Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Forstå læbe- og ganespalte

Ifølge American Academy of Otolaryngology Head and Neck Surgery, er læbe- og ganespalte de mest almindelige medfødte misdannelser i USA i dag.(1) Læbespalte forekommer, når barnets øvre læbe ikke er vokset sammen korrekt. Ganespalte forekommer, når ganestrukturen ikke er lukket ordentligt, og der forekommer en åbning i ganen. Disse medfødte misdannelser kan arves fra en eller begge forældre eller forårsages af miljømæssige påvirkninger under graviditeten, såsom rygning, alkohol- eller stofmisbrug, indtagelse af receptmedicin, udsættelse for virus eller dårlig ernæring.

Diagnose og behandling
Læbe- og ganespalte diagnosticeres ved fødslen eller ved ultralydsscanning under graviditeten. Spalter kan enten være nemme at behandle eller mere komplicerede afhængig af størrelsen på åbningen, og hvordan åndedræt, spisning og tale er påvirket. Spædbørn kan opleve at have svært ved at få mad, da de kan have svært ved at sutte eller have tilbøjelighed til gylpning. Babyer, der lider af ganespalte, er mere tilbøjelige til hyppige øreinfektioner og bør undersøges af en øre-næse-halslæge. Da læben og ganen er afgørende for at danne lyde, kan korrekt udvikling af sprog være et stort problem. En talepædagog kan afgøre, om det er nødvendigt med taleterapi. En børnetandlæge bør også konsulteres for at følge udviklingen af tænderne.

Lægebehandling
Babyer med læbespalte får normalt foretaget en operation inden for de første tre måneder efter fødslen. Dem med ganespalte kræver et mere kompliceret kirurgisk indgreb, der foretages i løbet af barnets første år. Yderligere indgreb kan være nødvendige mellem toårs-alderen og den sene pubertetsalder. Det kan også være nødvendigt med lægelig indblanding, med hensyn til tale, adfærd og psykologiske faktorer for babyen eller barnet.(2)

Mulige indgreb i fremtiden
Undersøgelser viser, at læger muligvis snart vil kunne behandle læbe- og ganespalte-patienter i livmoderen. Kirurger kan en dag foretage minimale indgreb før fødslen med mindre snit og begrænset eller intet ar.(2)

References:
1. Information obtained on the Web site of the American Academy of
Otolaryngology Head and Neck Surgery at
www.entnet.org/healthinformation/cleft lipPalate.cfm.
2 Information obtained at the Mayo Clinic at
www.mayoclinic.com.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Tandpleje kategorier