Badge field

Hvad er tandsten?

Published date field

Hvad er tandsten?

Tandsten (calculus dentalis) er plak, hvori der udfældes kalk. Tandsten dannes på tandoverfladen over tandkødskanten. Processen kan sammenlignes med udfældning af kalk fra vandet i vores vandhaner f.eks. i badeværelset og i vandkedlen. Kalken i tandstenen stammer ikke fra drikkevandet men fra vores spyt. Der er store forskelle fra person til person med hensyn til den mængde tandsten, som de danner. Der kan også danne sig tandsten under tandkødskanten. Kalken i denne tandsten stammer ikke fra spyttet, men fra de væskeudsivninger og blødninger, der finder sted i tandkødslommen på grund af paradentose. Begge typer af tandsten har en ru overflade, der kan holde på plakken. Tandsten skal fjernes for at forhindre at mere alvorlige tilstande, som paradentose og huller udvikler sig.

Tandsten kan ikke blot true dit tandkøds og tænders tilstand, men det kan også være et kosmetisk problem. Tandsten er porøs, og derfor kommer der hurtigere misfarvninger.

Hvordan ved jeg, om jeg har tandsten?

De større mængder tandsten dannes typisk på bagsiden af fortænderne i underkæben og på forsiden af de store kindtænder i overkæben. Det mest almindelige tegn på tandsten er en gul eller brunlig hård belægning langs tandkødskanten. Den kan nemt ses og kan også tydeligt føles med tungespidsen. Vil du være helt sikker på, at du ikke har tandsten, og at du i givet fald får den fjernet, så må du gå til tandklinikken.

Hvordan kan jeg forhindre, at der dannes tandsten?

En effektiv mundhygiejne hvor du fjerner plakken og samtidig brug af en tandpasta, der specielt retter sig mod tandsten (tandstenkontrol tandpasta) vil være en af de bedste måde til at forebygge tandstensdannelse.

Når tandsten er dannet, er det kun tandlægen eller tandplejeren, der kan fjerne den. Fjernelse af tandsten kaldes tandrensning. Under en tandrensning bruger tandlægen eller tandplejeren særlige instrumenter til at fjerne tandsten både over og under tandkødskanten.

TarterTeeth Scaling

Tandsten truer sundheden i din mund og kan gøre dit smil mindre flot.

Når tandsten er dannet, kan de kun fjernes med en professionel rensning.

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.