsmetode, der passer bedst til dig. Afhængigt af typen og sværhedsgraden af misfarvningerne kan tandlægen foreslå en eller flere af følgende behandlinger:
Professionel tandrensning for at fjerne ekstern misfarvning forårsaget af fødevarer og tobak
Brug af en whitening-tandpasta, der mellem tandlægebesøgene kan hjælpe med at fjerne misfarvninger på tændernes overflade
For endnu bedre resultater, kan du, i samråd med en tandlæge eller tandplejer, få udleveret tandblegningsgel eller tandblegnings-strips, der er både lette at bruge og overkommelige i pris
Blegning (hos tandlæge eller hjemme) for mere genstridige misfarvning/gulning
Porcelænsfacader eller plast-bonding for at reparere på uregelmæssige eller beskadigede tænder eller for at opnå konkrete resultater
Spørg din tandlæge, hvilken blegningsteknik, der er bedst for dig.
Tandklinikkens vurdering af blegningsbehov
Det er vigtigt at rådføre dig med din tandlæge og tandplejer, hvis du overvejer tandblegning. De kan undersøge dine tænder og sammen kan I finde ud af, om tandblegning er det rigtige for dig.
Din tandklinik vil også kunne informere dig om risici og potentielle bivirkninger samt give dig en vurdering af det forventede resultat. Måske er dine tænder i forvejen så hvide, at tandblegning ikke vil have den store effekt, og at en whitening-tandpasta måske i virkeligheden er det bedste valg for dig.
Egnethedskriterier for tandblegning
Det er ikke alle, der er egnet til tandblegning. For eksempel må blegeprodukter med over 0,1 % hydrogenperoxid (brintoverilte) ifølge Miljøstyrelsen kun anvendes på personer over 18 år - ; og kun benyttes af tandlæger.
Samtidig fraråder mange tandklinikker, at gravide og ammende får foretaget en tandblegning. Spørg din tandklinik for mere info angående deres kriterier og anbefalinger.
Om du er egnet til at få bleget dine tænder, eller om du kan opnå det ønskede resultat, kan også afhænge af farven på dine tænder.
Tænder, der er blevet gule, reagerer bedst på en blegning. Brune eller grå tænder, eller tænder, der er blevet stribede eller skjoldede på grund af tetracyklin eller for meget fluorid, bleges måske ikke helt jævnt. Sidstnævnte tilfælde betegnes dental fluorose og er en tilstand, der opstår under tændernes dannelse.
Folk med parodontale lidelser eller særligt følsomme tænder bør undgå kemisk blegning, da det kan irritere tandkødet.
Hvis du har en fyldning i din tand i samme farve som tanden, eller kroner eller plastfacader, i de forreste tænder, skal du være indstillet på, at der kan opstå farveforskel — blegemidlet vil nemlig ikke ændre farven på disse materialer, hvilket vil få dem til at skille sig ud i dit nye og hvidere smil. Det kan derfor være, at du får behov for at skifte en fyldning efterfølgende. Måske vil du sammen med din tandlæge undersøge andre muligheder, såsom porcelænsfacader eller plast-bonding.
Ved alvorlige tand- eller kæbeproblemer kan en krone med henblik på tandregulering også give et hvidere og smukkere smil.
Kontraindikationer og potentielle risici
Tandlægeforeningen og Miljøstyrelsen oplyser på deres hjemmesider nogle af de risici og bivirkninger, der kan opstå i forbindelse med blegning af tænder.
Ifølge Miljøstyrelsen er de risici, man kender til ved tandblegning, blandt andet øget tandfølsomhed, irritation af tandkød og mundslimhinde og ætsning af emaljen.
Miljøstyrelsen advarer også mod tandblegningsprodukter købt over nettet til privat brug, da de i værste fald kan skade tænder og tandkød og indeholde en for stor koncentration af brintoverilte.
Igen: Tal med din tandklinik i stedet for at købe produkter på nettet. Her er du sikker på, at de produkter, der udleveres, lever op til de gældende regler.
Ifølge Tandlægeforeningen må behandlingen heller ikke foretages for ofte på grund af den føromtalte opløsning, der sker af en del af tandens emalje, hver gang der foretages tandblegning. Det er også almindeligt at opleve mindre smerter i forbindelse med tænderne, mens de bleges, især hvis man døjer med følsomme tandhalse. Dog skulle isningerne gerne stoppe efter nogle dage.
Forhør dig hos din tandlæge for yderligere information omkring risici forbundet med tandblegning. Her vil du også kunne få råd om særlige tandpastaer, der kan hjælpe mod de føromtalte isninger.
Alternativer til potentiel tandblegning
Som tidligere nævnt kan der også være alternativer til tandblegning. Måske kan en whitening-tandpasta være en god løsning for dig eller en professionel tandrensning hos din tandplejer.
Hvis du ikke vurderes egnet til en tandblegning kan porcelæns- eller plastfacader, som placeres på forsiden af dine tænder, måske være den rette løsning for dig for at få det smil, du drømmer om.
Du kan mindske yderligere misfarvning af dine tænder ved at undgå tobak og drikkevarer, der kan give misfarvning af tænderne, såsom te, kaffe, cola og rødvin. Du kan læse mere om årsager til misfarvning af tænderne her.