Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Kan fluor hjælpe voksne?

Fluor er ikke kun til børn.

"Alle burde tage et fluortilskud hver dag," siger Dr. Joan Gluch, assisterende dekan for samfundsstudier og leder for sundhedsfremme på University of Pennsylvania School of Dental Medicine. "Fluor gavner ikke kun børn."

For 20 år siden mente tandlæger, at fluor primært virkede ved at styrke selve dannelsen af tænder, hvilket betød, at indsatsen med fluor primært var målrettet børn. Nu har undersøgelser vist, at brug af fluor, herunder i tandpasta, mundskyl og fluorbehandlinger, formodentligt er vigtigere til bekæmpelse af huller end det er for selve dannelsen af tænderne.

"Nogle voksne tror, de naturligt vil få huller i tænderne eller tabe deres tænder, når de bliver ældre," siger Dr. Gluch. "Sådan behøver det ikke at være."

Selvom alle burde tage et fluortilskud hver dag, er nogle voksne mere udsatte og kan have brug for et mere intensivt tilskud. For at finde ud af, om det er dig, så stil dig selv disse spørgsmål:

1. Tager jeg medicin, der medfører mundtørhed? Har jeg en sygdom, der medfører mundtørhed?

Mange voksne tager medicin, der kan give mundtørhed, også kaldet xerostomi. Meget almindelig medicin har denne bivirkning, herunder allergimedicin, antihistaminer, antidepressiv og antihypertensiv medicin.

Nogle sygdomme, især Sjögrens syndrom, men også andre, kan give mundtørhed.

"Uden spyt er du mere udsat for huller i tænderne," siger Dr. Gluch. Dette skyldes, at spyt hjælper med at neutralisere syren i munden og skylle de madpartikler væk, der ellers ville give næring til bakterier og dermed en risiko for huller i tænderne. Spyt indeholder også mange bestanddele, herunder fluor, der hjælper med at forebygge huller i tænderne.

Hvis du oplever mundtørhed, så prøv at bruge mundskyl med fluor for at smøre munden og beskytte dine tænder. Spyterstatninger kan også fås på apoteket, og mange benytter disse til at erstatte manglende spyt. Dr. Gluch siger også: "Stop ikke med at tage din medicin! Nogle mennesker spiser bolsjer for at øge spytproduktionen, men det tilfører blot munden mere sukker. Drik mere vand, spis sukkerfrie bolsjer (hvis overhovedet) og sørg for dagligt at få fluor."

2. Har mit tandkød trukket sig tilbage, så mere af tænderne blottes, eller har min tandlæge fortalt mig det?

Som voksen har du sikkert på et eller andet tidspunkt haft en form for paradentose, der får tandkødet til at trække sig tilbage og blotte mere af tænderne. Dette giver mere plads til bakterier, og gør tandrødderne mere udsatte for huller. Mere end halvdelen af voksne over 75 har haft et hul omkring tandroden. Hvis din tandlæge har behandlet dig for paradentose, kan dit tandkød have ændret sig, og rødderne kan være blottede, hvilket også kan føre til huller i tænderne.

For at beskytte dine tandrødder, kan din tandlæge smøre dem med en fluorholdig lak eller gel, og du kan bruge fluorholdigt mundskyl eller gel på recept for at få mere fluor.

3. Er jeg blevet behandlet for huller i tænderne i det seneste år?

Hvis dette er tilfældet, er der ifølge Dr. Gluch risiko for at få flere huller. "Hvis du er typen, der behandles for huller i tænderne hvert eller hvert andet år, er der noget i vejen, og du har brug for ekstra fluor," siger hun.

4. Har du kroner og/eller broer?

Kroner er ikke sikret mod huller. Så længe der stadig er noget naturlig tand tilbage, er du udsat. "Har du en krone eller en krone og en bro, er området, hvor kronen møder tanden, udsat for at få et hul, og du har brug for fluor," siger Dr. Gluch.

5. Bruger jeg tandbøjle?

"Mange teenagere og voksne bruger bøjle til tandregulering. Denne opsamler en masse bakterier, der er svære at børste væk," siger Dr. Gluch. "Disse mennesker kan få huller i tænderne omkring bøjlen, så vi anbefaler mundskyl og gel med fluor for at tilføre mineraler til tænderne."

6. Er eller bliver mit hoved eller hals udsat for strålebehandling?

Voksne, hvis hoved eller hals har været udsat for strålebehandling, er meget udsatte for at få huller i tænderne, da strålerne skader spytkirtlerne og giver mundtørhed. Spyt bekæmper huller i tænderne, så dem der lider af mundtørhed har større risiko for at få huller i tænderne.

"Vi renser patienters tænder før stråling og giver dem ekstra fluor," siger Dr. Gluch. "Bagefter gendannes spytkirtlerne ikke, så mundtørhed er en permanent tilstand. Vi anbefaler, at disse patienter ser deres tandlæge hver anden eller tredje måned, og at de altid får ekstra fluor."

Hvad du kan gøre

Uanset risikoen, bør alle voksne bruge fluortandpasta. Mundskyl med fluor fås også i håndkøb og kan bruges en eller to gange om dagen. Tandpasta har et fluorindhold på omkring 1.000 ppm og mundskyl et indhold på omkring 250 ppm.

Hvis du mener, at du har stor risiko for huller, så spørg din tandlæge om fluorbehandlinger. Under en behandling vil din tandlæge eller tandplejer tørre dine tænder af og enten smøre dem med gel eller benytte en tandbeskytter med gel eller skum, der placeres i munden i et til fire minutter. Du kan også få en behandling med lak eller gel på tandrødderne. Du vil blive bedt om ikke at spise, drikke eller ryge i 30 minutter efter behandlingen. Fluorbehandlinger hos tandlægen giver et fluorniveau på 9.000 til 20.000 ppm, afhængigt af behandlingstypen.

Du kan også dagligt give dig selv en fluorbehandling derhjemme. Fluorindholdet i disse behandlinger, der normalt foregår med gel på recept, går fra 1.000 ppm til 5.000 ppm. Din tandlæge eller tandplejer kan ordinere disse behandlinger ud fra specifikke behov samt risikoen for huller i tænderne.

Tal med din tandlæge for at klarlægge din risiko for huller i tænderne. Tandlæger og tandplejere vil ordinere fluorprodukter sammen med information om god mundhygiejne, håndtering af småspiseri og indtag af kulhydrater fra din kost samt brug af antimikrobielle produkter til at reducere risikoen for huller i tænderne.

"Voksne skal være klar over, at tandproblemer ikke behøver at være en del af det at blive ældre," siger Dr. Gluch. "Brug af fluor og andre forebyggende midler kan være medvirkende til, at voksne kan bevare deres tænder sunde, når de bliver ældre."

©2001-2002 InteliHealth Inc. Alle rettigheder forbeholdes.

Relaterede videoer

Relaterede produkter

Mund og tandsundhed uanset alder kategorier