Tandkødsbetændelse og dens konsekvenser
Tandkødsbetændelse er en betændelsestilstand i tandkødet – også kaldet gingivitis. Den direkte årsag til tandkødsbetændelse er plak – den bløde, klæbrige, farveløse eller gullige film af bakterier, der dannes direkte på tænder og tandkød. Plakken dannes af sukker, syre, der er i den mad og de drikke, vi indtager i løbet af dagen.
Hvis plakken ikke fjernes ved daglig tandbørstning og brug af tandtråd, tandstikkere, mellemrumsbørster eller lignende, bliver den til tandsten,som kan irritere tandkødsvævet og forårsage tandkødsbetændelse. På dette tidlige stadium af tandkødsbetændelsen kan du rette op på skaden igen, da knoglen og det bindevæv, der holder tænderne på plads, endnu ikke er blevet påvirket. Hvis tandkødsbetændelse ikke behandles, kan det dog udvikle sig til paradentose. Parodontitis forårsager permanent skade på dine tænder og din kæbe, der bevirker, at dine tænder bliver løse og kan falde ud, hvis det ikke kommer under kontrol og bliver behandlet.
Hvordan ved jeg, om jeg har tandkødsbetændelse?
Tandkødsbetændelse gør som regel ikke ondt. I stedet er de klassiske tegn og symptomer på tandkødsbetændelse rødt, hævet og ømt tandkød, som eventuelt bløder, når du børster tænder eller bruger tandtråd, tandstikkere eller mellemrumsbørster. Andre symptomer på tandkødsbetændelse kan være, at tandkødet virker ”løsere”, og nogle vil bemærke, at det trækker sig tilbage, hvilket blotlægger tandhalsen og fører til overfølsomhed over for kolde og varme føde-og drikkevarer. Ubehandlet tandkødsbetændelse kan føre til, at der opstår dybe lommer mellem tænderne og tandkødet, hvor der ophobes plak og madrester. Derfor kan nogle mennesker opleve vedvarende dårlig ånde eller en dårlig smag i munden, selvom sygdommen ikke er fremskreden.
Tandkødsbetændelse smitter ikke, men alle kan rammes af det – uanset køn og alder.
Vigtigheden af korrekt mundhygiejne for tandkødsbetændelse
God mundhygiejne er helt afgørende for at undgå tandkødsbetændelse. Hvis du sørger for at fjerne madrester og bakterier og dermed plakken hver dag, mindsker du risikoen for tandsten og også tandkødsbetændelse.
Du kan selv forhindre tandkødsbetændelse i at udvikle sig ved hjælp af:
Korrekt og regelmæssig tandbørstning to gange om dagen for at fjerne plak og madrester og forhindre opbygning af tandsten
Børst tænder med en fluoridholdig tandpasta eller en tandpasta mod tandkødsbetændelse, f.eks. Colgate Total Advanced.
Brug af tandtråd for at fjerne plak og madrester mellem tænderne, hvor tandbørsten har svært ved at komme til
Undlade at ryge cigaretter og andre former for tobak
Aftale regelmæssige tandeftersyn hos din tandlæge eller tandplejer
Du kan læse mere om mundhygiejne og om, hvordan du plejer dine tænder på bedste vis lige her.
Professionel hjælp til behandling og forebyggelse af tandkødsbetændelse
Professionelle tandrensninger er også ekstremt vigtige, for når plakken først er blevet til tandsten, kan du ikke selv fjerne den. Det er der kun en tandlæge eller en tandplejer, der kan gøre for dig. Har du en mindre tandkødsbetændelse, vil det i mange tilfælde være tilstrækkeligt at børste tænderne grundigt (men nænsomt). Men det kan være svært at vurdere, hvor graverende tandkødsbetændelsen er, og derfor anbefaler vi altid at bestille en tid hos tandlægen eller tandplejeren, hvis du oplever blødende og/eller hævet tandkød. Her får du en behandling for tandkødsbetændelse.