Badge field

Hvad er tandbeskyttere?

Published date field

Tandbeskyttere bæres oven på tænderne for at beskytte dem mod slag i ansigtet og hovedet. Tandbeskyttere er en vigtig del af sportsudstyr til alle, der dyrker en sport, der involverer fald, kropskontakt eller bevægelige genstande. Dette omfatter fodbold, amerikansk fodbold, basketball, baseball, hockey, skateboard, gymnastik, mountainbike og en hvilken som helst aktivitet, der kan resultere i skade af munden.

Tandbeskyttere dækker som regel de øvre tænder og er fremstillet til at beskytte mod brud på tænder, flækket læbe og anden skade af munden. Hvis du bruger bøjle, eller har andre fastgjorte tandregulerende anordninger (som en bro) i underkæben, vil din tandlæge muligvis foreslå en tandbeskytter til undermunden også.

Hvad er de forskellige typer tandbeskyttere?

Ligegyldigt hvilken type tandbeskytter du vælger, skal den være fleksibel, kunne modstå belastning og være behagelig. Den skal også passe ordentligt i munden og ikke begrænse åndedræt eller tale. De tre typer tandbeskyttere er:

  • Specialfremstillet tandbeskytter — Denne er individuelt fabrikeret hos din tandlæge eller fra et professionelt tandlægelaboratorium. Ikke overraskende er det meget sandsynligt, at den giver den bedste beskyttelse og er den mest behagelige. Din tandlæge tager et aftryk af dine tænder og fremstiller tandbeskytteren ud fra en model. Eftersom den passer og føles bedre, foretrækker de fleste idrætsudøvere en specialfremstillet tandbeskytter. Det er dog også de dyreste.
  • "Kog og bid"-tandbeskytter — Denne er allerede udformet men kan tilpasses ved at blive kogt i vand, hvorefter du bider ned i den varme plastik for en tilpasset pasform. De kan købes i mange sportsbutikker og kan give en bedre pasform, end dem der købes færdigformede. Følg omhyggeligt instruktionerne for at undgå at stå med en tandbeskytter, der ikke passer ordentligt.
  • Tandbeskytter i færdig form — Denne er billigere og kommer i en færdig form, der er klar til brug med det samme. Desværre passer den ofte ikke særlig godt. Den kan være klodset og gøre det svært at tale og trække vejret.

Hvor længe bør tandbeskyttere holde?

Tandbeskyttere bør udskiftes efter hver sæson, da de kan blive slidt op med tiden og blive mindre effektive. Det er især vigtigt for teenagere, så længe munden og tænder stadig vokser og udvikler sig. Mange idrætsudøvere, der dyrker flere former for sport, får lavet en ny tandbeskytter ved deres halvårlige tandlægetjek.

*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.