Badge field

Hvordan plejer jeg mit spædbarns mælketænder?

Published date field

Hvordan plejer jeg mit spædbarns mælketænder?
Gode mundhygiejnevaner skal etableres så tidligt som muligt. Allerede når dit barn er ca. 3 måneder og gummerne begynder at klø, er det dejligt at få dem gnubbet med en lille blød tandbørste. Når den første mælketand begynder at bryde frem i cirka 6 måneders alderen, skal den børstes 2 gange dagligt. Det er vigtigt, at du holder dit barns mælketænder fri for bakteriebelægninger, da du på den måde mindsker risikoen for huller i tænderne.

Hvordan børster jeg mit barns mælketænder?
Lad det være sagt med det samme – det er ikke altid lige nemt at børste et lille barns tænder. De fleste børn synes, det er ubehageligt og prøver alle mulige afledningsmanøvrer for at undgå det. Det kan derfor undertiden være nødvendigt at tage bestemt, men kærligt fat om barnet, når der skal børstes. Akkurat som man vil gøre, hvis barnet ikke vil have skiftet ble eller vasket hår. For at tandbørstningen skal blive så behagelig som muligt for dit barn, er det vigtigt, at du giver dig god tid og ikke gør det, når barnet er for træt. Du kan børste tænderne på et hvilket som helst tidspunkt på dagen. Find det tidspunkt, som passer bedst ind i dit barns rytme.

Tips til tandbørstning

  • Børst dit barns tænder to gange om dagen med en fluortandpasta.
  • Brug en blød tandbørste med et lille hoved, som let kommer rundt.
  • Anvend kun en mængde fluortandpasta svarende til dit barns lillefingernegl.
  • Husk at komme hele vejen rundt, når du børster tænderne. Vær systematisk, så alle tandflader børstes. Start f.eks. med ydersiden i overkæben, børst derefter indersiden og til sidst tyggefladerne. Gentag i underkæben. Du kan børste tænderne på et hvilket som helst tidspunkt på dagen

Suttevaner – hvad gør jeg?
Mange spædbørn og lidt større børn bruger sut. Det er en helt  nomal adfærd, og du skal ikke prøve at forhindre det. At sutte er en helt naturlig refleks, som barnet starter på allerede i fosterstadiet.

Tips når barnet bruger sut

  • Vælg en sut af god kvalitet, - en sut med udluftningshuller i siderne og som barnet ikke kan skille ad.
  • Suttens størrelse skal afpasses efter dit barn, så barnet ikke kan sluge den. Den skal desuden være fremstillet af et blødt og ugiftigt materiale. Der bør være et greb på sutten, som gør det nemt at få fat.
  • Kontroller altid sutten, før du giver den til dit barn. Der må ikke være huller eller revner i den. Hvis der er det, skal den kasseres.
  • Dyp aldrig sutten i honning, sukker eller andet sødt, inden du giver den til dit barn.  Det vil med stor sikkerhed føre til alvorlige huller i tænderne.

Skader som følge af brug af sut 
Som regel holder børn selv op med at sutte i 3-4 års alderen. I de fleste tilfælde får sutteaktiviteten ingen betydning for kæbernes udvikling og tændernes stilling. Men der findes børn, som har meget svært ved at bryde suttevanen. Børn, der fortsætter med at sutte efter 3-4 års alderen, har risiko for at få problemer med deres tandstilling.

Sutning kan medføre:

  • At tænderne i overkæben stritter ud af munden (overbid).
  • At tænderne ikke når sammen (åbent bid).

Hvis dit barn bruger sutteflaske eller bliver ammet
Hvis dit barn bruger sutteflaske eller bliver ammet, efter at mælketænderne er brudt frem, skal du være ekstra opmærksom på at undgå huller i tænderne. Huller opstår, når tænderne udsættes for sukker i lange perioder. Da sutteflaskens indhold får lov til at være i munden i lang tid, skal du undgå sukkerholdige drikke i sutteflasken som f.eks. modermælkserstatning, frugtsaft, frugtsaft fortyndet med vand, sukkervand og alle andre søde drikke. Selv det naturlige sukkerindhold i mælk kan give huller i tænderne. Vand er den eneste form for væske, som dit barn kan have i munden i længere tid uden risiko for huller.

Huller i tænderne opstår, når mundens naturlige bakterier tilføres sukker. Bakterierne omsætter sukkerindholdet til syre, som angriber tænderne.  Udsættes tænderne for syreangreb tilstrækkeligt ofte, vil der dannes huller. Børn får typisk hul i fortænderne i overmunden, hvis de får sukkerholdige drikke i sutteflasken.

Huller, der ikke bliver behandlet, kan give smerter og være årsag til infektioner som f. eks. tandbylder. Behandlingen af tandbylder kan være omfattende, og undertiden er det nødvendigt at fjerne tanden for at standse infektionen. Hvis ikke infektionen stoppes, kan der komme skader på de blivende tænder, som er under udvikling i kæberne lige under mælketænderne. Hvis du har mistanke om, at dit barn har fået huller, så henvend dig til Børnetandplejen.

Sådan forhindrer du, at dit barn får huller i tænderne, når det bruger sutteflaske:

  • Læg ikke dit barn til at sove med en sutteflaske, der indeholder sukkerholdige drikke. Kom kun almindeligt vand i flasken.
  • Væn dit barn fra at bruge sutteflaske, når det er omkring 1 år gammelt.
  • Brug ikke sutteflasken som trøst for dit barn i løbet af dagen, med mindre der er almindeligt vand i.
  • Børst dit barns tænder 2 gange dagligt med en fluortandpasta.

Hvornår skal mit lille barn til tandlægen?

Du får en indkaldelse fra Børnetandplejen, når dit barn skal til tandlægen første gang. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvornår man indkalder børnene, men som regel er det omkring 2 års alderen. Hos tandlægen/tandplejeren får du at vide, om dit barns tænder.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.