Badge field

Hvordan plejer jeg mine tænder som voksen?

Published date field

Hvordan plejer jeg mine tænder som voksen?

Nøglen til at bevare et flot, sundt smil som voksen er en god mundhygiejne. Voksne kan også få huller og tandkødssygdomme. Igennem hele dit voksenliv er det derfor vigtigt at fortsætte med at:

  • børste tænder to gange om dagen med en fluortandpasta. Bakteriebelægningen (plakken) som er årsagen til huller (karies) og tandkødsproblemer (gingivitis/paradentose) skal fjernes.
  • rense tandmellemrummene (tandstikker, mellemrumsbørste eller evt. tandtråd)
  • begrænse indtaget af meget kulhydrat- (sukker-) holdig mad. Specielt skal man passe på de søde mellemmåltider.
  • få sine tænder undersøgt og renset med regelmæssige mellemrum.

Kan den voksne have særlige tandproblemer?

Selvom du synes at du har en god mundhygiejne kan der fra tid til anden optræde problemer. Heldigvis kan din tandlægen oftest hjælpe dig med at løse disse problemer.

  • Tandkødsbetændelse (gingivitis) er meget almindeligt forekommende og behandles først og fremmest med tandrensning og en forbedret mundhygiejne. Symptomerne på tandkødsbetændelse er bl. a. rødt, hævet og undertiden ømt tandkød, der ofte bløder i forbindelse med tandbørstningen. Hvis du bemærker nogle af disse symptomer, skal du opsøge tandklinikken. Ubehandlet tandkødsbetændelse kan føre til paradentose.
  • Tandkødets sundhedstilstand kan måske også påvirke dit generelle helbred. Undersøgelser har for nylig antydet en eventuel forbindelse mellem paradentose og andre sygdomme såsom sukkersyge, hjerte/karsygdomme og for tidligt fødte børn. En god mundhygiejne er helt afgørende i forebyggelsen af tandkødslidelser.
  • Nye huller langs fyldningskanter (sekundær karies) og huller i tændernes rodoverflade kan være et problem for den voksne. Igen er det en god mundhygiejne og brugen af fluortandpasta, der kan forebygge disse tilstande. Hyppigere besøg på tandklinikken kan være en god idé.
  • Tænderne kan med alderen blive følsomme overfor kulde og varme. Det kan skyldes, at rodoverfladerne er blottede fordi tandkødet har trukket sig noget tilbage. Disse områder vil så være særligt tilbøjelige til at gøre ondt ved indtagelse af kolde eller varme fødeemner. I nogle tilfælde kan tænderne også være følsomme overfor kold luft samt sure og søde drikke- og madvarer. Hvis du har følsomme tænder, kan du prøve at anvende en tandpasta, der er specielt beregnet til at dæmpe symptomerne fra følsomme tænder. Hvis du ikke umiddelbart mærker en bedring, skal du opsøge tandklinikken. Følsomheden kan nemlig også være tegn på et mere alvorligt problem som f. eks et hul eller en begyndende skade på tandens nerve. Den sidste tilstand kan ses, hvis der kommer en revne i tanden.
  • Kroner kan anvendes til at erstatte en naturlig tandkrone, hvis den ikke længere er stærk nok. Den nye krone omslutter resterne af den naturlige tandkrone. Udover tyggemæssigt at virke som erstatning kan en krone også bruges til at forbedre tandens udseende, form og farve. Mistede tænder kan erstattes med fastsiddende eller aftagelige proteser. En bro er et eksempel på en fastsiddende protese, hvor der i begge ender af broen sidder en tand, som broen fastgøres (cementeres) til. Manglende tænder kan også erstattes med implantater, hvorpå der sættes kroner eller broer. Implantater er kunstige rødder af titanium. Isættelsen af implantater kræver et mindre kirurgisk indgreb. Det kan ikke altid lade sig gøre at indsætte implantater. Aftagelige proteser kan desuden komme på tale, men mange foretrækker de fastsiddende proteser, hvis det er en mulighed. Rådfør dig med tandlægen om hvilke tanderstatning, der passer til dig.

Hvad kan jeg gøre for at få mine tænder til at se hvidere ud?

Grundige rensninger hos tandlægen eller tandplejeren vil fjerne de fleste udvendige misfarvninger, der stammer fra farvestoffer i mad eller tobak. Der findes tandpasta, der er specielt beregnet til at forhindre, at der dannes misfarvninger på tændernes overflade. således at misfarvningen kan holdes nede på et acceptabelt niveau i tiden mellem professionelle tandrensninger. Hvis misfarvningerne har sidder længe på tandoverfladerne, skal du altid lade personalet på klinikken stå for rensningen af dine tænder.

Misfarvninger der sidder inde i tanden kan behandles på forskellig måde f. eks. blegning eller en ny krone hvis misfarvningerne er meget udtalte. Din tandlæge vil anbefale den behandling, der passer til dig, afhængig af dine tænders tilstand og det resultat, du ønsker at opnå.

Hvordan påvirker kosten tændernes sundhedstilstand?

Udover at en korrekt ernæring har stor indflydelse på dit generelle helbred, er den også nødvendig for at bevare sunde tænder og tandkød. En ernæringsmæssig rigtig sammensat kost vil være med til at forhindre huller i tænderne og vil også bevirke, at du bevarer dit naturlige forsvar mod infektioner i mundhulen. Fødevarer med mange fibre, såsom frugter og grøntsager er sunde og er langt at foretrække frem for mad med klæbrig og blød konsistens og stort indhold af sukkerstoffer.

Hver gang du spiser og drikker noget, der indeholder sukkerstoffer, danner bakterierne i plakken syrer, som angriber dine tænder. Syreangrebet kan vare op til 20 minutter. Begræns derfor antallet af søde mellemmåltider og drikkevarer. Hvis du spiser mellemmåltider, så vælg f. eks. ost, rå grøntsager, yoghurt naturel eller frisk frugt.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.