Badge field

Hvad er tænderskæren og tandpres?

Published date field

At skære og presse tænder

Samlet kaldet fænomenet bruksisme. Hvis du vågner op med ømme kæbemuskler eller hovedpine, lider du måske af bruksisme - du skærer tænder og bider/presser tænderne sammen, når du sover. Tænderskæren kan medføre, at du får ondt i tænderne, at tænderne løsnes, og at der kommer et unormalt stort slid på tænderne. På længere sigt kan tænderskæren og tandpres føre til problemer med kæbeledet. Kæbeledet kan begynde at gøre ondt, og der kan optræde knækkende lyde fra ledet. I nogle tilfælde ser man endda at underkæben "låses", således at man ikke kan lukke munden.

Hvordan ved jeg, om jeg skærer/presser tænder?

Tænderskæren er for mange mennesker en ubevidst funktion, som man først bliver klar over, når man f. eks. bliver fortalt om de frygteligt "skærende" lyde man frembringer i søvne. Lyden kan være meget høj og minder ikke sjældent om lyden af knirkende tovværk fra en fortøjret båd. Ved det rutinemæssige tandeftersyn kan tandlægen eller tandplejeren konstatere et unormalt slid på tænderne.

Smerter i ansigt, hoved og nakke kan være tegn på tænderskæren/tandpres. Tandlægen kan stille diagnosen og kan vurdere hvilken behandling, der skal udføres.

Hvordan behandles tænderskæren/tandpres?

Symptomer i forbindelse med tænderskæren/tandpres kan være mindre udtalt, kan være forbigående og vil måske ikke være behandlingskrævende. Vedbliver symptomerne kan tandlægen finde årsagen ved både at spørge om symptomerne og ved at foretage en grundig undersøgelse af tænder, tandbuer og tyggemuskler.

Årsagen til symptomerne skyldes ofte, at underkæben ubevidst bringes i en relation til tænderne i overkæben, hvorved kæbeled og muskulatur overbelastes.

Ved at anbringe en specieltfremstillet plastik bideskinne på tænderne enten i bover- eller underkæben, kan man bryde de signaler, der fører til tænderskæren/tandpres. Bideskinnen er aftagelig og anvendes typisk om natten. Undertiden er en mindre, ofte ikke synlig beslibning af nogle af tænderne behandling.

Mange mennesker skærer tænder, men er sjældent selv klar over det. Den udløsende årsag er i mange tilfælde stress. Det er derfor vigtigt at lære effektivt at håndtere stressende situationer. En varm vaskeklud eller varmepude kan give lindring til ømme tyggemuskler. I særlige ondartede tilfælde kan det blive nødvendigt at "bygge" tandsættet op ved hjælp af fyldninger, kroner og eventuelt tandregulering.

Appliance
Bideskinnen kan anvendes når du sover. Den beskytter tænderne og aflaster tyggemusklerne.

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.