Badge field

Sunde tænder for børn: En guide

Published date field

Fra 0 - 10 år
Børn bliver i løbet af deres første leveår selvstændige og dygtige til mange ting. Men først i 10 års alderen er deres finmotorik tilstrækkeligt udviklet til, at de selv kan børste deres tænder ordentligt. Det er derfor vigtigt, at du hjælper dit barn med at børste tænder helt frem til 10 års alderen. Dit barn kan eventuelt børste selv først, men du skal børste efter. Jo mere du lærer dit barn at pleje sine tænder og tandkød, jo mindre er risikoen for, huller i tænderne og tandkødsbetændelse, når barnet senere selv får ansvar for at passe sine tænder.

Tips til tandbørstning

  • Først i 10 års alderen kan dit barn børste sine tænder selv. Finmotorikken er da normalt udviklet til at barnet kan styre tandbørsten korrekt.
  • Børst dit barns tænder to gange om dagen med fluortandpasta.
  • Brug en blød tandbørste med et lille hoved, som let når omkring.
  • Anvend kun en mængde fluortandpasta svarende til dit barns lillefingernegl.
  • Husk at komme hele vejen rundt, når du børster tænderne. Vær systematisk, så alle tandflader børstes. Start f.eks. med ydersiden i overkæben, børst derefter indersiden og til sidst tyggefladerne. Gentag i underkæben.
  • Vær særlig opmærksom når mælketænderne falder ud og de nye tænder er på vej frem. Se under 6 års tanden.
  • Brug tandtråd hver dag. Start når dit barn er ca. 3 år. Tandtråd fjerner plak mellem tænderne.
  • Spis en ernæringsmæssigt rigtig kost med et begrænset indhold af sukker og klæbrige stivelsesprodukter. Begræns derfor indtagelsen af slik og kiks. Vær opmærksom på, at også såkaldt ”sundt slik” som rosiner og andet tørret frugt klæber til tænderne og indeholder meget frugtsukker, som ligeledes kan være skadeligt for både mælketænder såvel som blivende tænderne.
  • Undgå at dit barn får for mange søde læskedrikke i løbet af dagen. Det kan give både syreskader og huller i tænderne.

6 års tanden – hvordan passer jeg den bedst?
6 års-tanden er den første store blivende kindtand, som bryder frem. Den bryder frem bag de bageste mælketænder. Hold øje med, når den begynder at blive synlig, for netop perioden, hvor tanden bryder frem, er meget kritisk. På det tidspunkt er tanden yderst sårbar, og der er øget risiko for huller. Derfor er det meget vigtigt, at du kommer helt ind bagtil og holder tanden grundigt ren. I starten er 6 års-tanden ikke oppe i niveau med mælketænderne, og du skal derfor tilpasse din børsteteknik, så du kommer ned og børster den. Vend tandbørsten på tværs af tandrækken og børst grundigt den nye 6 års tand.

Hvad er fissurforsegling, og hvordan ved jeg, om mit barn har behov for det?
Fissurforsegling er en forsegling af furerne (fissurerne) på tyggefladerne af specielt 6 års-tanden. Forseglingen består af et tandfarvet eller gennemsigtigt plastmateriale og giver en meget effektiv beskyttelse mod huller i tyggefladerne. Behandlingen gør ikke ondt og kan udføres af tandlægen eller tandplejeren. Børnetandplejen kan fortælle dig, om dit barn har behov for fissurforsegling.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn slår en flis af en tand, brækker en tand eller slår en tand ud?
Har dit barn smerter, efter at der er slået et stykke af tanden, skal du straks opsøge tandlægen eller tandlægevagten. Hvis det er muligt, skal du tage den del af tanden, der er brækket af, med til tandlægen.

Hvis dit barn har slået en tand helt ud af munden, skal du opsøge tandlægen så hurtigt som muligt. Du må ikke tørre tanden af eller rense den på anden måde. Tanden kan måske sættes tilbage i dit barns mund, men for at resultatet skal blive godt, er det vigtigt, at tanden ikke tørrer. Du skal derfor opbevare den fugtigt, indtil du kommer til tandlægen. Det er en god idé at lægge tanden i et glas mælk, hvis du kan få fat i det. Sker uheldet langt fra hjemmet, og forudsat at dit barn forstår situationen, kan dit barn opbevare tanden under tungen eller ude i kinden. Alternativt kan du selv tage tanden i munden. Som nødløsning kan tanden opbevares i almindeligt vand. Udslåede mælketænder sættes aldrig tilbage, da man risikerer at skade barnets tandanlæg til de blivende tænder.

Børn og unge fra 11 år
I 11 års-alderen er dit barn gammelt nok til selv at tage ansvar for sine tænder. Det er nu de gode tandplejevaner, som blev grundlagt i barndommen, vil bære frugt og resultere i et flot smil og sunde tænder. Det er en god idé, at du som forælder stadig vejleder dit store barn i gode mundhygiejnevaner og fortæller om konsekvenserne ved f.eks. rygning og piercing.

Tips til tandbørstning, når dit barn er blevet 11 år

  • Dit barn skal børste sine tænder to gange om dagen med en fluortandpasta for at fjerne plak. Plak er hovedårsagen til huller og tandkødssygdomme.
  • Dit barn skal bruge tandtråd til at fjerne plak i tandmellemrummene. Hvis plak ikke fjernes dagligt, kan det blive til tandsten - en hård, gullig fastsiddende belægning, som irriterer tandkødet.
  • Det er vigtigt, at dit barn begrænser indtagelsen af sukkerholdig mad og drikkevarer, da det øger risikoen for at få syreskader og huller i tænderne.
  • Dit barn skal have sine tænder undersøgt med regelmæssige mellemrum.
  • Husk dit barn på, at en ren mund giver en rar fornemmelse og hjælper med til, at tænderne kan holde hele livet. Det giver også frisk ånde og et flot smil.

Tandregulering
En del unge skal bruge bøjle på grund af uhensigtsmæssig tandstilling eller uheldig udvikling af kæberne f.eks. i form af udtalt over- eller underbid. Tandlægen følger udviklingen af dit barns tænder og vil fortælle, om der er behov for tandregulering. Hvis dit barn får fast eller løs bøjle på sine tænder, er det vigtigt at være ekstra omhyggelig med mundhygiejnen.

Tandbeskytter
Hvis dit barn dyrker sport, specielt de mere voldsomme sportsgrene som boksning og ishockey, er det en god ide at bruge en tandbeskytter. En tandbeskytter dækker typisk tænderne i overkæben og forebygger knækkede tænder. Tandbeskyttere kan købes i de fleste sportsforretninger.

Kost
En god kost har stor betydning for tændernes sundhed. Kulhydrater i mellemmåltiderne og læskedrikke øger forekomsten af plak og dermed syredannelsen, som er årsagen til huller i tænderne. Hjælp derfor dit barn med at begrænse de søde mellemmåltider, og husk at hver gang dit barn spiser og drikker noget sødt, vil tænderne blive udsat for syreangreb i helt op til ½ time. Et godt mellemmåltid kan f. eks. bestå af ost, rå grøntsager, yoghurt naturel eller frisk frugt.

Syreskader
Tænderne kan tage skade, hver gang man drikker eller spiser noget meget surt. Læskedrikke som f.eks. sodavand, cola, saftevand og juice indeholder syre, som opløser et tyndt lag af emaljen på tænderne. Den opløste emalje forsvinder og kan ikke gendannes. Hvis det sker ofte, bliver emaljen tyndere og tyndere, og tænderne bliver følsomme. Tænderne kan blive så tyndslidte, at der begynder at knække små stykker af. Dit barns tænder er særligt udsatte, hvis det drikker af en flaske med skruelåg og tager små slurke med jævne mellemrum. Er drikken tilmed meget sukkerholdig, er der også stor risiko for at få huller i tænderne. Det er bedre, at dit barn drikker sin sodavand på én gang, men det er allerbedst at drikke vand for at undgå syreskader og huller i tænderne.

Rygning
Det er en kendt sag, at rygning er sundhedsfarligt. Men rygning kan også give tandproblemer. I første omgang giver rygning misfarvning af tænderne og dårlig ånde. På længere sigt øger brugen af tobak risikoen for at få tandkødssygdomme. Tandlægen kan i de fleste tilfælde se både på tænder og slimhinden i munden, hvis dit barn ryger, og kan derfor orientere om risikoen ved rygning.

Piercing i munden
I de seneste år er piercing i munden blevet populært. Som det er tilfældet med piercing i ørerne, anvendes der forskellige metalsmykker udformet som stave eller ringe. Der er dog en større sundhedsfare forbundet med at pierce tungen, læben eller kinden end ved et hul i øreflippen. Infektioner, længerevarende blødninger, skade på tænder og tændernes stilling, beskadigelse af tandkødet og blodoverførte sygdomme er alle eksempler på skader, der kan opstå, hvis dit barn får en piercing i mundhulen.

Spiseforstyrrelser
Både bulimi og anorexi er alvorlige lidelser, som ud over den almene sundhedstilstand også kan have konsekvenser for tænderne. Opkastningerne, der følger i kølvandet på sygdommene, betyder, at der kommer mavesyre i munden. Det giver alvorlige syreskader, især på tændernes bagsider, hvor tændernes emalje går i opløsning. Det er i et vist omfang muligt at reparere disse skader. Spiseforstyrrelser er tilstande, der kan være livstruende, og som kræver professionel lægelig behandling.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.