Badge field

Hvordan passer jeg mit barns tænder?

Published date field

God mundhygiejne begynder ved starten af dit barns liv. Selv før barnets første tænder dukker frem, kan visse faktorer påvirke deres fremtidige udseende og sundhed. Tetracyclin, som er et almindeligt antibiotikum, kan for eksempel forårsage misfarvning af tænderne. Derfor bør de ikke anvendes af ammende eller vordende mødre i sidste halvdel af graviditeten.

Da mælketænderne normalt begynder at dukke op omkring seks måneders alderen, er almindelig tandhygiejne, såsom tandbørstning og brug af tandtråd, ikke påkrævet for spædbørn. Men spædbørn har dog særlige orale sundhedsmæssige behov, som alle nye forældre bør kende til. Disse omfatter beskyttelse mod sutteflasketænder og at sikre, at dit barn får nok fluor.

Hvad er sutteflasketænder, og hvordan kan jeg forhindre det?

Sutteflasketænder skyldes, at tænderne ofte og over længere tid udsættes for væsker, der indeholder sukker. Disse væsker omfatter mælk, modermælkserstatninger og frugtsaft. De sukkerholdige væsker samler sig omkring tænderne i lange perioder, mens dit barn sover, hvilket fører til huller, der først udvikler sig i de øverste og nederste fortænder. Derfor bør du ikke lade dit barn falde i søvn med en sutteflaske med juice eller mælk i munden. I stedet for kan du, når barnet puttes, give det en sutteflaske fyldt med vand, eller en sut efter din tandlæges anbefaling. Hvis du ammer, skal du undgå at lade barnet sutte kontinuerligt. Efter hver amning bør du tørre dit barns tænder og tandkød med en ren, fugtig vaskeklud eller et stykke gaze.

Hvad er fluor og hvordan kan jeg vide, om mit barn får den rigtige mængde?

Fluor er gavnligt, selv før dit barns tænder begynder at bryde ud. Det styrker tandemaljen under dannelsen af tænderne. I mange landes kommunale vandforsyninger, er der tilsat fluor med henblik på korrekt tandudvikling. For at finde ud af, om vandet i dit område indeholder fluor, og i givet fald hvor meget, kan du ringe til din lokale vandforsyning. Hvis vandet, hvor du bor, ikke indeholder fluor, eller hvis niveauet ikke er højt nok, kan du tale med din børnelæge eller tandlæge om at give dit barn fluor i dråbeform. Hvis du bruger flaskevand til drikkevand og madlavning, skal du sørge for at fortælle det til din læge eller tandlæge. De kan ordinere tilsætning af fluor til dit barn.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.