unge kvinder tager en selfie
Badge field

Se, hvordan du kan få et smukt smil

Published date field

Hvilke faktorer påvirker mine tænders farve?

Nogle mennesker er født med tænder, der er mere gule end andres. Andre har tænder, der bliver gule med alderen. Din naturlige tandfarve kan også blive påvirket af andre faktorer. Misfarvning på overfladen kan skyldes:

  • tobak (enten rygning eller skråtobak)

  • kaffe, te eller rødvin

  • fødevarer med højt pigmentindhold, som kirsebær eller blåbær

  • ophobning af tandsten og plak, der er blevet hårdt.

Misfarvinger inde i tanden kan skyldes:

  • behandling med tetracyklin-antibiotika i den periode, hvor tænderne formes

  • gullige eller grålige tænder, som en del af det at blive ældre

  • traume på tænderne, der kan medføre, at tandens nerve dør, og tanden dermed bliver brunlig, grålig eller sort. Traume kan også forekomme i form af hvide misfarvninger/pletter, måske endda kun en enkelt pet. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis en mælketand bliver “skubbet op” i kæben ved et fald, hvor tanden rammer den voksne tand inde i kæbeknoglen, der da vil have et traume, når den bryder frem.

  • for stort indtag af fluorid i den periode, hvor tænderne formes (fra fødslen til 16-års alderen), der giver tænderne et plettet udseende. Dette sker f.eks. hvis barnet spiser tandpasta eller der børstes med for stor en mængde tandpasta. Sørg gerne for, at barnet har spist inden tandbørstningen.

Discolored ToothWhitening

Misfarvede eller plettede tænder

Tænder efter tandblegning

Hvilke former for tandblegning er mulige?

Rensning hos tandlægen eller en tandplejer, der fjerner de fleste ydre misfarvninger fra fødevarer og tobak. Tandbørstning med en tandpasta til blegning kan også hjælpe med at fjerne misfarvninger på overfladen mellem tandlægebesøg. Hvis misfarvningerne har været til stede i flere år, kan der være behov for professionel tandblegning for at fjerne disse mere genstridige ydre misfarvninger.

Misfarvninger inde i tanden kan behandles med plastbehandlinger eller krone, hvor den “udvendige” fyldning kan hjælpe med at “skjule” misfarvningen inde i tanden. Alle disse metoder er sikre og effektive, men din tandlæge eller tandplejer kan anbefale den behandling, der passer bedst til dig, afhængig af dine tænders tilstand og de resultater, du ønsker at opnå. Din tandlæge vil overveje følgende:

  • Graden og typen af misfarvninger

  • Hvor meget af tandstrukturen, der er tilbage (består tanden stort set kun af fyldning? Er der behov for eller et ønske om at ændre form på tænderne?)

Er der bivirkninger ved tandblegning?

Som beskrevet ovenfor kan der være mange årsager til gule tænder og misfarvninger. De fleste mennesker vil på et tidspunk i deres liv have varierende former for misfarvninger på deres tænder. Med en tandblegning slipper du af med misfarvninger og er derfor en virkningsfuld løsning i jagten på et smukt smil.

Du kan dog komme ud for nogle bivirkninger i forbindelse med tandblegning:

  • Smerter i tænderne kan forekomme efter en tandblegning. Det gælder især personer, der har følsomme tandhalse allerede inden tandblegningen. Det kan give overfølsomhed over for varme og kolde fødevarer. Som regel forsvinder overfølsomheden efter nogle dage, men du kan med fordel anvende Colgate Sensitive INSTANT Relief.

  • Tandblegning slider på tændernes emalje. Emaljen er tændernes ydre belægning, der beskytter mod plak, tandsten og karies. Det er det stærkeste biologiske materiale, men det kan med tiden slides og svækkes. For hver tandblegning fjernes en smule af emaljen. Hvis du får mange tandblegninger, slider du altså gradvist emaljen af dine tænder, hvilket svækker dem og gør dem modtagelige over forhuller og gule tænder, fordi dentinen skinner igennem, samtidig med, at tænderne ikke er så slidstærke og kan frakturere. Selv om en tandblegning kan være en effektiv måde at slippe for misfarvede tænder, er det ikke en permanent løsning. Efter noget tid skal du altså til det igen. Og da du fjerner noget af emaljen hver behandling, er det altså bedste at vente i nogle år, inden du gentager tandblegningsbehandlingen.

Hvis du er i tvivl, om en tandblegning er noget for dig, kan du tage en snak med din tandlæge eller tandplejer under din næste konsultation. Denne vil undersøge dine tænder, tandhalse og dit tandkød og afgøre, om du vil få gavn af en tandblegning, eller om dine tænder eventuelt er for følsomme. Læs mere om her, om du er en egnet kandidat til tandblegning.

Hvordan fungerer tandblegning?

Tandblegning kan foretages enten hos tandlægen eller tandplejeren eller derhjemme med et system ordineret af din tandlæge. Begge metoder bruger tandblegende gel, der oxiderer misfarvninger. Det er ikke ualmindeligt, at tænderne bliver en anelse følsomme under tandblegningsforløbet. Brug Colgate Sensitive INSTANT Relief før, under og efter for at imødekomme problemet.

  • Tandblegning derhjemme
    Tandblegning derhjemme er den mere populære tilgang i dag. Din tandlæge eller tandplejer tager et aftryk af dine tænder og fremstiller en tilpasset blegeskinne, som du fylder op med blegegel og placerer i munden op til to timer dagligt eller om natten i ca. to uger. Mange tandblegningskit ordineret af tandlæger indeholder op til 16 % brintoverilte. Når behandlingen foretages under vejledning fra din tandlæge og tandplejer, er en hjemmebehandling meget effektiv.

  • Tandblegning hos tandlægen
    Denne behandling er ikke nær så almindelig og er dyrere. Den tager cirka 60 minutter, og det kan være nødvendigt med flere besøg for at opnå den ønskede tandblegning. For at beskytte din mund kan en gelagtig masse blive smurt på dit tandkød, og en gummibarriere kan blive placeret omkring tandhalsen. Et oxiderende stof (blegeopløsning) påføres tænderne. Nogle gange anvendes et særligt lys i intervaller på 5-15 minutter til at hjælpe med at aktivere blegemidlet.

Hvordan fungerer plastbehandlinger og facader?

Facader består enten af plastmaterialet komposit eller porcelæn til at dække overfladen på den misfarvede tand og give en ensartet og lige fremtoning af den knækkede eller deforme tand. Der er to grundlæggende teknikker:

  • Kompositbehandling
    Først reduceres forsiden af tanden en smule for at sørge for, at den "nye" tand ikke bliver for stor. Mikroskopiske fordybninger ætses ind i tandoverfladen med en mild syre. Kompositplast i samme farve som de omkringliggende tænder påføres tanden, formes, hærdes med et særligt lys og udglattes og poleres til sidst.

  • Facader
    Facader på tænder fremstilles i samme form som din tand og i matchende farve. Porcelænsfacader er generelt stærkere, mens plastfacader er billigere. Ved porcelænsfacader tager tandlægen et aftryk af tanden og sender det til et dental laboratorium, hvor facaden fremstilles, som regel efter tandens forside er blevet gjort mindre. Med begge teknikker klargøres tanden ved at gøre forsiden ru med en mild opløsning. Facaden kan dernæst sættes fast til din naturlige tand.En porcelænsfacade er dyrere end plast på tænderne, men begge matche de omkringliggende tænders farve og holder typisk i fem til ti år.

BeforeBonding AfterBonding

Før plastbehandling

Efter plastbehandling

Får mine nye hvide tænder misfarvninger?

Mange mennesker kan opleve mørke misfarvninger på tænderne, som er misfarvninger fra mad og drikke. Enhver tand kan få misfarvninger, herunder også facader og plastbehandlinger, som nævnt ovenfor. Som en hjælp til at forebygge tilbagevendende misfarvninger kan du undgå rygning, kaffe, te, rødvin og fødevarer med højt pigmentindhold. Og du kan børste dine tænder to gange om dagen med en blegende tandpasta.

 

*The Complete Guide to Better Dental Care
, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.