Badge field

Tandsundhed hos ældre

Published date field

Hvordan bevarer jeg en god tandsundhed, når jeg bliver ældre?

Med den rigtige pleje derhjemme og regelmæssige eftersyn hos tandlægen kan dine tænder holde hele livet. Uanset hvor gammel du er, kan du pleje dine tænder og dit tandkød ved at børste to gange om dagen med fluortandpasta, rense mellem tænderne regelmæssigt med f.eks. mellemrumsbørster og jævnligt gå til tandlægen og få foretaget professionelle tandrensninger og eftersyn.

Hvilke særlige problemer med tandsundhed bør jeg kende til?

Selvom du børster tænder og bruger tandtråd, tandstikkere eller mellemrumsbørster regelmæssigt, kan du få visse problemer med din tandsundhed, når du bliver ældre. Mange ældre oplever problemer som at gå med protese, tage medicin og generelle helbredsmæssige udfordringer. Heldigvis kan din tandlæge og din læge hjælpe dig med at gøre noget ved det meste af dette.

  • Huller i tænder og rodoverflader er mere udbredt hos ældre. Derfor er det vigtigt at børste tænder med fluortandpasta, bruge tandtråd, tandstikkere eller mellemrumsbørster hver dag og gå til tandlægen jævnligt.
  • Tandfølsomhed kan være et stigende problem, efterhånden som man bliver ældre. Dit tandkød vil med tiden trække sig tilbage og blotte rodoverfladen, som ikke er beskyttet af emalje. Disse områder kan være særligt følsomme over for smerte forårsaget af kolde eller varme mad- og drikkevarer. Hvis du oplever isninger, kan du prøve med en tandpasta til følsomme tænder. Hvis problemet ikke forsvinder, skal du gå til tandlægen, da følsomheden kan være et tegn på et mere alvorligt problem, fx et hul i en tand eller en knækket eller flækket tand.
  • Mundtørhed er en tilstand, der forekommer hyppigt hos ældre, og som kan forårsages af medicin eller visse sygdomme. Hvis det ikke behandles, kan mundtørhed ødelægge dine tænder. Din tandlæge kan anbefale forskellige metoder til at genskabe fugten i din mund samt passende behandlinger eller medicin, der kan forhindre de problemer, som mundtørhed giver.
  • Eksisterende sundhedsproblemer som diabetes, hjertesygdom eller kræft kan påvirke din tandsundhed. Sørg for at give din tandlæge besked om de generelle sundhedsproblemer, du måtte have, så han eller hun kan få det fulde overblik over situationen og være med til at opfylde dine særlige behov.
  • Tandproteser kan gøre tilværelsen nemmere for mange ældre, men de kræver særlig pleje. Følg omhyggeligt din tandlæges anvisninger, og gå til tandlægen hvis der opstår problemer. Et årligt eftersyn anbefales til personer, der skal gå med protese længe.
  • Tandkødsbetændelse er en lidelse, som kan udvikle sig til en alvorlig tilstand, og som rammer mennesker i alle aldre, men især personer over 40 år. En række faktorer kan bidrage til at forværre tandkødsbetændelsen, herunder:
  • Dårlige kostvaner
  • Ringe mundhygiejne
  • Systemiske sygdomme som diabetes, hjertesygdom og kræft.
  • Miljømæssige faktorer som: stress og rygning
  • Visse medicinske præparater, som kan påvirke tandkødstilstanden

Eftersom de skader, der opstår under de tidligste stadier af tandkødsbetændelsen, kan genoprettes, er det vigtigt at opdage den med det samme. Jævnlige tandeftersyn kan sikre, at tandkødsbetændelsen opdages tidligt og bliver behandlet. Det bedste af det hele er, at det er nemt at undgå tandkødsbetændelse ved at sørge for korrekt mundhygiejne.

  • Kroner og broer anvendes til at styrke beskadigede tænder eller erstatte manglende tænder. En krone anvendes til helt at dække en beskadiget tand. Ud over at styrke en beskadiget tand kan en krone også anvendes til at forbedre tandens udseende, form eller stilling. Broer anvendes ofte til at erstatte én eller flere tænder med. De spænder over det tomrum, hvor der mangler tænder. Broer cementeres fast til de naturlige tænder eller implantater på hver side af tomrummet.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.