Badge field

Er der andre alternativer til at forbedre mit smil?

Published date field

Ikke alle egner sig til tandblegning. Blegning anbefales ikke, hvis du har tandfarvede fyldninger, kroner eller limninger på fortænderne — blegningen vil ikke ændre farven på disse materialer, så de vil i stedet skille sig ud i dit ellers nye, hvide smil. I disse tilfælde kan du undersøge andre muligheder som facader eller plastbehandlinger.

  • Facader er tynde stykker porcelæn eller plast, der limes på forsiden af dine tænder. Til tænder, der er meget misfarvede, krakelerede eller deforme, giver facader et varigt og flot smil. Facader får ikke let pletter, hvilket gør dem populære til dem, der drømmer om et perfekt smil.

Der er to typer facader:

  • Porcelænsfacader (indirekte), der først skal fremstilles på et tandlægelaboratorium for at passe til din tand, og der kræves to besøg hos tandlægen. Porcelænsfacader koster mellem USD 900 og USD 2.500 pr. tand og holder i 10 til 15 år eller mere.
  • Kompositfacader (direkte) er, hvor emalje limes på dine tænder under det første tandlægebesøg. Kompositfacader koster væsentligt mindre, omkring USD 250 pr. tand, men holder kun mellem fem og syv år.

Plastbehandlinger bruger kompositplast til at genoprette krakelerede eller knækkede tænder, udfylde mellemrum og ændre eller give dit smil nyt liv. Efter påføring af en meget mild opløsning, der gør tandens overflade en smule ru og lader plastmaterialet klæbe sig fast, påføre tandlægen plaststykket og former, farver og afpasser det for at få et tilfredsstillende resultat. Et kraftigt lys hærder materialet, som dernæst poleres.

  • Mange mennesker vælger plast i stedet for sølv, da det ser mere naturligt ud, eftersom materialet kan tilpasses dine tænders naturlige farve.
  • Ulempen ved plast i forhold til sølv er, at det koster mere (fra USD 300-600 pr. tand), og da materialet er gennemtrængeligt, kan rygning gøre det gulligt.

Din tandlæge kan fortælle dig, hvorvidt facader eller plastbehandlinger er den rette løsning for dig.

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Alle rettigheder forbeholdt.

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.