dreng børster tænder, mens hans far barberer sig
Badge field

Få bedre mundhygiejne med den rette tandbørste

Published date field

Betydningen af ​​tandbørsten for mundhygiejne

En god mundhygiejne er effektivt at fjerne bakterier og plak, der hober sig op i løbet af dagen.

Tandlægeforeningen oplyser desuden om, at betændelse i tandkødet eller tændernes knogler eller støttevæv kan påvirke den generelle helbredstilstand. I nogle tilfælde kan den sågar forværre visse sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme.

For at kunne børste dine tænder effektivt, er det vigtigt at vælge den rette tandbørste til formålet. Og det er ligeledes vigtigt, at skifte tandbørste, når den er slidt. Det anbefales at udskifte tandbørsten hver 3. måned - i nogle tilfælde oftere, hvis tandbørstehårene stritter i forskellige retninger (dette er desuden tegn på, at man børster tænderne forkert).

Valg af den rigtige tandbørste til individuelle behov

Hvilken tandbørste skal jeg vælge, er der mange, der tænker, når de står over for de mange valgmuligheder. Og med rette. Med alle de former, størrelser og typer tandbørster der er på markedet, kan det være svært at vide, hvilken tandbørste, der er bedst. Her kan du se, hvad du skal gå efter:

  • De fleste tandlæger og tandplejere er enige om, at en tandbørste med bløde børstehår er bedst til at fjerne plak og madrester fra tænderne. Tandbørster med små hoveder er også at foretrække, da de bedre kan nå ind i alle dele af munden, herunder de svært tilgængelige tænder bagerst i munden.

  • Når det gælder håndtaget (fx skridsikkert greb eller fleksibel hals), hovedets udformning (konisk eller rektangulært), skal du vælge det, der er mest behageligt for dig. Den bedste tandbørste er den, der passer til din mund, og gør dig i stand til nemt at børste alle dine tænder.

  • For mange er en el-tandbørste et godt alternativ. Den børster tænderne mere grundigt, især hvis man har svært ved at børste eller har nedsat førlighed.

Hos Colgate finder du både bløde tandbørster til voksne og til børn mellem 0 og 2 år og også til børn over 6 år.

Tandbørsteteknikker for effektiv rengøring

En god tandbørste er en god start, men det er ligeså vigtigt at anvende den rette børsteteknik. Som nævnt foroven er en blød tandbørste det bedste valg til at fjerne plak. Men en blød tandbørste er også bedre for dine gummer. Med en blød tandbørste og en nænsom børsteteknik undgår du at slide på tænderne og beskadige tandkødet, hvilket kan føre til isninger. En for hård børsteteknik kan også resultere i vigende tandkød, så din tandhals blottes, hvilket fører til overfølsomhed. Ved meget forkert tandbørstning kan man skade tandkødet så meget, at man beskadiger omkringliggende væv, og tanden bliver mere udsat. Det er f.eks. vigtigt ikke at trykke for hårdt under tandbørstningen.

Her er nogle tips til, hvordan du børster dine tænder korrekt.

  • Brug små, cirkulære og bløde bevægelser, når du børster tænder.

  • Børst tænder i 2-3 minutter.

  • Sørg for at komme hele vejen rundt og børste både foran, bagpå og ovenpå tænderne og også børste tænderne bagerst i munden.

  • Husk at børste dine visdomstænder, hvis du stadig har dem. Til dette kan anbefales en tandbørste med mindre hoved, f.eks. en børnetandbørste.

Hvor ofte skal jeg skifte tandbørste?

Selv de bedste tandbørster bliver med tiden slidt. Du skal skifte tandbørste, når den begynder at se slidt ud eller hver tredje måned, afhængigt af hvad der indtræffer først. Det gælder også børstehovedet på din el-tandbørste, der med tiden ligeledes bliver slidt på samme måde som en almindelig.

toothbrushes
En slidt tandbørste (øverst) kan beskadige tandkødsvævet. Skift hver tredje måned, eller når den begynder at blive slidt.
$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.