Hvad er en rodbehandling?

En rodbehandling er, når tandens pulpa fjernes. Pulpa er det kar- og nerveholdige bindevæv i midten af tanden. Når den beskadigede eller døde pulpa er blevet fjernet, renses, formes og udfyldes pulpahulen. Dette indgreb forsegler rodkanalen. For år tilbage fjernede man tænder med syg eller beskadiget pulpa. I dag reder rodbehandling mange tænder, der ellers ville være gået tabt.

De mest almindelige årsager til, at pulpa beskadiges eller dør er:

  • En flækket tand
  • Et dybt hul
  • En beskadiget tand fra et kraftigt stød på tanden, enten for nylig eller fra tidligere.

Når pulpa er betændt eller død, og hvis efterladt uden behandling, kan der dannes pus ved rodspidsen i underkæben, og der kan opstå en byld. En byld kan ødelægge knoglen, der omslutter tanden, og medføre smerte.

HHvordan foregår en rodbehandling?

En rodbehandling består af flere trin over flere besøg hos tandlægen, afhængig af situationen. Trinene er:

  • Der laves en åbning fra bagsiden af en fortand eller fra kronen af en kindtand (præmolar eller molar).
  • Når den syge pulpa er blevet fjernet (pulpektomi) bliver pulpahulen og rodkanalerne renset, gjort større og tilpasset, så de er klar til fyldning.
  • Hvis et eller flere besøg er nødvendigt, placeres en midlertidig fyldning i kronens åbning for at beskytte tanden mellem tandlægebesøgene.
  • Den midlertidige fyldning fjernes og pulpahulen og rodkanalerne fyldes permanent. Et kegleformet, gummiagtigt rodfyldningsmateriale (kaldet guttaperka) fyldes i hver rodkanal, og der forsegles ofte med cement. Nogle gange placeres en metal- eller plastikstift i kanalen som strukturel support.
  • Til sidst placeres der som regel en krone oven på tanden for at restaurere dens naturlige form og udseende. Hvis der er knækket meget af tanden af, kan det være nødvendigt med en opbygning før kronen sættes på.

Hvor længe holder den restaurerede tand?

Din behandlede og restaurerede tand eller tænder kan holde hele livet med den rette pleje. Da der stadig kan forekomme huller i behandlede tænder, er det nødvendigt med god mundhygiejne og regelmæssige tandlægeundersøgelser for at forebygge fremtidige problemer.

Da der ikke længere er pulpa til at holde tanden i live, kan rodbehandlede tænder blive skrøbelige og knækker lettere. Dette er en vigtig overvejelse, når du skal beslutte, om du vil have en fyldning eller en krone efter en rodbehandling.

For at afgøre om rodbehandlingen var en succes, sammenlignes et røntgenbillede fra før behandlingen som regel med et nyt. Denne sammenligning vil vise, om knogletabet fortsætter, eller om knoglen er i færd med at blive gendannet.

PulpDamage PulpRemoval Filled
Beskadiget pulpahule fra et dybt hul. Pulpa fjernes og rodkanalerne rengøres, før de fyldes. Pulpahulen fyldes og forsegles.

Denne vare er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.  

More Articles You May Like