Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Behandlingsmuligheder for følsomme tænder

Isninger – oversigt

Isninger skyldes blottelse af dentinen – den del af tanden, der dækker nerven – enten på grund af tab af emaljelaget, eller fordi tandkødet har trukket sig tilbage. Temperaturforandringer og visse madvarer (syrlige eller søde) kan forårsage smerter i tanden eller tænderne. Smerten fortager sig som regel efter kort tid.

Dentinen indeholder et stort antal porer eller kanaler, som går fra tandens yderside til nerven i tandens midte. Når dentinen blottes, kan disse kanaler blive påvirket af temperaturforandringer og visse fødevarer. Her er et billede af, hvordan dentinkanalerne ser ud i et mikroskop:

Tooth dentin

Den bedste måde til at finde ud af, hvorfor en tand er følsom, er at få en tandlæge eller tandplejer til at undersøge dig. De kan se efter tegn på blottet dentin og udføre test for at fastslå, hvad den egentlige årsag til følsomheden er. Nogle gange skyldes følsomheden et hul i en tand eller tandkødsbetændelse – det kan behandles for at få bugt med følsomheden. Andre gange er årsagen til følsomheden, at man har mistet emaljen på grund af slid eller erosion, eller at tandkødet har trukket sig tilbage, så tandrødderne er blevet blottet.

Hvad kan man gøre ved det?

Hvis årsagen er, at dentinen er blottet, er der en række behandlinger, som tandlægen kan foretage, og som du selv kan foretage derhjemme, der kan mindske isningerne.

Tandpleje kategorier