Badge field

Hvad er en tandprotese?

Published date field

Tandproteser er erstatninger for manglende tænder, der kan tages ud og sættes tilbage i munden igen. Når tandlæger taler om proteser, taler de om fastsiddende eller aftagelige proteser. For tandlægen er en fastsiddende bro altså også en protese. I almindelig daglig tale tænker vi på de aftagelige proteser, når vi siger - proteser. Proteser vil aldrig føles som ens egne tænder, man skal vænne sig til dem, og man skal lære at bruge dem. Proteser kan i vore dages fremstilles så de ser naturlige ud, og de er også mere behagelige end i gamle dage.

Der findes to typer af aftagelige tandproteser nemlig: hel- og delproteser. Din tandlæge hjælper dig med at vælge den type tandprotese, der er egnet for dig. Har du et resttandsæt som kan bruges til at ophænge/fastgøre en delprotese til vil det ofte være en fordel. Kan ingen af dine tænder bevares må du have en helprotese.

Hvordan fungerer tandproteser?

Helprotesen i overkæben er fremstillet efter et nøjagtigt aftryk af din gane og gumme. Der bruges et tandkødsfarvet akrylmateriale, hvori tænder af plastik eller porcelæn fastgøres. Protesen til underkæben er hesteskoformet, fordi der skal være plads til tungen. Tungen er med til at holde proteserne fast. Det er bl. a. derfor, at man skal lære at bruge sine proteser.

Tandproteser fremstilles på et specielt tandteknisk laboratorium efter aftryk af din mund. Der er i princippet tre forskellige protesetyper:

  • Almindelig helprotese
    En ny helprotese kan fremstilles som erstatning for en helprotese, som du allerede har. I gamle dage var det sådan, at man når man skulle have den første helprotese, så kunne der meget vel være en længere perioden, hvor man måtte gå uden tænder, fordi gummerne skulle hele inden, man kunne fremstille proteserne.
  • Immediat helprotese
    En Immediat (øjeblikkelig) helprotese indsættes straks efter, at eventuelle ikke bevaringsværdige tænder er fjernet. Også i dette tilfælde er der taget aftryk af over- og underkæbe. Disse proteser har den fordel, at man ikke får en tandløs periode. Til gengæld må man senere "underfore" protesernes indvendige flader, fordi gummerne ændrer sig under helingen efter tændernes fjernelse. Dårlig pasform betyder, at proteserne nemmere går løse.
  • Delprotese
    En delprotese kaldes også en partiel protese. Denne type kan være baseret på et støbt metal stel (Krom-Kobolt), der kan fæstnes til de naturlige tænder. Delproteser kan også laves helt i akryl. Undertiden fremstilles specielt udformede kroner til resttandsættet, således at delprotesen kan fastgøres bedst muligt. Delproteser kan være et alternativ til fastsiddende broer.

Hvor lang tid går der, før jeg har vænnet mig til min protese?

Nye proteser vil give en fremmed følelse og det kan være meget ubehageligt i lang tid efter indsættelsen af proteserne. Det vil kræve øvelse at spise og tale med protese. Det er ikke usædvanligt, at man føler, at hele munden er fyldt op af proteserne. Proteserne kan løsne sig under spisning og tale, men efterhånden lærer musklerne i kinder og tunge at holde protesen på plads. Øget spytdannelse, irritation af proteseunderlag og manglende plads til tungen føler man ofte. Lad tandlægen kontrollere dine proteser. Ganske små ændringer kan have stor betydning for protesernes funktion.

Hvor længe holder tandproteser?

Der sker løbende små ændringer i din mund og protesen kommer med tiden til at passe dårligere og dårligere. Det betyder, at den bliver vanskeligere at tygge med, at den kan gå løs, når man taler og endelig at det underlag i din mund, som protesen sidder på, kan blive irriteret og sæde for infektion (candidainfektion). Tandlægen kan "underfore" protesen på indersiden eller måske forny (rebaserere) al den lyserøde plastik(akryl), som tænderne sidder fast i Da protesetænderne ikke behøver at fejle noget, kan de godt bevares. Det har så den fordel, at patienten kender de "gamle" tænder og ikke skal lære nye tænder at kende. Du skal gå til eftersyn hos tandlægen mindst én gang om året.

Her er et par gode råd til, hvordan du renser din protese:

  • Stå henover et foldet håndklæde eller et fad med vand, når du renser protesen. Proteser kan gå i stykker, hvis de tabes.
  • Lad ikke protesen tørre. Læg den i en proteserensemiddel eller i almindeligt vand, når du ikke har dem i munden. Brug aldrig vand hvor temperaturen er meget over 37 grader. For høj varme kan få protesen til at slå sig, den bliver skæv og passer nu ikke længere til din mund.
  • Du skal børste protesen hver dag for at fjerne madrester og plak. Meget vigtigt er det også, at protesens inderside holdes omhyggeligt ren. Renholdet forhindrer også at protesen misfarves. Sørg for at der er godt med lys, så du kan se om protesen bliver ren. Nogle forhandlere af elektrisk udstyr kan tilbyde en ultralydsrenser, hvori tænderne kan lægges ned til rensning. Vær opmærksom på at ultralydsrenseren ikke erstatter en grundig børstning hver dag.
  • Børst gummer, tunge og gane hver morgen med en blød børste. Slimhinden under protesen kan ikke, som den ikke protesedækkede slimhinde, på naturlig måde komme af med de celler, der altid afstødes fra overfladen. Derfor er det vigtig, at du hjælper til. Det sikrer, at proteseunderlaget bevares betændelsesfrit og sundt.

Gå til tandlægen, hvis protesen knækker, revner, bliver løs eller hvis der knækkes noget af. Begynd aldrig selv at slibe eller ændre på protesen. Resultatet kan blive at protesen må kasseres.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.