venner med masker har det godt
Badge field

Se alternativer til tandblegning her

Published date field

Ikke alle egner sig til tandblegning. Blegning af tænder kræver ekstra betænkning, hvis du har tandfarvede fyldninger, kroner eller limninger på fortænderne — blegningen vil nemlig ikke ændre farven på disse materialer, så de vil i stedet skille sig ud i dit ellers nye, hvide smil. I disse tilfælde kan du undersøge andre muligheder som facader, tandkroner eller plast på tænderne. Blegning er også muligt, men vær indstillet på at evt. fyldninger i front skal skiftes ud, så kontrasten ikke bliver for stor.

Facader er tynde stykker porcelæn eller plast, der sættes fast på forsiden af dine tænder. Til tænder, der er meget misfarvede, krakelerede eller deforme, giver facader et varigt og flot smil. Facader får ikke let misfarvninger, hvilket gør dem populære til dem, der drømmer om et perfekt smil.

Der er to typer facader til tænder:

  • Porcelænsfacader (indirekte), der først skal fremstilles på et dentallaboratorium for at passe til din tand, og der kræves to besøg hos tandlægen. Porcelænsfacader holder i 10 til 15 år eller mere.

  • Kompositfacader (direkte) hvor emalje limes på dine tænder under det første tandlægebesøg. Kompositfacader koster væsentligt mindre, men holder kun mellem fem og syv år.

Tandkroner er en slags hætte, der sættes oven på din tand. Den kan bruges i tilfælde, hvor tanden er svækket. Det kan eksempelvis være efter en rodbehandling, eller hvis den er svækket af for mange huller. En tandkrone vælges altså typisk i tilfælde, hvor tanden har lidt skade, der ikke kan repareres med eksempelvis en fyldning i din tand. Kronen formes efter tanden, så man ikke kan se forskel på en naturlig tand og en tand med krone.

En tandkrone kan laves af tre forskellige slags materialer:

  • Guld er et kraftigt materiale. I modsætning til keramik og porcelæn er tandkronen tydelige og udskiller sig i farve fra dine andre tænder.

  • Metal keramisk er en blanding af metal og porcelæn, hvor inderkronen er fremstillet af metal. Der sættes derefter et lag porcelæn ovenpå.

  • Ren porcelæn også kaldet zirkonia mere naturtro end guld, hvilket giver et pænt udtryk, men den er ikke så holdbar.

Tandkronen skal passe til tyggekraften på det givne sted i munden. Din tandlæge vil kunne rådgive dig om, hvilket materiale er bedst for dig.

Plastbehandlinger består af kompositplast og anvendes blandt andet til at genoprette knækkede tænder, udfylde mellemrum samt kosmetiske behandlinger, såsom ændring af tændernes form. Behandlingen udføres ved, at tanden klargøres med en mild opløsning, der muliggør, at plastmaterialet hæfter sig på tandens overflade. Dernæst formes plastmaterialet/plaststykket for at få et tilfredsstillende resultat. Et kraftigt lys anvendes til at hærde materialet. Dernæst poleres der, så overfladen er blank og glat. Denne procedure kræver sjældent bedøvelse.

  • Mange mennesker vælger plast på tænderne, da det kan tilpasses til dine tænders naturlige farve.

Din tandlæge kan fortælle dig, hvorvidt facader, tandkroner eller fyldninger af plast er den rette løsning for dig.

Hjemmemidler til et hvidere smil

De ovenstående løsningsmodeller til et pænere og forbedret smil er ikke alle billige. Desuden kræver det ofte en eller flere behandlinger hos tandlægen. Hvis ovenstående løsningsmodeller eller en tandblegning hos tandlægen og tandplejeren er for invasiv for dig, kan du med fordel prøve nogle af de produkter til blegning derhjemme.

  • Blegeskinne – En blegeskinne anvendes derhjemme, men fremstilles af din tandlæge og tandplejer. Du slipper altså ikke for at skulle en tur på tandklinikken. Til gengæld er du selv herre over blegningsprocessen derhjemme. Årsagen til, at du skal en tur på tandklinikken er, at det er nødvendigt at få lavet et aftryk af dine tænder hos en tandklinik. Det er vigtigt, da blegeskinnen skal tilpasses dine tænder, så den sidder godt fast. Det gør ikke ondt at få taget aftryk af sine tænder. Når du skal bruge den, fyldes den med et blegemiddel og sættes på tænderne.. Denne form for blegemiddel indeholder en opløsning med brintoverilte.

  • Whitening tandpasta er en nem og billig løsning til blegning af tænder. Du får resultater over længere tids anvendelse, og denne form for blegning er mindre invasiv end nogle af de andre blegeløsninger.. Du kan få produkter som eksempelvis Colgate Max White Ultimate Radiance-tandpasta eller Colgate® Sensitive Instant Relief Whitening-tandpasta, der begge virker dybdegående og fjerner både overflade- og dybdegående misfarvninger. Men tag først forbi en tandklinik for at få vurderet, om du har udsatte tænder eller dårlig emalje. Hvis det er tilfældet, skal du ikke bruge whitening-produkter.

  • LED whitening kittet indeholder en whitening pen, LED-lys og en applikator, som former sig efter din mund. Kittet anvender indigo-lys, der aktiverer en kemisk reaktion. Vi anbefaler at bruge den to gange om dagen i 14 dage.

  • Whitening Pennen indeholder et serum, som du påfører tænderne, inden du går i seng. Serummet indeholder hydrogenperoxid, som trænger igennem tændernes emalje og fjerner misfarvninger. Om morgenen fjernes blegemidlet, når du børster tænder. Modsat LED whitening kittet anvendes der intet LED-lys. Produkter, der anvendes hjemme har lavere blegeprocent af lovgivnings- og sikkerhedsmæssige årsager, så man kan ikke forvente samme hvide resultat som på en klinik.

 

Copyright © , 2024 Colgate-Palmolive Company. Alle rettigheder forbeholdt.

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.