Badge field

Forbedring af mit smil

Published date field

Hvilke faktorer påvirker mine tænders farve?

Nogle mennesker er født med tænder, der er mere gule end andres. Andre har tænder, der bliver gule med alderen. Din naturlige tandfarve kan også blive påvirket af andre faktorer. Pletter på overfladen (ofte kaldet ydre pletter) og misfarvning kan skyldes:

 • Tobak (enten rygning eller skråtobak)
 • Kaffe, te eller rødvin
 • Fødevare med højt pigmentindhold som kirsebær eller blåbær
 • Ophobning af tandsten fra plak, der er blevet hårdt

Pletter inde i tanden (ofte kaldet indre pletter) kan skyldes:

 • Behandling med tetracyklin-antibiotika i den periode hvor tænderne formes
 • Gullige eller grålige tænder som en del af det at blive ældre
 • Traume til tænderne, der kan gøre, at tandens nerve dør, og tanden dermed bliver brunlig, grålig eller sort
 • For stort indtag af fluor i perioden, hvor tænderne formes (fra fødslen til 16-års alderen), der giver tænderne et plettet udseende
Discolored ToothWhitening

Misfarvede eller plettede tænder

Tænder efter tandblegning

 

Hvilke former for tandblegning er mulige?

Rensning hos tandlægen eller en tandplejer, der fjerner de fleste ydre pletter fra fødevarer og tobak. Tandbørstning med en tandpasta til blegning kan også hjælpe med at fjerne pletter på overfladen mellem tandlægebesøg. Hvis pletter har været til stede i flere år, kan der være behov for professionel tandblegning for at fjerne disse mere genstridige ydre pletter.

Indre pletter kan afbleges eller behandles med plastbehandlinger eller krone. Alle disse metoder er sikre og effektive, men din tandlæge vil anbefale den behandling, der passer bedst til dig, afhængig af dine tænders tilstand og de resultater, du ønsker at opnå. Din tandlæge vil overveje:

 • Graden og typen af pletter
 • Hvor meget af tandstrukturen, der er tilbage (består tanden stort set kun af fyldning? Er der behov for eller et ønske om at ændre form på tænderne?)

Hvordan fungerer tandblegning?

Tandblegning kan foretages enten hos tandlægen eller derhjemme med et system ordineret af din tandlæge. Begge metoder bruger tandblegende gel, der oxiderer pletter. Det er ikke ualmindeligt, at tænderne bliver en anelse følsomme under tandblegningsforløbet.

 • Tandblegning derhjemme
  Tandblegning derhjemme er den mere populære tilgang i dag. Din tandlæge tager et aftryk af dine tænder og fremstiller en tilpasset blegeskinne, som du fylder op med blegegel og placerer i munden op til to timer dagligt eller om natten i ca. to uger. Mange tandblegningskit ordineret af tandlæger indeholder i dag en opløsning med 10-15 % brintoverilte. Når behandlingen foretages under vejledning fra din tandlæge, er en hjemmebehandling meget effektiv.
 • Tandblegning hos tandlægen
  Denne behandling er ikke nær så jævnlig og er dyrere. Den tager fra 30 minutter til en time pr. besøg, og det kan være nødvendigt med flere besøg for at opnå den ønskede tandblegning. For at beskytte din mund kan en gelagtig masse blive smurt på dit tandkød, og en gummibarriere kan blive placeret omkring tandhalsen. Et oxiderende stof (blegeopløsning) påføres tænderne. Nogle gange anvendes et særligt lys i intervaller på fem minutter til at hjælpe med at aktivere blegemidlet.

Hvordan fungerer plastbehandlinger og facader?

Plastbehandlinger består af kompositplast og facader af porcelæn eller komposit til at dække overfladen på den plettede tand og give en flot, jævn fremtoning af den knækkede eller deforme tand. Der er to grundlæggende teknikker:

 • Kompositbehandling
  Først reduceres forsiden af tanden en smule for at sørge for, at den "nye" tand ikke bliver for stor. Mikroskopiske fordybninger ætses ind i tandoverfladen med en mild syre. Kompositplast i samme farve som de omkringliggende tænder påføres tanden, formes, hærdes med et særligt lyst og udglattes og poleres til sidst.
 • Facader
  En facade fremstilles i samme form som din tand og i matchende farve. Porcelænsfacader er generelt stærkere, mens kompositfacader er billigere. Ved porcelænsfacader tager tandlægen et aftryk af tanden og sender det til et tandlægelaboratorium, hvor facaden fremstilles, som regel efter tandens forside er blevet gjort mindre. Med begge teknikker klargøres tanden ved at gøre forsiden ru med en mild opløsning. Facaden kan dernæst limes fast på tanden med særligt tandlægecement.

En porcelænsfacade er dyrere, men kan matche de omkringliggende tænders farve bedre og holder typisk i fem til ti år.

BeforeBonding AfterBonding

Før plastbehandling

Efter plastbehandling

 

Får mine nye hvide tænder pletter?

Enhver tand kan få pletter, herunder facader og plastbehandlinger, som nævnt ovenfor. For at hjælpe med at forebygge, at pletter vender tilbage, kan du undgå rygning, kaffe, te, rødvin og fødevarer med højt pigmentindhold. Og børst dine tænder to gange om dagen med en blegende tandpasta.

*The Complete Guide to Better Dental Care
, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.