Badge field

Dårlig ånde og sammenhæng med mundsygdomme og systemiske sygdomme

Published date field

Cirka 75 procent af alle tilfælde af dårlig ånde er forårsaget af selve mundhulen. Andre årsager kan være maveproblemer, bihulebetændelse eller paradentose.

Et af de vigtigste skridt i behandlingen af dårlig ånde er at fastslå årsagen. Når din tandlæge har fastslået, hvad årsagen er, kan man gå i gang med behandlingen.1

Dårlig ånde kan forårsages af følgende:

  • Udefrakommende faktorer – madvarer som løg og hvidløg, drikkevarer som kaffe og alkohol samt rygning
  • Dårlig mundhygiejne – hvor der sidder plak og madrester tilbage på tænderne
  • Tandkødssygdomme – gingivitis og paradentose
  • Tandproteser – der kan ophobes plak og madrester på tandproteser, som skal rengøres hver dag
  • Mandler – mandlernes krypter (spalter) kan gøre, at madrester sætter sig fast i området omkring mandlerne
  • Infektioner i luftvejene – hals-, bihule- og lungebetændelse
  • Mundtørhed (xerostomi) – kan forårsages af problemer med spytkirtlerne, medicin, strålebehandling og kemoterapi
  • Systemiske sygdomme – diabetes, lever-, nyre-, lunge- og bihulesygdomme samt mave-tarmforstyrrelser

Hvordan er sammenhængen mellem mundsygdomme og systemiske sygdomme?

Forskning indikerer, at der er en forbindelse mellem mundsygdomme og systemiske sygdomme (diabetes, hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde, betændelse i luftvejene og Alzheimers) og andre sygdomstilstande. Når tandkødsvævet bliver betændt og udvikler gingivitis, kan betændelsesfremkaldende signalproteiner kaldet cytokiner, som findes i tandkødsvævet, komme ud i dit spyt og blive suget ned i lungerne. Bakterier, som forårsager paradentose, kan også komme ud i kredsløbet omkring tænderne og bliv ført videre til andre dele af kroppen. Mundbakterier kan forårsage sekundære infektioner eller betændelsestilstande i andet væv eller andre organsystemer i kroppen.2

Hvem skal du kontakte, hvis du har dårlig ånde?

Hvis du tror, at det er din kost, der giver dig dårlig ånde, kan du kontakte en diætist eller en kostvejleder, som kan hjælpe dig med at ændre din kost. Hvis du har dårlig mundhygiejne og lider af gingivitis (betændelse i tandkødsvævet) eller har paradentose (knogletab omkring tænder), skal du kontakte din tandlæge eller tandplejer for at komme af med din gingivitis og få grundig vejledning i, hvordan du optimerer din mundhygiejne. Betændelse i mandlerne og luftvejene skal undersøges af din læge eller en specialist, fx en øre-, næse-, halslæge eller en lungespecialist. En stor del af befolkningen lider af mundtørhed, f.eks. på grund af medicinering, eller fordi de er under behandling med strålebehandling og kemoterapi i et kræftbehandlingsforløb. Kontakt din tand/mund/kæbe-kirurg, din læge eller en onkolog for at få deres professionelle anbefaling af produkter, som kan lindre dine symptomer på mundtørhed. Patienter, som er diabetikere, har lever- eller nyrelidelser eller mave-tarm-forstyrrelser, skal kontakte deres læge, en urolog eller en mave-tarmspecialist for at få deres bud på, hvordan man kan reducere dårlig ånde forårsaget af disse systemiske sygdomme.

©Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Henvisninger:
1. Ooh, That Smell: What to Do if It’s Coming From You – Dentists Discuss Treatments for Bad Breath. Gennemgået information på http://www.webmd.com/news/20010809/ooh-that-smell-what-to-do-if-its-coming-from-you.
2. Mundhulen spiller en vigtig rolle for kroppens overordnede sundhedstilstand. Gennemgået information på www.oralsystemicconnection.com.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.