Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Sodavand Er altid en fjende for tænderne

I store dele af Canada og i Midtvesten i USA kaldes sodavand for "pop". I det nordøstlige USA kaldes det "soda". Og i det sydlige USA går det under navnet på et kendt mærke.

Over hele Nordamerika bruges forskellige ord for at identificere sukkerholdige drikke med brus. Men ligegyldigt hvad man kalder det, drejer det sig om noget, der kan føre til alvorlige problemer for mund og tænder.

Sodavand har vist sig at være en af de væsentligste kilder til huller i tænderne, og det gælder for alle aldre. Syre og syreholdige biprodukter fra sukker i sodavand gør tandemaljen blød og medvirker til dannelsen af huller. I ekstreme tilfælde kan blød tandemalje i kombination med forkert tandbørstning, at man skærer tænder eller andet føre til tab af tænder.

Sukkerfrie drikkevarer, der kun udgør 14 % af alt sodavandsforbrug, er mindre skadelige1. De er dog stadig syreholdige og kan derfor stadig medføre problemer.

Vi drikker mere og mere

Forbruget af sodavand i USA er steget drastisk for alle aldersgrupper og især blandt børn og unge. Problemet er så alvorligt, at sundhedsmyndigheder som American Academy of Pediatrics (Det amerikanske akademi for pædiatri) advarer om farerne.

Hvor mange skolebørn drikker sodavand? Det vurderes, at mellem et ud af to og fire ud af fem børn drikker mindst én sodavand om dagen. Mindst et ud af fem børn drikker mindst fire glas om dagen.2

Nogle teenagere drikker så meget som 12 sodavand om dagen3.

Større mængder gør problemet værre. Fra 165 ml i 1950'erne er den typiske sodavand nu vokset til næsten 600 ml i 1990'erne.

Børn og unge er ikke de eneste, der er udsatte. Langvarigt indtag af sodavand har en akkumuleret indvirkning på tandemaljen. I takt med at folk lever længere, er det sandsynligt, at flere vil opleve problemer.

Hvad du kan gøre

Børn, unge og voksne kan alle drage fordel af at mindske indtaget af sodavand og lytte til vejledning fra tandplejere. Her er nogle trin, du kan tage:

  • Erstat forskellige drikkevarer: Fyld køleskabet op med drikkevarer med mindre sukker- og syreindhold som vand, mælk og 100 % frugtjuice. Drik dem selv og sørg for at opfordre dine børn til at gøre det samme.
  • Skyl med vand: Når du har drukket sodavand, så skyl munden med vand for at fjerne rester, der ellers kan forlænge tandemaljens udsættelse for syre.
  • Brug fluortandpasta og mundskyl: Fluor reducerer huller i tænderne og styrker tandemaljen, så børst med fluortandpasta som Colgate® Total®. Brug af fluorholdige mundskyl kan også hjælpe. Din tandlæge kan anbefale mundskyl i håndkøb eller udskrive stærkere typer på recept, afhængig af hvor alvorlig tilstanden er. Han eller hun kan også udskrive en recept på en stærkere fluortandpasta.
  • Få fluor med en professionel fluorbehandling: Din tandplejer kan anvende fluor i form af skum, gel eller rens.

Sodavand er barsk for tænderne. Ved at reducere indtaget, opretholde god mundhygiejne og spørge din tandlæge og tandplejer til råds kan du modvirke påvirkningerne og opnå bedre mundhygiejne.

1Harnack L, Stang J, Story M. Soft drink consumption among US children and adolescents: Nutritional consequences. Journal of the American Dietetic Association 1999;99:436-444.

2Gleason P, Suitor C. Childrens diets in the mid 1990s: Dietary intake and its relationship with school meal participation. Alexandria, VA: US Department of Agriculture, Food and Nutrition Service, Office of Analysis, Nutrition and Evaluation;2001.

3Brimacombe C. The effect of extensive consumption of soda pop on the permanent dentition: A case report. Northwest Dentistry 2001;80:23-25.

Tandpleje kategorier