Badge field

Hvad er tandimplantater?

Published date field

Et tandimplantat er en kunstig tandrod af metal, der sættes op i kæbeknoglen under tandkødet. Når indsat, kan din tandlæge fastsætte en ny tand ovenpå.

Hvordan fungerer tandimplantater?

Da implantater vokser sammen med kæbeknoglen, giver de en stabil støtte til kunstige tænder. Tandproteser og broer, der sættes på implantater, hverken forskyder sig eller flytter sig i munden, hvilket er særlig gavnligt, når du spiser eller taler. Den sikre påsætning hjælper tandproteser og broer samt individuelle kroner, der sættes på implantater, med at føles mere naturlige i forhold til traditionelle broer eller proteser.

For nogle mennesker er traditionelle broer og tandproteser simpelthen ikke behagelige eller endda ikke mulige pga. ømhed, dårlig gummerand eller opkastningsfornemmelser. Derudover skal traditionelle broer fastgøres til tænder på hver side af den manglende tand. En fordel ved implantater er, at ingen tilstødende tænder skal klargøres eller nedslibes for at holde din nye tand eller tænder på plads.

For at få implantater, skal du have sundt tandkød og nok knogle til at støtte implantaterne. Du skal også forpligte dig til at bevare strukturerne sunde. Omhyggelig mundhygiejne og jævnlige tandlægebesøg er afgørende for tandimplantaternes succes på sigt.

Implantater er som regel dyrere end andre former for tanderstatninger, og de fleste forsikringer dækker typisk mindre end 10 % af udgifterne.

American Dental Association anser to typer implantater som sikre. De er:

  • Endostale implantater – disse implantater opsættes kirurgisk direkte i kæbeknoglen. Så snart det omliggende tandkød er helet, er der brug for endnu et indgreb til at forbinde små forlængerstykker med implantatet. Til sidst fastsættes en kunstig tand (eller tænder) på implantatet enten individuelt eller grupperet på en bro eller tandprotese.
  • Subperiostale implantater – disse består af et implantat, der sættes på kæbeknoglen netop under tandkødet. I takt med at tandkødet heler, vokser implantatet sammen med kæbeknoglen. Forlængerstykker, der er fastgjort til implantatet, stikker frem igennem tandkødet. Som med endosteal implantater fastsættes kunstige tænder på forlængerstykkerne.

Hvor længe holder tandimplantater?

Implantater holder generelt i ca. 10-20 år, afhængig af placeringen af implantatet og patientens mundhygiejne samt jævnlige tandlægebesøg. Eftersom kindtænder er udsat for større belastning og slitage holder disse implantater som regel ikke så længe som implantater forrest i munden.


Posts Artificial
Implantater placeres kirurgisk under tandkødet.

Kunstige tænder, grupperet på en bro, sættes fast på implantaterne.
Implants Replacement
Implantater er yderst stabile og sikre.

Implantater fungerer som base for individuelle erstatningstænder.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.