Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Forstå stress og hvordan din mundhygiejne påvirkes

I disse stramme økonomiske tider har arbejdsløsheden ikke været højere siden depressionen, og mange amerikanere lider af stress. Stress kan påvirke krop og sind, herunder mundhygiejne, hvis symptomerne ikke behandles.

Stress defineres som et fysiologisk svar på situationer eller problemer, der kan påvirke kroppen negativt. Der kan opstå fire former for stress: positivt stress, bekymrende stress, for lidt stress og for meget stress.

  • Positivt stress er, som navnet angiver, en positiv form for stress. Det er den motiverende form for stress, der kan hjælpe en til at fuldende et projekt eller præstere på jobbet.
  • Bekymringer er en dårlig form for stress, der påvirker folk gennem frygt, frustration og nogle gange vrede.
  • Ved for lidt stress, henvises der til folk, som ikke oplever positivt stress, og dette kan føre til flere problemer samt kedsomhed og hjælpeløshed.
  • For meget stress kommer af stress, og forekommer når man f.eks. presses for meget i forbindelse med en deadline.

Når der opstår stress, påvirkes flere mennesker af dårlige eller negative vaner, der kan gå ud over mundhygiejnen, herunder rygning og alkohol, som fremsat af David Cochran, DDS, PhD, President for American Academy of Periodontology og formand for Department of Periodontology ved University of Texas Health Science Center i San Antonio. Risikofaktorerne ved rygning og alkohol er en medvirkning til udvikling af paradentose.

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Periodontology i 2007 viste, at stress påvirker mundhygiejnen. 56 % af deltagerne i undersøgelsen nævnte, at stress påvirkede deres evne til effektiv tandbørstning og brug af tandtråd. Når folk er stressede, dannes stresshormonet kortisol. Ophobningen af kortisol stiger og kan føre til paradentose.

Stress kan påvirke individers mundhygiejne ved at føre til de følgende problemer:

1. Udvikling af blister — små sår, der udvikles i munden pga. virus, bakterier og dårligt immunsystem.

2. Tænderskæren — stressede mennesker kan have problemer, der påvirker de temporomandibulære led i kæben, samt tænderskæren eller sammenbidning af tænderne om dagen eller natten.

3. Mundtørhed — stress kan påvirke spytproduktionen i munden. Hvis du tager visse former for medicin, kan denne også påvirke spytproduktionen.

4. Tandkødsbetændelse — flere undersøgelser har vist, at stress kan påvirke folks evne til at bevare en ordentlig mundhygiejne derhjemme.

Disse er blot nogle af de problemer for mundhygiejnen, der kan opstå fra stress. Spørg din tandlæge, hvis du oplever nogle af disse problemer. Prøv at komme stress til livs ved at spise en sund kost, få nok søvn hver nat og dyrk sport for at lette bekymringer eller spændinger.

© Copyright 2010 Colgate Palmolive

Tandpleje kategorier