Badge field

Undgå tandkødsbetændelse med god mundhygiejne

Published date field

Hvad er gingivitis?

Gingivitis er en betændelsestilstand i tandkødet – også kaldet tandkødsbetændelse. Den direkte årsag til gingivitis er plak – den bløde, klæbrige, farveløse film af bakterier, der dannes direkte på tænder og tandkød.

Hvis plakken ikke fjernes ved daglig tandbørstning og brug af tandtråd, danner den toksiner (giftstoffer), som kan irritere tandkødsvævet og forårsage gingivitis. På dette tidlige stadium af tandkødsbetændelsen kan skaden gøres god igen, da knoglen og det bindevæv, der holder tænderne på plads, endnu ikke er blevet påvirket. Hvis gingivitis ikke behandles, kan det dog udvikle sig til paradentose og forårsage permanent skade på dine tænder og din kæbe.

Hvordan ved jeg, om jeg har gingivitis?

De klassiske tegn og symptomer på gingivitis er rødt, hævet og ømt tandkød, som eventuelt bløder, når du børster tænder. Tandkødsbetændelse kan føre til, at der opstår dybe lommer mellem tænderne og tandkødet, hvor der ophobes plak og madrester. Nogle mennesker kan opleve vedvarende dårlig ånde eller en dårlig smag i munden, selvom sygdommen ikke er fremskreden.

Hvordan kan jeg forhindre gingivitis?

God mundhygiejne er helt afgørende. Professionelle tandrensninger er også ekstremt vigtige, for når plakken først er hærdet og aflejret eller er blevet til tandsten, er det kun en tandlæge eller en tandplejer, der kan fjerne den.

Du kan selv forhindre gingivitis i at udvikle sig ved hjælp af:

  • Korrekt tandbørstning og brug af tandtråd for at fjerne plak og madrester og forhindre opbygning af tandsten
  • En sund kost for at sikre ordentlig næring til dit kæbeben og dine tænder
  • Undlade at ryge cigaretter og andre former for tobak
  • Aftale regelmæssige tandeftersyn hos din tandlæge eller tandplejer

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.