kvinde drikker en kop kaffe, mens hun læser en avis
Badge field

Grunde til blegning af tænder

Published date field

Måske har du altid ønsket dig et smukt, hvidt smil. Måske er dine tænder blevet gule med tiden. Eller måske er du ikke glad for misfarvninger som følge af kaffe, te eller cola. Uanset hvad din grund er til at ønske hvidere tænder, er du ikke alene.

Ligesom vi alle har forskellig hår- og hudfarve, har mennesker også forskellig tandfarve. Nogle tænder er mere gule end andre, mens andre bliver gule med årene. Din naturlige tandfarve kan også påvirkes af mange andre faktorer.

Overfladiske misfarvninger kan forårsages af:

  • den naturlige ældningsproces

  • tobak (der ryges eller tygges), kaffe, te, cola eller rødvin og fødevarer med et højt pigmentindhold, såsom kirsebær og blåbær

  • ophobning af plak og tandsten

  • for meget fluor (mere end 2 dele fluor pr. 1 million dele vand) mens tænderne dannes, hvilket giver tænderne et "skjoldet" udseende - også kendt som dental fluorose.

  • behandling med antibiotikummet tetracyklin i barndommen

  • skader på tænderne, der kan give dem en brun, grå eller sort farve, eller som følge af emaljedefekter eller manglende dannelse af emalje.

  • Den lige vej til hvide og sunde tænder er daglig tandbørstning og mellemrumsrens. Men er tænderne først blevet misfarvede eller gule af den ene eller anden årsag, er der også andre supplementer til tandbørstningen.

Æstetiske og psykologiske fordele ved tandblegning

Et smil er mere end bare et smil. Det kan påvirke selvværdet, hvis man er utilfreds med sit smil – for eksempel som følge af misfarvede tænder. For nogle kan en tandblegning derfor være vejen frem til både et større smil og en større selvtillid. For andre kan det være mere æstetiske årsager og drømmen om et smukt smil, der ligger bag ønsket om en tandblegning.

Der er mange gode grunde til at få hvidere tænder, herunder:

  • Et flot smil giver øget selvtillid og selvværd

  • Et yngre udseende

  • En særlig begivenhed, såsom et bryllup, en jobsamtale eller et klassejubilæum

  • Et godt førstehåndsindtryk

  • Ønsket om at komme af med mange års misfarvning og gulfarvning

Før du begynder en hvilken som helst tandblegningsbehandling, bør du rådføre dig med din tandlæge eller tandplejer. Kun de kan vurdere, om du er en egnet kandidat til en bestemt behandling.

Professionelle og personlige grunde til tandblegning

Der kan derfor være både professionelle og personlige grunde til at få foretaget en tandblegning. Måske er der en særlig personlig begivenhed, der fungerer som sidste skub til at tage springet.

Måske ønsker du at vise dig selv og dit smil fra den bedste side på bryllupsbillederne. Måske er det ønsket om at ville gøre det gode førstehåndsindtryk til jobsamtalen om drømmejobbet, der får dig til at overveje, om det er nu, du skal få gjort noget ved de misfarvninger, som går dig på, hver gang du smiler til dig selv i spejlet.

Sammenhængen mellem livsstil og tandsundhed

Nogle misfarvninger kan skyldes en skade på en eller flere tænder eller være en bivirkning til medicin. Men der er også meget, du selv kan gøre for at bevare dine tænders naturlige farve så godt som muligt.

Tandlægeforeningen oplyser, at kaffe, te og rødvin er nogle af de største syndere, når det kommer til misfarvning af tænderne, men også et stort forbrug af læskedrikke eller frugt kan skabe misfarvninger, da det har en ætsende virkning på tændernes emalje. Det er dog også vigtigt at vide, at tændernes farve kan ændre sig som en helt naturlig del af det at blive ældre.

Og så er det, ikke mindst, vigtigt med grundig tandbørstning og regelmæssige tandlægebesøg for blandt andet at fjerne plak fra tænderne, der kan føre til gule tænder (https://www.colgate.dk/oral-health/plaque-and-tartar/what-is-plaque).

Erfaringer og anbefalinger fra tandlæger

Hvis du overvejer blegning af dine tænder, er det altid vigtigt at konsultere din tandlæge først. Tandlægen og tandplejeren vil kunne undersøge dine tænder og vurdere, om du er en egnet kandidat til tandblegning (https://www.colgate.dk/oral-health/teeth-whitening/am-i-a-candidate-for-tooth-whitening). Denne vil blandt andet se på faktorer som alder (er du over 18 år), om du er gravid og vurdere, om der er sundhedsfaglige argumenter for eller imod behandlingen. Herefter kan tandplejeren i samråd med tandlægen vejlede om den rette blegningsmetode for dig.

Nogle tandlæger tilbyder udelukkende en tandblegning, du kan foretage derhjemme via specialfremstillede blegeskinner. Andre vil kunne tilbyde blegning på klinikken via klinikgel og lysmaskine.

Tal med din tandlæge om, hvad de kan tilbyde, og hvad de vil anbefale til netop dine behov og tænder. Denne vil også kunne fortælle om erfaringer med og eventuelle bivirkninger ved de enkelte metoder til tandblegning. Endelig vil din tandlæge også kunne fortælle dig om alternativer til tandblegning som for eksempel tandfacader og whitening-tandpasta (https://www.colgate.dk/products/teeth-whitening-products).

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.