Hvad er blister og mundsår, og hvordan kan de behandles?
Badge field

Vejledning til behandling af blister og mundsår

Published date field

Hvad er mundirritationer og mundlæsioner?

Mundirritationer og mundlæsioner er hævelser, pletter eller åbne sår i munden eller på læberne eller tungen. Selvom der er mange typer mundsår og -problemer, er de mest almindelige blister, forkølelsessår, leukoplaki og svamp (trøske). Du kan se en beskrivelse af dem herunder. Hvis du har et mundsår, er du ikke alene om det – cirka en tredjedel af alle mennesker får det på et eller andet tidspunkt. Mundsår, irritationer og læsioner kan være smertefulde, mindre pæne at se på og være til gene, når man spiser og taler. Ethvert mundsår, der ikke går væk efter max en uge, bør undersøges på en tandklinik. Du vil eventuelt blive anbefalet at få taget en biopsi (en vævsprøve til test), hvilket som regel kan fastslå årsagen og udelukke alvorlige sygdomme som kræft og HIV.

Hvordan ved jeg, om jeg har et mundsår eller en mundlæsion?

Følgende kan være tegn på mundsår eller mundlæsioner:

  • Blister er små, hvide hævelser eller sår, der er omgivet af en ring af rødme. Blister er ikke smitsomme, men forveksles ofte med forkølelsessår, som forårsages af den smitsomme herpesvirus. En nyttig huskeregel er, at blister forekommer inde i munden, mens forkølelsessår som regel forekommer ved overgangen fra læbe til hud.uden for munden. Blister kan være tilbagevendende og være mindre, større eller herpetiformede (flere blister i grupper eller klynger).

  • Blister er helt almindelige og ofte tilbagevendende og smertefulde.

  • Forkølelsessår, også kaldet herpes labialis, er klynger af smertefulde, væskefyldte blærer omkring læberne og nogle gange også under næsen eller omkring hagen. Forkølelsessår forårsages som regel af herpes simplex virus (HSV) og er meget smitsomme. Den første infektion optræder ofte hos børn, nogle gange uden symptomer, og kan forveksles med forkølelse eller influenza. Når man først er blevet inficeret, bliver virusset i kroppen og forårsager tilbagevendende, lejlighedsvise udbrud - ofte, når immunforsvaret er svækket. Hos nogle forbliver virusset dog inaktivt.

  • Leukoplaki ser ud som en tyk, hvidlig plet på indersiden af kinden, på tandkødet eller på tungen. Det opstår ofte i forbindelse med rygning og brug af røgfri tobak, men andre årsager kan være dårligt tilpassede tandproteser, knækkede tænder, og at man tygger på sin kind. Det anslås, at 5 procent af alle tilfælde af leukoplaki udvikler sig til kræft,* hvorfor din tandlæge eventuelt kan give dig en henvisning til at få foretaget en biopsi på et hospital. Leukoplaki heler ofte, når man holder op med at bruge tobak

  • Candidiasis – trøske – er en svampeinfektion forårsaget af candida albicans (en gærsvamp). Den optræder i form af cremefarvede, hvidgule eller røde pletter på mundens fugtige overflader. Vævet under pletten kan være ømt. Trøske er hyppigst forekommende hos personer med tandprotese (hvorfor man anbefales ikke at sove med protesen og at opbevare den tørt), nyfødte, personer, der er svækket af sygdom, og personer, hvis immunsystem ikke fungerer korrekt. Personer, der lider af mundtørhed, eller som er under eller netop har afsluttet behandling med antibiotika, er også særligt modtagelige, ligesom dårlig mundhygiejne også kan fremme infektionen.

Årsager til blister og mundsår

Ifølge netdoktor.dk er der flere årsager, der kan bidrage til blister og mundsår. Eksperter mener, at det kan skyldes problemer med immunsystemet. Er vævet i munden blevet beskadiget, kan det nemmere blive inficeret med bakterier eller virusser, hvilket kan give irritation i munden og blister. Faktorer som cigaretrygning og  traumer kan føre til sårdannelse, mens stress, allergier,, traumer, mangel på jern eller vitaminer samt arvelighed kan gøre en mere modtagelig for sår i munden. Blister i munden kan også skyldes hormonelle svingninger, f.eks. hos unge i puberteten, ligesom mange kvinder oplever at have blister lige inden menstruation. Bestemte fødevarer menes også at kunne udløse blister i munden.

Hjemmepleje for at lindre blister og mundsår

Lider du ofte af blister, kan du prøve kosttilskud, så du er sikker på at få dækket dit behov for vitaminer og mineraler. For nogle kan urter også hjælpe med at dulme smerter og få blisterne til at hele hurtigere. Din læge kan undersøge dig for jern- eller B-vitaminmangel. Er du i underskud, vil tilførsel af jern og/eller B-vitamin hjælpe dig til at slippe af med blister i munden. Det kan også være en fordel at vælge en tandpasta, der ikke indeholder skummemidlet natriumlaurylsulfat, f.eks. Colgate Total Advanced, Colgate Sensitive Instant Relief Repair + Gum Care eller Colgate Big Smiles.

Giver skummemiddel i tandpasta blister?

Alt tandpasta indeholder skummemiddel, blot forskellige typer. Der foreligger ingen evidens, at tandpasta skulle fremprovokere blister.

Et par procent af befolkningen lider af mange og gentagne blister, hvor man ikke kan finde årsagen. Hvis man har denne tendens, kan man prøve en tandpasta med et andet skummemiddel som f.eks.Colgate Total Advanced, Colgate Sensitive Instant Relief Repair + Gum Care og børn kan anvende Colgate Big Smiles.

Professionel rådgivning og medicinsk behandling af blister og mundsår

Behandlingen varierer, alt efter hvad du lider af. De mest almindelige typer mundsår og -problemer, som er beskrevet herover, behandles som følger:

  • Blister - blister forsvinder som regel efter syv til ti dage, men det er almindeligt, at de vender tilbage. Topiske salver og smertestillende midler, der fås i håndkøb, kan give midlertidig lindring. Man kan dulme irritationen ved at skylle munden med en antimikrobiel mundskyl. Nogle gange ordineres der antibiotika for at slå sekundære infektioner ned.

  • Forkølelsessår - blærerne forsvinder som regel inden for en uges tid. Da herpesinfektioner ikke kan kureres, kan blærerne dukke op igen i perioder, hvor man er følelsesmæssigt ude af balance, er udsat for sollys, har allergi eller feber. Topiske bedøvelsesmidler i håndkøb kan give midlertidig lindring. Der findes antivirale præparater, som kan mindske disse virusinfektioner – spørg din tandlæge, tandplejer eller læge.

  • Leukoplaki - første skridt i behandlingen er at fjerne de faktorer, som forårsager læsionerne. For nogle patienter betyder det, at de skal holde sig fra tobak. For andre betyder det, at de skal skifte deres dårligt tilpassede tandprotese ud med en, der passer ordentligt. Din tandlæge og tandplejer vil overvåge din tilstand og undersøge læsionen med tre til seks måneders mellemrum, afhængigt af type, placering og størrelse.

  • Candidiasis - behandlingen består af at få styr på de omstændigheder, der forårsager udbruddene.

  • Det er vigtigt at rengøre sin tandprotese, så man undgår de problemer, der kan forårsages af protesen. Det kan hjælpe at tage protesen ud om natten. Snak med din tandplejer om optimal renhold og gode råd.

  • Hvis årsagen er antibiotika, kan det hjælpe at reducere dosis eller ændre behandlingen.

  • Der findes også kunstigt spyt, som kan hjælpe mod mundtørhed.

  • Der kan også anvendes svampedræbende præparater, når den tilgrundliggende årsag er uundgåelig eller uhelbredelig.

  • God mundhygiejne er altafgørende.

FeverBlister
Forkølelsessår Blist
$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.