gruppe venner, der spiser pizza
Badge field

Sådan fjernes visdomstænder

Published date field

Visdomstændene er de bageste kindtænder i hver side både i over- og underkæbe. Det er de sidste tænder, som bryder frem, normalt i 16-20 års alderen eller senere. Det sene frembrud har givet tænderne navnet - visdomstænder. Det er ikke altid at man får sine visdomstænder. Det kan være, at de slet ikke er anlagt.

Da visdomstænderne er de sidste blivende tænder, der bryder frem, er der ofte ikke tilstrækkeligt plads til dem i tandbuen. Det kan medføre, at visdomstænderne ikke kan bryde rigtigt frem. De forbliver mere eller mindre tilbageholdt (retineret) i kæben. Retinerede visdomstænder kan være årsag til udtalt ømhed og betændelse med hævelse.

Visdomstænder kan ligge i kæben på mange forskellige måder. På et røntgenbillede kan man se, hvordan tanden ligger og om den overhovedet kan komme frem. Er der smerter eller tegn på betændelse må visdomstanden eventuelt fjernes.

Hvordan fjernes visdomstænder?

Er visdomstanden brudt frem i munden, således at kronen kan ses, sker fjernelsen ved en simpel tandudtrækning. Der lægges en bedøvelse, og tanden løsnes forsigtigt med egnede instrumenter. Du oplever ingen smerte, men kan mærke at tandlægen rører ved din tand.

Når tanden er fjernet, bliver du måske bedt om at bide sammen om et stykke gaze indtil blødningen er standset. Blødningen stopper i løbet af få minutter. Der kan senere forekomme lidt ømhed og hævelse, men det vil normalt forsvinde efter et par dage. Tandlægen vil fortælle dig, hvordan du skal forholde dig i helingsperioden og kan udlevere en trykt instruktion. Kommer der problemer, skal du henvende dig til tandlægen. I tilfælde af infektion kan tandlægen ordinere et antibiotikum.

Visdomstænder, der ligger forkert, kan give smerte og hævelse. Så snart blot den mindste del af en visdomstand er kommer gennem tandkødet, så er der i virkeligheden åbent hele vejen omkring kronen. Det betyder at der er god plads for bakterierne, men ingen mulighed for at fjerne dem. Sådanne tænder må eventuelt fjernes ved et mindre kirurgisk indgreb. Fjernes visdomstanden inden 20 års alderen er rødderne ikke færdigudviklede. Indgrebet er derfor nemmere og giver efterfølgende mindre komplikationer. Behandlingen sker under lokalbedøvelse.

HorizontalImpaction AngularImpaction VerticalImpaction
Horisontal lejring

Skrå lejring

Vertikal lejring, men stadig tilbageholdt (retineret)

Problemer og komplikationer med visdomstænder

En visdomstand kan føre flere komplikationer med sig, om den er delvist frembrudt eller stadig ligger og gemmer sig nede i kæben.

Ifølge Sundhed.dk bør en visdomstand, der endnu ikke er brudt frem, fjernes, hvis der er risiko for, at den skader nabotanden, hvis der er sygdom i tanden – eller hvis der er risiko for udvikling af sygdom. Det kan for eksempel være cariesangreb eller betændelse. Tegn på betændelse i en visdomstand kan vise sig som ømhed, hævelse og smerte omkring tanden.

Tandlægens vurdering af visdomstandens tilstand

Ifølge Netdoktor.dk er det vigtigt at få taget røntgenbilleder hos din tandlæge eller tandplejer, hvis du har en visdomstand – og med jævne mellemrum, hvis det i første omgang vurderes bedst at lade den være. Det er blandt andet vigtigt for at tjekke, om tanden gør skade nede i kæben.

Ud over dette er nogle af de almindelige årsager til fjernelse af visdomstænder ifølge Netdoktor.dk blandt andet, hvis visdomstanden forhindrer et normalt sammenbid, eller hvis der er hul i visdomstanden eller tanden foran.

Råd til smertelindring og pleje efter fjernelse

Ifølge Sundhed.dk er det ofte nødvendigt at tage smertestillende medicin efter operation af en visdomstand, og din tandklinik kan vejlede omkring den bedste medicin og mundhygiejne, hvor tanden har siddet.

Der er normalt ikke behov for at tage antibiotika ved fjernelse af en visdomstand.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.