Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Sammenhængen mellem paradentose og hjerte-kar-sygdomme

Hjerte-kar-sygdomme påvirker hjertet og/eller blodkarrene. Mere end 320.000 danskere har hjerte-kar-problemer, og hjerte-kar-sygdomme er nummer 2 på listen over dødsårsager i Danmark. Når hjerteproblemerne først opdages, er den tilgrundliggende årsag (åreforkalkning) som regel ganske fremskreden. Derfor er løsningen forebyggelse gennem påvirkning af risikofaktorer, fx sunde spisevaner, motion og ikke at ryge.

Nylig forskning viser, at paradentose kan være forbundet med udviklingen af hjerte-kar-sygdomme. En af teorierne er, at de betændelsesfremkaldende bakterier i tandkødsvævet kommer ind i blodstrømmen og på forskellige måder har en indvirkning på hjerte-kar-systemet. Et videnskabeligt studie1 undersøgte forbindelsen mellem tilstedeværelsen af bakterier, der er kendt for at forårsage paradentose, og den fortykkelse af blodkarvæggen, som almindeligvis optræder ved hjertesygdomme. Efter at have undersøgt prøver fra mere end 650 forsøgspersoner konkluderede forskerne, at en øget fortykkelse af karvæggen kunne tilskrives tilstedeværelsen af de bakterier, der findes i plak, og som man ved forårsager paradentose.

Der er mange aspekter af dit helbred, der skal tages i betragtning, når din parodontale tilstand vurderes, og der udarbejdes en omfattende behandlingsplan. For de personer, der har risiko for at udvikle eller i forvejen har hjerte-kar-sygdomme, er det afgørende, at man tager højde for sygdommens sværhedsgrad og varighed, tilstedeværelsen af andre sygdomme. F.eks. kan diabetes påvirke hjerte-kar-sygdomme og er sideløbende en risikofaktorer for paradentose. Derudover vil tandlægen eventuelt kontakte din læge for at få indblik i din generelle sundhedstilstand.

At opnå god mundhygiejne er derfor både afgørende for din munds sundhedstilstand og dit generelle helbred. Instruktion i korrekt mundhygiejne er en vigtig del af behandlingsplanen for alle patienter, men især for højrisikopatienter med eksempelvis hjerte-kar-sygdomme. Behandlingen bør fokusere på at forhindre paradentose og betændelse i munden, hvilket er afgørende for at kunne kontrollere de komplikationer, der kan opstå i munden i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme. Den vigtigste faktor i den forbindelse, er den daglige hjemmetandpleje. Det anbefales at børste tænder to gange dagligt med fluortandpasta og bruge øvrige relevante hjælpemidler, som f.eks. tandtråd eller tandstikkere, for at opnå tilstrækkelig fjernelse af bakteriebelægninger på tænderne.

Reducing bacteria and eliminating biofilm, both above and below the gumline, are integral to oral and systemic health. This can be accomplished with traditional scaling and root planing in addition to excellent home care. Oral hygiene instructions are an important part of the treatment plan for all patients, particularly for high-risk patients, like those with cardiovascular disease. Treatment should focus on the prevention of periodontal disease and oral inflammation, which is essential in controlling the oral complications associated with cardiovascular disease. And because we know that bacterial challenge is a risk factor for gingivitis among even healthy patients, patients should be encouraged to floss regularly and brush twice daily with a toothpaste that offers antibacterial protection.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Henvisning
1. Circulation. 2005 Feb 8; 111(5):576-82.

Relaterede videoer