Badge field

Tandlægebesøget – hvad du kan forvente dig

Published date field

Tandlægebesøget – hvad du kan forvente dig

Hvad foregår der under et tandlægebesøg?
Først og fremmest er det vigtigt at finde en tandlæge, som du føler dig godt tilpas med. Når du har fundet en tandlæge, du synes om, er næste skridt at få en tid til et eftersyn – inden der opstår problemer. 

Når du går til tandlægen første gang, undersøger de hele din helbredsmæssige baggrund. Hvis din helbredsmæssige tilstand ændrer sig inden efterfølgende besøg, skal du huske at fortælle det.

De fleste tandlægebesøg er eftersyn. Jævnlige tandlægeeftersyn vil bidrage til, at dine tænder holder sig sunde og kan forhindre smertefulde problemer i at opstå.

  • En grundig tandrensning
    Eftersyn omfatter næsten altid en komplet tandrensning foretaget af din tandlæge eller en tandplejer. Ved hjælp af særlige tandrensningsinstrumenter vil tandplejeren skrabe under tandkødsranden for at fjerne opbygget plak og tandsten, som kan forårsage tandkødsbetændelse, huller i tænderne, dårlig ånde og andre problemer. Din tandlæge eller tandplejer vil ofte afslutte med at polere dine tænder.
  • En fuld undersøgelse
    Din tandlæge vil udføre en grundig undersøgelse af dine tænder, dit tandkød og din mund for at lede efter tegn på sygdom eller andre problemer. Hans eller hendes mål er at hjælpe dig med at opretholde en god mundsundhed og forhindre problemer i at blive alvorlige ved at diagnosticere og behandle dem så tidligt som muligt.
  • Røntgenbilleder 
    Røntgenbilleder kan bruges til at diagnosticere problemer, som ellers ikke ville blive bemærket, fx karies, skader på kæbeknoglen, tandretention, bylder, cyster eller svulster og nedbrydning mellem tænderne. En moderne tandlægeklinik benytter røntgenapparatur, som stort set ikke udsender nogen radioaktiv stråling – ikke mere end du ville få i løbet af en dag i solen eller en weekend foran fjernsynet. Hvis du er gravid, skal du sige det til din tandlæge, da man i så fald kun tager røntgenbilleder i nødsituationer.

    Undertiden vil din tandlæge vælge at tage et panorama-røntgenbillede, også kaldet et "Panorex". Denne type billede giver et komplet billede af din over- og underkæbe i ét enkelt billede og giver tandlægen et overblik over dit tandsæt og det indbyrdes forhold mellem tænderne og din mundhvælving.

Hvor lang tid bør der gå mellem tandlægebesøgene?
Du bør gå regelmæssigt til tandlæge eller tandplejer. Afhængigt af dine tænders og dit tandkøds sundhedstilstand vil din tandlæge/tandplejer kalde dig ind med jævne intervaller fra tre måneder til et år.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.