Hvad er blister og mundsår, og hvordan kan de behandles?
Badge field

Hvad er blister og mundsår, og hvordan kan de behandles?

Published date field

Hvad er mundirritationer og mundlæsioner?

Mundirritationer og mundlæsioner er hævelser, pletter eller åbne sår i munden eller på læberne eller tungen. Selvom der er mange typer mundsår og -problemer, er de mest almindelige blister, forkølelsessår, leukoplaki og svamp (trøske). Du kan se en beskrivelse af dem herunder. Hvis du har et mundsår, er du ikke alene om det – cirka en tredjedel af alle mennesker får det på et eller andet tidspunkt. Mundsår, irritationer og læsioner kan være smertefulde, uskønne og være til gene, når man spiser og taler. Ethvert mundsår, der ikke går væk efter en uge eller mere, bør undersøges af din tandlæge. Du vil eventuelt blive anbefalet at få taget en biopsi (en vævsprøve til test), hvilket som regel kan fastslå årsagen og udelukke alvorlige sygdomme som kræft og HIV.

Hvordan ved jeg, om jeg har et mundsår eller en mundlæsion?

Følgende kan være tegn på mundsår eller mundlæsioner:

 • Blister er små, hvide hævelser eller sår, der er omgivet af en ring af rødme. Blister er ikke smitsomme, men forveksles ofte med forkølelsessår, som forårsages af den smitsomme herpesvirus. En nyttig huskeregel er, at blister forekommer inde i munden, mens forkølelsessår som regel forekommer uden for munden. Blister kan være tilbagevendende og være mindre, større eller herpetiformede (flere blister i grupper eller klynger).
 • Blister er helt almindelige og ofte tilbagevendende. Selvom det er usikkert, hvad den egentlige årsag er, mener visse eksperter, at det kan skyldes problemer med immunsystemet, bakterier eller virus. Faktorer som stress, traumer, allergier, cigaretrygning, mangel på jern eller andre vitaminer og arvelighed kan også gøre en mere modtagelig.
 • Forkølelsessår, også kaldet herpes labialis, er klynger af smertefulde, væskefyldte blærer omkring læberne og nogle gange også under næsen eller omkring hagen. Forkølelsessår forårsages som regel af herpes simplex virus (HSV) og er meget smitsomme. Den første infektion optræder ofte hos børn, nogle gange uden symptomer, og kan forveksles med forkølelse eller influenza. Når man først er blevet inficeret, bliver viruset i kroppen og forårsager tilbagevendende, lejlighedsvise udbrud. Hos nogle forbliver viruset dog inaktivt.
 • Leukoplaki ser ud som en tyk, hvidlig plet på indersiden af kinden, på tandkødet eller på tungen. Det opstår ofte i forbindelse med rygning og brug af røgfri tobak, men andre årsager kan være dårligt tilpassede tandproteser, knækkede tænder, og at man tygger på sin kind. Det anslås, at 5 procent af alle tilfælde af leukoplaki udvikler sig til kræft,* hvorfor din tandlæge eventuelt vil tage en biopsi. Leukoplaki heler ofte, når man holder op med at bruge tobak
 • Candidiasis – trøske – er en svampeinfektion forårsaget af candida albicans (en gærsvamp). Den optræder i form af cremefarvede, hvidgule eller røde pletter på mundens fugtige overflader. Vævet under pletten kan være ømt. Trøske er hyppigst forekommende hos personer med tandprotese, nyfødte, personer, der er svækket af sygdom, og personer, hvis immunsystem ikke fungerer korrekt. Personer, der lider af mundtørhed, eller som er under eller netop har afsluttet behandling med antibiotika, er også særligt modtagelige.

Giver skummemiddel i tandpasta blister?

Skummemiddel i tandpasta giver ikke i sig selv blister.

Et par procent af befolkningen lider af mange og gentagne blister. Hvis man har denne tendens, kan man prøve en tandpasta med et mildt skummemiddel som f.eks. Colgate Total Advanced.

Hvordan behandles mundirritationer og mundlæsioner?

Behandlingen varierer, alt efter hvad du lider af. De mest almindelige typer mundsår og -problemer, som er beskrevet herover, behandles som følger:

 • Blister - blister forsvinder som regel efter syv til ti dage, men det er almindeligt, at de vender tilbage. Topiske salver og smertestillende midler, der fås i håndkøb, kan give midlertidig lindring. Man kan dulme irritationen ved at skylle munden med en antimikrobiel mundskyl. Nogle gange ordineres der antibiotika for at slå sekundære infektioner ned.
 • Forkølelsessår - blærerne forsvinder som regel inden for en uges tid. Da herpesinfektioner ikke kan kureres, kan blærerne dukke op igen i perioder, hvor man er følelsesmæssigt ude af balance, er udsat for sollys, har allergi eller feber. Topiske bedøvelsesmidler i håndkøb kan give midlertidig lindring. Der findes antivirale præparater, som kan mindske disse virusinfektioner – spørg din tandlæge eller læge.
 • Leukoplaki - første skridt i behandlingen er at fjerne de faktorer, som forårsager læsionerne. For nogle patienter betyder det, at de skal holde sig fra tobak. For andre betyder det, at de skal skifte deres dårligt tilpassede tandprotese ud med en, der passer ordentligt. Din tandlæge vil overvåge din tilstand og undersøge læsionen med tre til seks måneders mellemrum, afhængigt af type, placering og størrelse.
 • Candidiasis - behandlingen består af at få styr på de omstændigheder, der forårsager udbruddene.
 • Det er vigtigt at rengøre sin tandprotese, så man undgår de problemer, der kan forårsages af protesen. Det kan hjælpe at tage protesen ud om natten.
 • Hvis årsagen er antibiotika, kan det hjælpe at reducere dosis eller ændre behandlingen.
 • Der findes også kunstigt spyt, som kan hjælpe mod mundtørhed.
 • Der kan også anvendes svampedræbende præparater, når den tilgrundliggende årsag er uundgåelig eller uhelbredelig.
 • God mundhygiejne er altafgørende.
FeverBlister
Forkølelsessår
Blist

 

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.