Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Paradentose er en tandkødssygdom – god mundhygiejne sikrer stærke tænder

Hvad er tandkødssygdomme som paradentose og tandkødsbetændelse?

Tandkødssygdomme omfatter de tilstande der kan udvikles som følge af betændelse i tandkødet. Betændelse i tandkødet kan udvikle sig og påvirke de knogler og væv, som omgiver og støtter dine tænder. Det forårsages af bakterierne i plak – en klæbrig og farveløs bakteriebelægning, som hele tiden dannes på dine tænder. Hvis den ikke fjernes ved hjælp af daglig tandbørstning og brug af tandtråd/tandstikkere, kan der opbygges plak i en sådan grad, at bakterierne ikke blot påvirker dit tandkød og dine tænder, men i sidste ende også tandkødsvævet og de knogler, der støtter tænderne. Det kan føre til, at de bliver løse, falder ud eller skal fjernes af en tandlæge.

Tandkødssygdomme kan inddeles i tre stadier:

 • Gingivitis: Er en betændelsestilstand i tandkødet forårsaget af plak, der opbygges i tandkødsranden. Hvis plakken ikke fjernes ved hjælp af daglig tandbørstning og brug af tandtråd, danner den toksiner (giftstoffer), som kan irritere tandkødsvævet og forårsage gingivitis. Der kan eventuelt forekomme blødning ved børstning og brug af tandtråd/tandstikkere. På dette tidlige stadie kan skaden genoprettes, da knoglen og det bindevæv, der holder tænderne på plads, endnu ikke er blevet påvirket.
 • Paradentose: På dette stadium er der sket uoprettelig skade på de knogler og fibre, der holder dine tænder på plads. Der opstået tandkødslommer, hvor der samles bakteriebelægninger - plak. Korrekt behandling af tænderne og forbedret mundhygiejne kan som regel være med til at forhindre yderligere skade.
 • Fremskreden paradentose: På dette stadium er de fibre og knogler, der støtter dine tænder, blevet ødelagt, hvilket kan få dine tænder til at flytte sig eller blive løse. Det kan påvirke dit bid, og hvis tænderne ikke kan reddes ved hjælp af en intensiv behandling, skal de eventuelt trækkes ud.

Hvordan ved jeg, om jeg lider af tandkødssygdomme?

Gingivitis og paradentose kan opstå når som helst i livet, men det er mest almindeligt hos voksne. Hvis det opdages på det tidlige stadium, kan skaden genoprettes. Kontakt derfor din tandlæge, hvis du bemærker nogen af følgende symptomer:

 • Tandkød, der er rødt, opsvulmet, hævet eller ømt
 • Tandkød, der bløder, når du børster tænder eller bruger tandtråd
 • Tænder, der ser længere ud, fordi dit tandkød har trukket sig tilbage
 • Ændringer i den måde, dine tænder lukker sammen på, når du bider
 • Betændelse, der trænger ud mellem dine tænder og fra dit tandkød
 • Konstant dårlig ånde eller dårlig smag i munden

Hvordan behandles tandkødssygdomme?

 • Det tidligste stadium, gingivitis, behandles med korrekt børstning og brug af tandtråd. God mundhygiejne vil forhindre opbygning af plak.
 • En professionel tandrensning udført af din tandlæge eller tandplejer er den eneste måde at fjerne opbygget plak, som er hærdet og blevet til tandsten. Din tandlæge eller tandplejer vil rense dine tænder for at fjerne tandsten over og under tandkødsranden.
 • Hvis din tilstand er mere alvorlig, er det nødvendig med en intensiv behandling af paradentosen.

Ved at aftale regelmæssige tandeftersyn kan tandkødssygdomme behandles i et tidligt stadium, inden det fører til en mere alvorlig tilstand med skader, der ikke kan genoprettes.

GumDiseaseHealthy

Sundt tandkød: Sundt tandkød er fast og bløder ikke. Det passer perfekt rundt om tænderne.

Gingivitis

Gingivitis Tandkødet er let betændt, kan være rødt eller hævet og muligvis bløde ved tandbørstning.

Periodontis

Paradentose: Der er opstået fordybede tandkødslommer og de fibre og knogle, der holder tænderne fast i kæbeknoglen bliver nedbrudt.

Periodontis

Fremskreden paradentose: De understøttende fibre og knogle er ødelagt. Tænderne bliver løse og skal eventuelt fjernes.

Relaterede artikler

Relaterede videoer

Tandpleje kategorier