ung kvinde, der fugter, mens hun træner
Badge field

Mundtørhed: hvad er det, og hvordan kan det behandles

Published date field

Hvad er mundtørhed

Mundtørhed betyder, at du ikke har nok spyt til at holde munden fugtig. Alle har oplevet at være tør i munden af og til, især hvis man er nervøs, oprevet eller stresset. Men hvis du er tør i munden hele tiden eller det meste af tiden, kan det være ubekvemt og føre til mere alvorlige helbredsmæssige problemer eller være et tegn på, at du lider af en mere alvorlig sygdom. Det er, fordi spyt gør mere og andet end blot at holde munden fugtig – det bidrager til fordøjelsen, forhindrer infektioner ved at regulere forekomsten af bakterier i munden og gør dig i stand til at tygge og sluge, beskytter mod infektioner, huller og slid. Og så er den også essentiel for din smagsoplevelse, så du kan smage din mad. Lider man af mundtørhed, kan det altså gå ud over livskvaliteten.

Spyttet spiller også en væsentlig rolle i at beskytte tænderne mod nedbrydning og huller i tænderne, da den neutraliserer syre fra fødevarer. Syren angriber tænderne og danner plak. Spyttet virker sammen med fluorid og reparerer emaljen, så der ikke opstår huller. De kan sågar reparere tandoverfladen ved begyndende caries.

Hvad forårsager tør mund

Der kan være flere årsager til mundtørhed og til, at de kirtler, der producerer spyt (spytkirtlerne), ikke fungerer, som de skal. Det kan være:

 • Bivirkninger fra visse typer medicin – mere end 400 medicinske præparater kan forårsage tørhed i munden, herunder antihistaminer, midler mod tilstopning, smertestillende midler, diuretika (vanddrivende midler), blodtrykssænkende medicin, astmamedicin og antidepressiver.

 • Sygdom – sygdomme, der påvirker spytkirtlerne, fx diabetes, lymfeknudekræft, Parkinsons sygdom, HIV/AIDS og Sjögrens syndrom.

 • Strålebehandling – spytkirtlerne kan blive beskadiget, hvis dit hoved eller din hals bliver udsat for stråling i forbindelse med kræftbehandling. Tabet af evnen til at producere spyt kan være såvel total eller delvis som permanent eller midlertidig.

 • Kemoterapi – præparater, der anvendes til behandling af kræft, kan gøre spyttet tykkere eller "sejt", så din mund føles tør.

 • Overgangsalder – skiftende hormonniveauer påvirker spytkirtlerne, hvilket ofte giver kvinder i og efter overgangsalderen vedvarende mundtørhed.

 • Rygning – mange pibe-, cigar- og cigaretrygere oplever tørhed i munden.

Hvad er symptomerne på mundtørhed?

Alle kan føle sig tørre i munden af og til. Det er ikke sikkert, at du selv bemærker symptomerne, før de er meget udtalte. Ofte vil det derfor være tandlægen eller tandplejeren, der opdager mundtørhed, men her er nogle symptomer, du kan holde øje med:

 • En klæbrig og tør fornemmelse i munden

 • Problemer med at synke og/eller tygge

 • Behov for at drikke vand til maden for at kunne spise den

 • Svie, når du spiser stærke eller sure fødevarer

 • En brændende fornemmelse på tungen

 • Tør tunge, der også kan være rød

 • Tungen klistrer til ganen

 • En tør fornemmelse i halsen

 • Tørre læber, der sprækker

 • Nedsat smagssans eller en metallisk smag i munden

 • Mundsår eller svampeinfektion i munden

 • Hyppig dårlig ånde

 • Problemer med at tale

 • Huller i tænderne (typisk på tænder, hvor man normalt ikke får huller, fx tænder ved slimhinderne i kinderne)

Kun en måling af spytproduktionen kan afgøre, om du lider af mundtørhed. Målingen kan foretages af din læge, tandlæge eller tandplejer. Der kan være en sammenhæng mellem mundtørhed og tørre øjne eller tørhed i næsen. For at måle dette vil du blive bedt om at aflevere en spytprøve på tandklinikken - dette kaldes en sialometritest. Der er altså ingen smerter forbundet med målingen, og der er heller ingen bivirkninger. Spyttet opsamles i et bæger, og målingen viser, om dine spytkirtler producerer for lidt spyt. Du kan dog i nogle tilfælde blive bedt om at få taget en blodprøve. Blodprøven viser, om årsagen, om mundtørheden forårsages af sygdom eller en eventuel mangel på vitaminer og/eller mineraler.

Hvordan behandles mundtørhed?

Mundtørhed kan kun kureres permanent ved, at man behandler årsagen. Hvis årsagen til mundtørhed er medicin, kan din læge eventuelt ordinere et andet præparat eller ændre din dosis - mundtørhed kan desuden også skyldes kombination af de lægemidler, du får..

Du kan tjekke, om der evt. er en kendt bivirkning som mundtørhed ved de præparater, du tager, inde på www.interaktionsdatabasen.dk

Hvis dine spytkirtler ikke fungerer, som de skal, men trods alt producerer spyt, kan din læge give dig spytstimulerende midlerbehandling mod mundtørhed, der får kirtlerne til at fungere bedre

Hvis årsagen ikke kan elimineres, eller indtil det kan lade sig gøre, eksempelvis fordi din mundtørhed skyldes overgangsalderen, kan du genoprette fugtigheden i munden på flere forskellige måder. Din tandlæge og tandplejer kan eventuelt anbefale mundfugtende midler som kunstigt spyt.. Din læge kan også give dig øjendråber, der stimulerer spytsekretionen. Ved brug af disse øjendråber skulle du gerne kunne mærke en forskel i nogle timer efter anvendelse. For at få den fulde virkning, skal øjendråberne anvendes i nogle måneder. Vær opmærksom på, at der kan være bivirkninger såsom øget tendens til at svede og rødme i ansigtet.

Hvis du lider af tørhed i munden på grund af kræft, kan du i Danmark få tilskud til tandbehandling. Dette gør sig gældende i tilfælde, hvor strålebehandling har givet dig nedsat spytsekretion, som giver dig højere risiko for caries eller på anden vis slider eller beskadiger dine tænder.

Du kan selv bidrage til at komme mundtørhed til livs ved at:

 • Drikke vand hyppigt

 • Undgå drikkevarer med koffein, fx kaffe, te og visse sodavandstyper, som kan udtørre munden

 • Tygge sukkerfrit tyggegummi eller sutte på sukkerfri bolsjer for at stimulere spytudskillelsen (hvis spytkirtlerne stadig fungerer). Vær dog opmærksom på, at sukkerfri bolsjer indeholder syre.

 • Spytstimulerende produkter mod mundtørhed såsom sugetabletter eller mundskyl (fås i håndkøb på apoteket)

 • Holde dig fra tobak og alkohol, som udtørrer munden

 • Være opmærksom på, at krydret eller salt mad kan forårsage smerte i en tør mund

 • Børst tænder umiddelbart efter et måltid - dog ikke hvis der er tale om syre- elller sukkerholdig mad. I så fald skal du vente 20-30 minutter med tandbørstningen. Skyl i stedet munden med vand eller danskvand.

 • Vælg en tandpasta med fluorid, og evt. med forhøjet fluoridindhold, som ordineres på recept.

 • Rengør tænder, tunge og din mundhule med en tandbørste

Hvornår skal man se en læge

Mundtørhed om natten er eksempelvis helt normalt. Hvis du for eksempel vågner med en meget tør mund og hals om morgenen, kan det være et tegn på, at du snorker eller sover med munden åben, hvilket er helt normalt. Et middel mod mundtørhed om natten i dette tilfælde er at drikke rigeligt med vand. Hav eksempelvis et glas vand stående ved siden af sengen, så du kan tage en slurk, hvis du får brug for det. Hvis det bevirker, at du skal op at tisse om natten og dermed får afbrudt din søvn, findes der andre alternativer så som spytstimulerende midler, som f.eks. en tablet, der sættes fast i kinden eller en gel, der kan smøres på slimhinderne.

Hvis du dog derimod oplever, at du konstant er tør i munden, og at mundtørheden giver dig gener i dagligdagen, såsom eksempelvis besvær med at tale, tygge eller synke, bør du gå til din læge.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.