Badge field

Hvad er god mundhygiejne?

Published date field

God mundhygiejne giver dig en sund mund og en frisk ånde. Det betyder, at:

  • Dine tænder er rene, frie for belægninger (plak) og rester af fødeemner.
  • Tandkødet er lyserødt, og at det hverken bløder eller gør ondt, når du børster tænder eller renser tandmellemrummene med tandtråd, tandstikker eller mellemrumsbørste.
  • Dårlig ånde forekommer sjældent.

Hvis dit tandkød bløder eller gør ondt, når du børster tænder eller bruger tandtråd, eller hvis du tit har dårlig ånde, skal du gå til tandlægen. Ét eller flere af disse tegn kan betyde, at du har et problem med din mundhygiejne.

Tandlægen eller tandplejeren kan vise dig metoder til at opnå en god mundhygiejne og kan vise dig de steder i munden, som måske kræver ekstra omhyggelighed fra din side.

Hvordan får du en god mundhygiejne?

God mundhygiejne er det vigtigste, når du vil have sunde tænder og tandkød. Sunde tænder betyder, at du føler dig godt tilpas og har et pænt udseende. Det betyder også, at du kan tygge og tale rigtigt. En sund og frisk mund er meget vigtig for dit velbefindende.

Daglig pasning med korrekt tandbørstning og brug af tandtråd kan forhindre, at der opstår problemer med tænder og tandkød. Har problemerne derimod fået lov til at udvikle sig betyder det ofte mindre behagelig og dyr behandling.

Imellem de regelmæssige besøg hos tandlægen eller tandplejeren er der nogle simple regler alle kan følge for effektivt at mindske risikoen for udvikling af huller (karies), tandkødsbetændelse og andre tandproblemer. Reglerne er:

  • Børst tænderne grundigt to gange om dagen og rens tandmellemrummene med tandtråd, tandstikker eller mellemrumsbørste hver dag.
  • Få en ernæringsmæssig rigtig kost og undgå søde mellemmåltider.
  • Brug tandpasta, der indeholder fluor.
Korrekt børsteteknik
brush1 brush2 brush3

"Rullemetoden" : Hold den bløde børste i en vinkel på 45 grader i kontakt med tandoverflade og tandkød og fej med en rullende bevægelse ned over tandoverfladen.

"Gnubbemetoden": Med den bløde tandbørste gnubbes der med små frem og tilbagegående bevægelser. Igen er det vigtigt at også tandoverfladen langs tandkødskanten bliver gjort ren. Gør det systematisk, så glemmer du ikke nogen steder. Børst f. eks. først tændernes forsider, derefter bagsiderne og til sidst tyggefladerne.

Har man tilbøjelighed til dårlig ånde og smag, kan det være en god idé forsigtigt at rengøre tungens overflade med tandbørsten.

Korrekt brug af tandtråd
floss1 floss2 floss3

Tag så langt et stykke tandtråd, at du kan fastholde det mellem dine fingre. Fingrene anbringes sådan at afstanden mellem dem er 3-5 cm.

Før forsigtig tandtråden ned i tandmellemrummet. Med små frem og tilbagegående bevægelser af tandtråden renses først den ene tandflade og så den anden.

Man kan rense under tandkødskanten ved at føre tandtråden ned i tandkødslommen. Undgå at "save" tandtråden ned på tandkødet. Gør det ondt at bruge tandtråd, er der noget der tyder på, at du gør det forkert.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.