Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Tandproblemer i forbindelse med hiv/aids

Hvad er hiv/aids?

Hiv (human immundefekt virus) er den virus, der forårsager aids. Denne virus smitter fra én person til en anden gennem blod-til-blod kontakt (blodtransfusioner, hiv-smittede nåle) og seksuel kontakt. Desuden kan en smittet gravid kvinde overføre hiv til sit barn under graviditeten eller fødslen, samt via modermælken ved amning.

Aids (erhvervet immundefekt syndrom) opstår, når hiv-infektionen har svækket personens immunforsvar til det punkt, at det har svært ved at bekæmpe visse sygdomme og infektioner. "Opportunistiske" infektioner, der benytter sig af et svækket immunsystem til at forårsage sygdomme, forekommer også.

Hvordan ved jeg, om jeg har hiv/aids?

Tandproblemer, såsom ømme og blødende gummer, herpessår i munden, og svampe- og candidainfektioner kan være blandt de første tegn på aids. Du skal dog ikke antage, at du er smittet, bare fordi du har nogen af disse symptomer, da disse er almindeligt forekommende lidelser. Den eneste måde hvorpå du kan afgøre, om du er smittet, er at blive hiv-testet. Rådfør dig med din læge eller andet sundhedspersonale.

Et positivt hiv-testresultat betyder ikke, at du har aids. Aids er en medicinsk diagnose der, baseret på specifikke kriterier, stilles af en læge. Du kan heller ikke regne med symptomerne for at få vished om, at du ikke er smittet med hiv. Mange mennesker, der er blevet smittet med hiv, oplever i mange år ingen symptomer overhovedet.

Følgende kan være tegn på en hiv-infektion:

  • Hurtigt vægttab
  • Tør hoste
  • Tilbagevendende feber eller kraftig nattesved
  • Stærk og uforklarlig træthed
  • Hævede lymfekirtler i armhulerne, lysken eller halsen
  • Diarré, der varer mere end en uge
  • Hvide pletter eller usædvanlige pletter på tungen, i munden eller i halsen
  • Lungebetændelse
  • Røde, brune, lysrøde eller lilla pletter på eller under huden eller inde i munden, næsen eller øjenlågene
  • Hukommelsestab, depression og andre neurologiske lidelser

Hvordan undgår jeg hiv/aids?

Hiv-smitte kan forekomme, hvis blod, sæd, vaginal væske eller modermælk fra en inficeret person finder vej ind i din krop. Den bedste måde at forebygge hiv på er at undgå at gøre ting, hvor virussen kan få mulighed for at blive overført til din krop. For yderligere information og forebyggelse af hiv/aids, kan du rådføre dig med en læge eller andet sundhedspersonale.

Mange mennesker bekymrer sig om risikoen for smitte gennem en blodtransfusion. Siden 1985 er alt donorblod i USA blevet testet for hiv. Den amerikanske donorblodforsyning anses for at være blandt de sikreste i verden.

Kan jeg få hiv hos tandlægen?

På grund aftandbehandlingers beskaffenhed frygter mange mennesker, at hiv kan overføres under behandlingen. Der tages universelle forholdsregler mellem hver eneste patient for at forhindre overførsel af hiv og andre smitsomme sygdomme.

Disse forholdsregler kræver, at tandlæger, tandplejere og klinikassistenter bærer handsker, maske og øjenbeskyttelse og, ved hjælp af bestemte steriliseringsprocedurer sammenfattet af center for sygdomskontrol, steriliserer alle håndstykker (boremaskiner) og andre dentale instrumenter inden hver ny patient. Ting, der ikke kan steriliseres, skal kasseres i særlige beholdere. Efter hver patient skal handskerne kasseres, hænderne vaskes og et par nye handsker tages i brug til den næste patient.

Hvis du er nervøs eller bekymret, kan et par minutter, hvor du stiller din tandlæge de spørgsmål, du måtte have om sundheds-og sikkerhedsforholdsregler, hjælpe med at give dig ro i sindet.

Hvordan behandles hiv/aids?

I dag findes der en række medicinske behandlinger, der kan bremse hastigheden, hvormed hiv-infektionen svækker immunsystemet. Der findes andre behandlinger, der kan forebygge eller behandle nogle af de sygdomme, der er forbundet med aids. Som med andre sygdomme, betyder tidlig diagnosticering flere muligheder for behandling.

Tandpleje kategorier