Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Hvorfor dit barn kan få brug for en såkaldt pladsholder

Børn kan få brug for en såkaldt pladsholder, hvis de tidligt mister en tand, eller hvis en mælketand rykkes ud på grund af et hul. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt at kende fordelene ved at bruge en pladsholder, og hvordan det kan bidrage til at støtte dit barns tandsundhed.

En pladsholder er en bøjleindretning, der fremstilles efter mål i akryl eller et metalmateriale af en tandlæge eller specialtandlæge. Den kan enten være aftagelig eller fastsiddende i barnets mund. Formålet er at holde pladsen mellem tænderne åben, så den blivende tand får plads til at bryde ud og komme korrekt på plads. Mælketænder er vigtige for udviklingen af de blivende tænder, kæbeknogler og muskler, og hjælper med at lede de blivende tænder på plads, når barnet har tabt sine mælketænder. Hvis pladsen ikke holdes åbent, kan tænderne flytte sig og begynde at vandre ind på den åbne plads, hvilket betyder, at tandretning kan blive nødvendigt. Det er ikke alle børn, der tidligt mister en mælketand eller får huller i en mælketand, der behøver en pladsholder; dog bør det være din tandlæge eller specialtandlæge, der efter en undersøgelse afgør, om det er nødvendigt eller ej.

Forskellige slags pladsholdere

Der findes to slags pladsholdere til børn, aftagelige og faste.

  1. Aftagelige - Aftagelige pladsholdere er sædvanligvis fremstillet af akryl. I nogle tilfælde kan man bruge en kunstig tand til at udfylde et rum, der skal holdes åbent for en endnu ikke udbrudt tand.
  2. Fastsiddende - Der er fire forskellige typer af fastsiddende pladsholdere: den unilaterale, "crown and loop" typen, "distal shoe" og den indvendige.

Den unilaterale og "crown and loop" modellen anbringes i den ene side af munden til at holde en plads åben for en tand. Den unilaterale pladsholder svøber sig omkring ydersiden af tanden og er forbundet til en metalløkke, der holder pladsen fri. "Crown and loop" modellen er faktisk en krone, der dækker tanden og som er knyttet til en form for slynge, der sikrer, at der er plads til den endnu ikke fremkomne tand.

"Distal shoe" modellen bruges normalt til den første blivende kindtand. Det er en mere kompliceret pladsholder, fordi enden af metallet normalt indsættes i gummen for at afholde den åbne plads fra at lukke til. Det er nødvendigt, at en tandlæge overvåger udviklingen af den blivende kindtands frembrud for at sikre, at den kommer korrekt op med denne pladsholder.

Den indvendige pladsholder er sædvanligvis tosidet og kan fæstes til kindtænderne og forbindes med en ståltråd på indersiden af de nederste fortænder. Denne bruges normalt, når der er mere end én manglende tand.

Undertiden kan børn mangle tænder på grund af medfødte sygdomme, og det kan blive nødvendigt med en delprotese frem for en pladsholder. Det er vigtigt, at din tandlæge eller specialtandlæge konsulteres, så denne kan afgøre, om dette er en mulighed, der skal forfølges.

Pladsholderen i brug

Når tandlægen eller specialtandlægen har fremstillet pladsholderen, kan det tage barnet et par dage at vænne sig til at gå med den uanset, om den er aftagelig eller fastsiddende. Tandlægen bør, sammen med barnet og forældrene, gennemgå, hvordan pladsholderen holdes grundig ren for at sikre sundt tandkødsvæv og modvirke plak. En ordentlig vejledning i tandbørstning og brugen af tandtråd anbefales med henblik på forbedret mundhygiejne.

Hvis pladsholderen er fastsiddende, er det vigtigt at undgå seje og sukkerholdige fødevarer, såvel som tyggegummi eller slik, som kan løsne eller sætte sig fast i apparaturet. Ligeledes bør man ikke trykke eller skubbe på apparaturet med tunge eller fingre, fordi det vil kunne løsne eller bøje det.

Barnet bør gå til regelmæssig kontrol hos sin tandlæge eller specialtandlæge, der overvåger behandlingen med pladsholderen, og skal hver sjette måned fortsætte med at få foretaget en tandrensning hos tandlægen.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Relaterede videoer

Mund og tandsundhed uanset alder kategorier