Badge field

Piercinger i munden

Published date field

Hvad er piercing i munden?

Piercing i munden kan indebære at der laves hul i tunge, læber eller kinder for at fastgøre forskellige former for metalsmykker. I de seneste år er munden blevet et nyt sted på kroppen for piercing. Som det er tilfældet med piercinger i ørerne, anvendes der forskellige metalsmykker udformet som stave eller ringe. Der er dog en større sundhedsfare ved at pierce tunge, læber eller kinder end ved et hul i øreflippen. Rådfør dig med tandlægen, inden du piercer din mund.

Hvilke risici er der ved piercing i munden?

Du kender måske ikke de aktuelle risici ved piercing i munden, men det drejer sig bl.a. om:

  • Infektioner - Vores mund indeholder millioner af bakterier, som kan føre til infektion efter piercing i munden. Smykkerne vil mekanisk irritere slimhinden i munden og øger således risikoen for en infektion.
  • Længerevarende blødninger - Hvis et blodkar punkteres af nålen under piercingen, kan resultatet være en blødning, der er svær at kontrollere og et alvorligt blodtab kan forekomme.
  • Smerter og hævelser - Smerter og hævelser er almindelige bivirkninger ved piercing i munden. I visse tilfælde kan der udløses hævelser der er så store, at de kan true med at lukke for luftvejene og genere åndedrættet.
  • Skader på tænder - Metalsmykkerne virker forstyrrende på den normale tygning, og der er derfor stor risiko for, at man kommer til at tygge i smykket. Det betyder, at tandkroner kan knække eller, at der kan komme revner i tænderne.
  • Beskadigelse af tandkødet - Metalsmykker kan ikke blot mekanisk beskadige tandkødet men også få det til at trække sig tilbage, således at rodoverfladerne blottes. Årsagen er sandsynligvis at metalsmykket forhindrer en effektiv mundhygiejne. Udover at det ikke ser særlig pænt ud så er den blottede rodoverflade mindre modstandsdygtig over for huller (karies).
  • Forstyrrelse af mundens normale funktioner - mundsmykkerne kan medføre at der dannes mere spyt end sædvanligt og, at du får svært ved at udtale ord korrekt. Tygge- og synkeproblemer kan også optræde.
  • Blodoverførte sygdomme - Piercinger i munden er registreret hos sundhedsmyndighederne som en mulig risiko for overførsel af hepatitis B, C, D og G.
  • Endocarditis - Piercing i munden medfører en risiko for endocarditis, som er en bakteriel infektion der typisk rammer hjerteklapperne og dermed ødelægger deres funktion. Det sår, der dannes ved piercing i munden, giver mundens bakterier mulighed for at trænge over i blodbanen, hvorfra de kan nå til hjertet.

Hvor længe holder mundpiercinger?

Så længe der ikke er infektioner i munden, og mundpiercingerne ikke påvirker de normale funktioner, kan de blive i munden i ubegrænset tid. Men sørg for at gå til tandlægen ved det første tegn på smerter eller ømhed i munden. De regelmæssige eftersyn skal overholdes. Det sikreste er at undlade piercing i munden helt, fordi piercingen giver øget risiko for betændelse i munden (også efter at piercingsåret er helet) og for skader på tænderne og tandkød. Endelig kan man komme til at sluge smykket.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.