Er der en sammenhæng mellem tandkødsbetændelse og diabetes?
Forskning viser, at der er en øget forekomst af tandkødsbetændelse og paradentose blandt personer med diabetes, og disse tilstande kan dermed føjes til listen over komplikationer, der er forbundet med diabetes, herunder hjertesygdom, slagtilfælde og nyresvigt.
Går denne sammenhæng begge veje?
Ny forskning indikerer desuden, at sammenhængen mellem alvorlig tandkødsbetændelse/paradentose og diabetes går begge veje. Det forholder sig ikke blot sådan, at personer med diabetes er mere sårbare over for alvorlig tandkødsbetændelse/paradentose, men det omvendte er også tilfældet, således at alvorlig tandkødsbetændelse/paradentose kan påvirke blodsukkerreguleringen og bidrage til udviklingen af diabetes. Forskning indikerer, at personer med diabetes har større risiko for at få problemer med sundhedstilstanden i munden, f.eks. tandkødsbetændelse (et forstadium til paradentose) og at udvikle paradentose. Personer med diabetes har øget risiko for at få alvorlige tandkødssygdomme, fordi de generelt er mere modtagelige over for bakterielle infektioner og har en nedsat evne til at bekæmpe de bakterier, der trænger ind i tandkødet.
God mundhygiejne er afgørende for både den generelle sundhedstilstand og sundhedstilstanden i munden. Sørg derfor for at børste tænder to gange dagligt og anvende tandtråd/tandstikkere korrekt, og få foretaget regelmæssige eftersyn hos din tandlæge.
Hvis jeg har diabetes, har jeg så større risiko for at få problemer med tænderne?
Hvis dit blodsukkerniveau ikke bliver reguleret korrekt, er der større risiko for, at du udvikler paradentose og på sigt mister flere tænder end ikke-diabetikere. Ligesom alle andre infektioner kan alvorlig tandkødsbetændelse/paradentose være en faktor, der bidrager til, at blodsukkeret stiger og dermed gør diabetes sværere at kontrollere.
Andre mundproblemer, der er associeret med diabetes, er: trøske, en infektion forårsaget af svampe i munden, og mundtørhed, som kan give ømhed, blister, infektioner og huller i tænderne.
Hvordan kan jeg være med til at forhindre komplikationer i forbindelse med diabetes?
For det første skal du have styr på dit blodsukkerniveau. Derudover skal du passe godt på dine tænder og dit tandkød og gå til tandlægen regelmæssigt. For at kontrollere trøske, som er en svampeinfektion, skal du sørge for at din diabetes er velkontrolleret, undlade at ryge og, hvis du har tandprotese, tage den ud og rengøre den hver dag. Effektiv blodsukkerkontrol kan også være med til at forhindre eller lindre mundtørhed forårsaget af diabetes.
Hvad kan jeg forvente i forbindelse med mit tandlægeeftersyn? Skal jeg fortælle min tandlæge om min diabetes?
Diabetikere har særlige behov, og din tandlæge og tandplejer har, hvad der skal til for at imødekomme disse behov – med din hjælp. Hold din tandlæge og tandplejer informeret om eventuelle ændringer i din tilstand og den medicin, du eventuelt tager.