Badge field

Tandudtrækning

Published date field

Hvorfor fjernes tænder?

Tænder fjernes af forskellige årsager:

  • Et hul er nået dybt ned i tanden
  • Betændelse har ødelagt en stor del af tanden eller den omliggende knogle
  • Der er ikke nok plads til alle tænderne i munden

Mange tandlæger anbefaler at trække tænder ud, der kun er delvist fremme. Bakterier kan trænge ind omkring en tand, der er delvist ude, og forårsage infektion, hvilket kan sprede sig til den omliggende knogle, og tilstanden kan blive meget alvorlig. Berørte tænder fortsætter med at prøve at bryde gennem tandkødet, selv hvis der ikke er nok plads til dem. Det konstante pres fra dette forsøg på at bryde igennem, kan på sigt skade de nærliggende tænders rødder. Fjernes en berørt tand kan det ofte forhindre infektion samt skade på tilstødende tænder og knogle, og du kan undgå smerter de efterfølgende år.

Hvordan fjernes tænder?

Før en tand fjernes, vil din tandlæge gennemgå din sygdoms- og tandhistorik omhyggeligt og tage de nødvendige røntgenbilleder.

Røntgenbilleder afslører længde, form og placering af tanden samt for den omliggende knogle. Ud fra disse oplysninger kan tandlægen vurdere, hvor kompliceret indgrebet vil være og beslutte, om du skal henvises til en specialist i tandkirurgi.

Før udtrækningen bedøves området omkring tanden. Tandlæger bruger lokalbedøvelse til at lamme området af munden, hvor udtrækningen vil foregå.

Ved en simpel udtrækning løsnes tanden, så snart bedøvelsen virker, ved hjælp af et værktøj kaldet en elevator, og tanden trækkes dernæst ud med en tang. Tandlægen kan også vælge at udjævne og genforme den underliggende knogle. Når tandlægen er færdig, kan denne vælge at lukke hullet med et par sting.

Hvad kan jeg forvente efter en tandudtrækning?

Det er afgørende at holde området rent og forebygge infektion straks efter tandudtrækningen. Din tandlæge vil bede dig om forsigtigt at bide i et stykke tørt, sterilt gaze, som du skal holde på plads i op til 30 til 45 minutter for at undgå blødning, mens blodet størkner i hullet. I de næste 24 timer bør du ikke ryge, rense munden kraftigt eller rengøre tanden ved siden af fordybningen fra den manglende tand.

Der kan forventes en vis smerte og ubehag efter en tandudtrækning. I nogle tilfælde vil din tandlæge anbefale smertestillende medicin eller give dig noget på recept. Det kan muligvis hjælpe at holde en ispose mod ansigtet i 15 minutter ad gangen. Du kan også vælge at drikke fra et sugerør, begrænse anstrengende aktiviteter og undgå varme drikke. Dagen efter udtrækningen kan din tandlæge foreslå, at du begynder at rense munden med varmt saltvand (synk ikke vandet). Under normale omstændigheder bliver ubehaget mindre inden for tre dag til to uger. Hvis du har langvarige eller stærke smerter, hævelse, blødning eller feber, bør du ringe til din tandlæge med det samme.

Tooth Removal/Extraction
Numb Elevator
Området omkring tanden bedøves før udtrækning.

En elevator hjælper med at løsne tanden.

Forceps
Der benyttes en tang til at fjerne tanden.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.