Badge field

Ofte stillede spørgsmål

Published date field

Er amning bedre end flaske til forebyggelse af huller i tænderne hos børn?

Mange eksperter anbefaler amning frem for flaske af hensyn til barnets generelle helbred. Amning kan dog på samme måde som flaske føre til huller i tænderne hos børn.

Hvis du vil forebygge huller i tænderne hos børn, bør du:

  • Undgå amning om natten ved ikke at lade dit barn sove i samme seng og dermed amme efter ønske. Mælk kan lægge sig som en pøl i barnets mund og medføre, at der løbende dannes syre i løbet af natten. Den syre kan føre til huller i tænderne.
  • Undgå at lade barnet gå rundt med en flaske.
  • American Dental Association anbefaler, at du lader dit barn drikke fra en kop, når barnet er fyldt et år.

Er det okay, at mit barn sutter på tommelfinger?

Det er normalt for babyer at sutte på tommelfinger, og de fleste stopper, før de fylder to år.

  • Hvis dit barn sutter på tommelfinger efter, at det er fyldt to år, skal du forsøge at afvænne det, før barnet fylder fire.
  • At sutte på tommelfinger efter fireårs-alderen kan føre til skæve, tætsiddende tænder og/eller problemer med bidet.

Er det okay, at mit barn bruger sut?

Ja, men dyp den ikke i sukker, honning eller andet sødt. Derudover:

  • Forsøg at vænne dit barn af med sutten, før det fylder to år.
  • Husk på, at selvom hverken brug af sut eller at sutte på tommelfinger udgør en sundhedsrisiko for barnet, så kan sutten være et bedre valg, da det kan være nemmere at fravænne dit barn sutten frem for tommelfingeren.

Hvordan børster man bedst småbørns tænder?

Brug en lille, blød tandbørste. Brug cirkulære bevægelser på alle tændernes overflader, især hvor tænderne møder tandkødet. Så snart et barn kan finde ud af at spytte ud, så brug fluortandpasta i en mængde, der svarer til en ært. Familier bør få deres tandlæge til vise, hvordan man børster tænderne rigtigt, når barnet kommer til konsultation.

Kan jeg overføre skadelige bakterier, der kan påvirke mit barns tænder?

Ja. Bakterier, der giver huller i tænderne, kan overføres ved kontakt, som når barnet putter sine hænder i din mund og derefter putter dem i sin egen mund. Derfor er det yderst vigtigt at holde dine egne tænder rene og dit tandkød sundt.

Derudover har undersøgelser vist, at eftersom en gravid kvinde deler blod med sit ufødte barn, kan en infektion i munden (såsom huller eller tandkødsbetændelse) påvirke barnet. Ifølge National Institute for Dental and Craniofacial Research ved National Institutes of Health er tandrelaterede problemer og infektioner direkte forbundet med bl.a. for tidlig fødsel og for lav fødselsvægt hos babyer.

Hvornår bør jeg starte med at bruge fluorholdig tandpasta til mit barn?

Når dit barn er i stand til at spytte ud. Fluor er sikkert og nødvendigt for at bevare stærke tænder, men kun i hensigtsmæssige mængder. Småbørn har det med at sluge tandpasta i for store mængder, og dette kan føre til fluorose, der kan medføre misfarvning af tænderne. Husk på, at selvom dit vand indeholder fluor, skal du stadig bruge fluortandpasta. Fluor er nødvendigt både i topisk form, som tandpasta, og gennem vand eller fluorholdige tilskud.

Jeg anvender flaskevand derhjemme, og det indeholder ikke fluor. Er det okay?

Hvis du både drikker og laver mad med flaskevand, eller hvis vandet fra hanen ikke indeholder fluor, så fortæl det til din læge eller tandlæge. Det kan være, de vil ordinere tilskud til dit barn.

 

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.