ældre kvinde bærer en lille pige smilende
Badge field

Hvad er tandsten?

Published date field

Og hvorfor får man tandsten?

Tandsten (calculus dentalis) er plak, der har fået lov til at være uforstyrret på tandoverfladen og dermed er forkalket.. Tandsten dannes på tandoverfladen over tandkødskanten og under tandkødet blandt andet i forbindelse med parodontitis. Processen kan sammenlignes med udfældning af kalk fra vandet i vores vandhaner f.eks. i badeværelset og i vandkedlen. Kalken i tandstenen stammer ikke fra drikkevandet, men fra mad og drikke og vores spyt. Der er store forskelle fra person til person med hensyn til den mængde tandsten, som de danner - her spiller genetik blandt andet en rolle.

Der kan også danne sig tandsten under tandkødskanten. Kalken i denne tandsten stammer ikke fra spyttet, men fra de væskeudsivninger og blødninger, der finder sted i tandkødslommen på grund af paradontitis, oplyser tandlægeforeningen. Begge typer af tandsten har en ru overflade, der kan holde på plakken. Tandsten skal fjernes for at forhindre at mere alvorlige tilstande, som paradontitis og huller i tænderne udvikler sig.

Tandsten kan ikke blot true dit tandkøds og tænders tilstand, men det kan også være et kosmetisk problem. Tandsten er porøs, og derfor kommer der hurtigere misfarvninger. Fjernelse af tandsten kræver særlige instrumenter, som kun tandklinikker har.

Hvordan ved jeg, om jeg har tandsten?

De større mængder tandsten dannes typisk på bagsiden af fortænderne i underkæben og på forsiden af de store kindtænder i overkæben. Hvordan ser tandsten ud? Det mest almindelige tegn på tandsten er en gul eller brunlig hård belægning langs tandkødskanten. Den kan nemt ses og kan også tydeligt føles med tungespidsen. Vil du være helt sikker på, at du ikke har tandsten, og at du i givet fald får den fjernet, så må du gå til tandklinikken, da det kun er her, man kan fjerne tandsten..

Hvordan kan jeg forhindre, at der dannes tandsten?

En effektiv mundhygiejne hvor du fjerner plakken og samtidig brug af en tandpasta, der specielt retter sig mod tandsten (tandstenkontrol) vil være en af de bedste måder til at forebygge tandstensdannelse, f.eks. Colgate Total Advanced.

Når tandsten er dannet, er det kun tandlægen eller tandplejeren, der kan fjerne den. Fjernelse af tandsten kaldes depuration. Under en tandrensning bruger tandlægen eller tandplejeren særlige instrumenter til at fjerne tandsten både over og under tandkødskanten.

TarterTeeth Scaling

Tandsten truer sundheden i din mund og kan gøre dit smil mindre flot.

Når tandsten er dannet, kan de kun fjernes med en professionel rensning.

Giver rygning tandsten?

Ja, rygning kan bidrage til tandsten - misfarvningerne kan gøre tænderne ru i overfladen, og derfor har plak, og dermed tandsten, nemmere ved at sætte sig fast her. Det samme gør fødevarer og drikke med et højt indhold sukker, da plak opstår, når bakterier lægger sig som en belægning på tandoverfladen og denne blandes med dit spyt

Virkningerne af tandsten på tandfølsomhed

Hvis tandsten får lov til at sidde for længe, kan det resultere i, at tandkødet trækker sig tilbage.. Når tandkødet trækker sig tilbage, blottes tandroden. Tandroden er meget følsom, og man vil derfor opleve overfølsomhed over for kolde og varme fødevarer. I disse tilfælde kan der anvendes tandpasta, der har til formål at reducere disse følsomheder/isninger såsom Colgate Sensitive INSTANT Relief.

Udover tandsten kan forkert tandbørstning også resultere i, at tandkødet trækker sig tilbage. Brug desuden en tandpasta mod tandsten. Du kan læse mere om, hvordan du bør børste dine tænder her.

Hvad er mest effektivt, professionel vs. hjemme-tandstensfjernelse?

Og hvordan undgår man tandsten? Du kan undgå plak og tandsten ved at opretholde en god mundhygiejne. Det indebærer at børste tænder to gange dagligt og at bruge tandtråd eller tandstikkere til at fjerne madrester og bakterier mellem tænderne.. Et godt råd er at børste tænder, inden man bliver alt for træt, da man ellers har tendens til at sjuske med tandbørstningen.

Hvordan fjerner man tandsten? Har du først fået tandsten, kan du ikke selv fjerne det selv, men er nødt til at få en professionel tandrens hos tandlægen og tandplejeren. De kan fjerne belægninger på tænderne med redskaber specielt udviklet til formålet. At få fjernet tandsten gør ikke ondt, men kan være ubehageligt, hvis tandkødet allerede har trukket sig tilbage, da dine tænder så vil være mere følsomme. Er dette tilfældet, kan man spørge om evt. lokalbedøvelse eller påsmøring med Colgate Sensitive INSTANT Relief inden rens.

Det varierer fra person til person, hvor meget tandsten man får, da det som beskrevet foroven også afhænger af, hvor meget kalk der er i dit spyt. Hvor ofte du skal tage til tandlægen og tandplejeren og få et grundigt eftersyn er individuelt. For nogle vil en tandrens en gang om året være nok, mens det for nogle kan være nødvendigt at tage afsted oftere - det er f.eks. nødvendigt ved parodontitisbehandling, der kræver rens hver 3.-4. måned. Bruger du bideskinne, vil du som regel også opleve, at du får mere tandsten på de tænder, der er dækket af bideskinnen, fordi spyt hober sig op i den. Det kan altså være nødvendigt med besøg på en tandklinik et par gange om året. Spørg tandlægen og tandplejeren, hvis du er usikker på, hvad prisen for fjernelse af tandsten er.

Forebyggelse af tandsten for specifikke aldersgrupper

Det kan være svært at se, hvordan man undgår tandsten. Det kan være svært at børste tænder på mindre børn. Ofte bryder de sig ikke om det, og har heller ikke motorikken til at gøre det ordentligt selv. . Lad dem børste deres tænder selv fra en tidlig alder, men tjek tænderne, og børst dem bagefter, indtil barnet bliver cirka 12 år. Du kan tjekke, om du har fået belægningen væk ved at køre en fingernegl hen over tandoverfladen. Sidder der noget på fingerneglen, skal du lige børste dem lidt mere. Er du i tvivl, kan du også købe en såkaldt farvetablet, som viser dig, om der stadig sidder bakterier tilbage på tænderne.

Mennesker med motoriske vanskeligheder kan i øvrigt få glæde af en elektrisk tandbørste, der er nemmere at styre end en almindelig.

Med alderen har tandkødet en tendens til at trække sig tilbage, hvilket giver mere plads og grobund for bakterier og madrester. Du skal derfor være endnu mere opmærksom, når du børster tænder. Sygdomme og medicin kan ligeledes have en indflydelse på din mundhygiejne. Din tandlæge og tandplejer vil kunne rådgive dig om den bedste måde at passe på dine tænder i sådanne tilfælde.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.