kvinde bliver undersøgt af tandlægen
Badge field

Hvad er en fyldning?

Published date field

En fyldning i en tand er oftest behandling af et hul (karies) i tanden. Formålet er at fjerne de bakterier, angriber tanden og dermed forhindre, at hullet bliver større, men også at bringe den normale funktion og form tilbage. Når tandlægen fremstiller en fyldning, fjernes den ødelagte tandsubstans og området renses, så der kun er en sund tand tilbage. Derefter fyldes med et fyldningsmateriale - ofte plast.

En fyldning forhindrer yderligere skade, fordi den aflukker det områder, hvor bakterierne var trængt ind. Materialer til fyldninger kan f.eks. bestå af tandfarvet plast (komposit plast) og glasionomer.

Hvilken type fyldning er bedst?

Valg af fyldningsmateriale afhænger af den opgave, der skal løses. Det afhænger f.eks. af reparationens størrelse, og om der er allergisk reaktion overfor bestemte materialer, men også af hvor i munden fyldningen skal laves. Endelig kan omkostningerne spille ind på valg af fyldningsmateriale. De forskellige materialer er:

  • Komposit plast har samme farve som tanden, og kan derfor anvendes, hvor man ikke ønsker at fyldningen kan ses. Plasten har konsistens (ikke smag) som marcipan og kan nemt anbringes i det rengjorte hul. Fyldningens form tilpasses og ved belysning med ultraviolet lys bringes plasten til at hærde plastfyldninger kan med tiden blive misfarvet af kaffe, te eller tobak.

  • Guldfyldninger eller guldindlæg fremstilles efter et aftryk på et dentallaboratorium og fastgøres (cementeres) derefter på tanden. Guld er et ædelmetal, der uden problemer tolereres af vævene i mundhulen. Har man en god mundhygiejne, behøver indlægget aldrig at blive lavet om. Guldfyldninger og - indlæg er relativt dyrt, kræver flere tandlægebesøg og er mere sjælden.

  • Glasionomer som fyldningsmateriale er populært, fordi materialet udskiller fluorid og således mindsker risikoen for huller. Glasionomer er ikke så slidstærkt. Forskellige blandinger af glasionomer og komposit plast anvendes til behandling af mælketænder.

Hvis en stor del af tandens krone er gået til, kan det være tilrådeligt at få restaureret tanden med en krone. Karies, som er nået ind til tandens pulpa ("nerve"), kan enten behandles med en rodbehandling (hvor den beskadigede nerve fjernes) eller man kan prøve en mindre omfattende behandling (pulpaoverkapning), hvor man forsøger at holde pulpa i live.

Hvad sker der, når du får en fyldning?

Når tandlægen skal standse et karies angreb, fjernes først den beskadigede og bløde tandsubstans. Det rensede hul kan derefter fyldes med et af de materialer, som er beskrevet ovenfor.

Hvordan ved jeg, om jeg har brug for en fyldning?

Hvis du har et stort hul i en tand, er du ikke i tvivl. Men huller kan sidde, hvor du ikke kan se eller føle dem. Under tandeftersynet bruges bl. a. et lille spejl og stærkt lys til at undersøge tænderne og røntgen for at vurdere læsionens dybde og dermed om den skal behandles eller observeres.

Ses der noget unormalt undersøges det nærmere med specielle instrumenter. På klinikken kan man specielt røntgenfotografere dine kindtænder (Bitewing) eller om nødvendigt tage røntgenbilleder af alle tænder, også kaldet helstatus. Huller, der er under udvikling i tandmellemrummene og på tyggeflader, viser sig tydeligt på et røntgenbillede. Tandlæge og tandplejer kan ikke se caries i tandmellemrummene med det blotte øje, så her er bitewings nødvendige.

White

Porcelænsindlæg

Hvor længe holder en restaurering?

Hvor længe en fyldning i tanden holder, afhænger af hvilket materiale der er blevet brugt til at reparere dit hul i tanden, og hvor godt du passer på dine tænder og på mundhygiejnen. Der kan være flere grunde til at vælge det ene frem for det andet, f.eks. holdbarhed eller æstetik.

  • Plast: En plastfyldning klæber til tanden og kan derfor holde i op til 15 år. Du kan dog regne med, at tandfyldningen i plast i gennemsnittet holder i 7 til 8 år, hvorefter den bør udskiftes. Farven holder ikke helt så længe, og der kan opstå misfarvninger efter 3 til 5 år.

  • Guld: En fyldning af guld holder i op til 15 år. Da guld er mere solidt end plast, er det mere velegnet til mennesker, der skærer tænder.

  • Porcelæn: Porcelæn er et godt valg, hvis du ikke ønsker, at fyldningen kan ses. Porcelæn holder dog ikke helt så længe som guld og skal som regel udskiftes efter 10 år.

  • Glasionomer: Nok er glasionomer et billigere valg, men nogle tandlæger undgår at lave fyldninger af det, da det ikke er solidt og hurtigt slides væk. Det egner sig derfor ikke til personer, der skærer tænder. Da det er mere porøst, anvendes det ofte som midlertidig fyldning efter en rodbehandling. Det varierer meget, hvor længe en midlertidig fyldning holder.

Uanset hvilket materiale fyldningen er lavet af, så er en god mundhygiejne afgørende for, hvor længe den holder.

Hvordan forhindrer man en fyldning?

En fyldning eller restaurering bruges oftest til at fylde et hul ud i tanden og ved rodbehandlinger. Er hullet meget stort, vil det som regel sidde tæt på nerven i tanden. Og når du har fået lavet en fyldning tæt på nerven, er det almindeligt at have forbigående smerter i tanden efter en fyldning af denne – uanset hvilket materiale der er blevet anvendt. Hvis hullet i tanden når helt ind til tandroden, kan der gå betændelse i selve tandroden. Dette kaldes også en rodspidsbetændelse. Sker dette, vil tandlægen foretage en rodbehandling, som laves i flere etaper. Du kan derfor forvente at få lagt en midlertidig fyldning, indtil behandlingen er helt overstået, og du skal have lagt en permanent tandfyldning - eller en krone, der vil gøre tanden mere slidstærk.

Derfor er det naturligvis bedst helt at undgå huller i tænderne og fyldninger. Og da hovedårsagen til fyldninger er huller i tænderne, er en god mundhygiejne alfa og omega. Du opnår en god mundhygiejne ved at børste tænder med en fluoridholdig tandpasta morgen og aften. Din tandlæge og tandplejer vil også kunne hjælpe dig med rådgivning om mere avancerede tandpastaer, der kan imødekomme netop den udfordring, du døjer med, da fluorid alene ikke altid er tilstrækkeligt. Du bør også bruge tandtråd, da madrester kan sætte sig fast mellem tænderne, og som kan være svære at nå med tandbørsten.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.