Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Tandkødsoperation — Hvad har jeg brug for at vide?

Din tandlæge har anbefalet, at du ser en specialist inden for paradentose. Paradentose er en bakteriebetændelse, der påvirker tandkødet og forårsager inflammation, rødme, hævelse og tab af knogle omkring tanden. En eller flere tænder kan blive påvirkede. Ifølge National Institute of Health har 80 % af voksne i USA en form for paradentose. (1)

Hvordan fik jeg paradentose?

Paradentose begynder med tilstedeværelse af bakterier i munden, der angriber tænderne. Bakterierne samler og formerer sig og danner en bakteriebelægning kaldet plak. Hvis plak efterlades på tænderne, kan det tilstødende tandkød blive betændt, og der kan senere udvikles alvorlig tandkødsbetændelse og paradentose. Brug af tandtråd dagligt og tandbørstning to gange om dagen med en tandpasta, der bekæmper bakterier, kan hjælpe med at forebygge tandkødsbetændelse. Plak og madrester fjernes med god mundhygiejne, hvor tændernes overflade rengøres, og plak fjernes fra tandkødsranden.

Hvis plak og madrester ikke fjernes, og der ikke opretholdes god mundhygiejne, vil tandkødsbetændelsen blive forværret og tandkødet blive mere betændt. Der kan forekomme blødninger, og området mellem tanden og tandkødet kan forme en dybere tandkødslomme, der kan udvikle sig til paradentose.

Tandkødslommen bliver dybere, når plak fra bakteriebelægninger fortsætter med at ophobe sig og flytter sig ned under tandkødsranden. På dette stadie er en hjemmebehandling ikke særlig effektiv til at fjerne plak. Hvis tilstanden ikke behandles af en tandlæge eller tandplejer, vil bakteriebelægningen sprede sig til under tandkødsranden og påvirke den indre tandkødslomme. Bakterierne i plak producerer biprodukter, der gør at det bløde og hårde tilstødende væv nedbrydes, så der opstår en dybere tandkødslomme. Denne type af avanceret paradentose kan påvirke tandrødderne, og de kan også blive betændte. Tænderne kan blive løse eller føles ubehagelige, og det vil være nødvendigt med en tandkødsoperation. Patienten vil først skulle behandles for de dybe tandkødslommer med både tandrensning og tandrodsrensning. Tandplejeren kan anvende ultralyd til at fjerne plak, tandsten og madrester under tandkødsranden og manuelt rense tanden og rodens overflade for at gøre tanden problemfri og sygdomsfri. Tandrensning og tandrodsrensning kan klares på to til fire konsultationer, afhængig af hvor alvorlig tilstanden er. Proceduren for god mundhygiejne gennemgås grundigt med patienten for at forbedre rengøringsteknikker derhjemme.

Typer af tandkødsoperation

1. Lapoperation – Hvis tandkødslommerne er dybere end 5 millimeter vil paradentosespecialisten foretage dette indgreb for at reducere den målte dybde på tandkødslommerne. De fleste patienter, der er blevet diagnoseret med moderat til alvorlig paradentose, vil få foretaget dette indgreb. Paradentosespecialisten tilskærer tandkødet for at adskille det fra tanden, foretager en dyb rensning med ultralyd og manuelle instrumenter for at fjerne tandsten, plak og bakteriebelægninger under tandkødslommerne.

2. Gingivektomi – Dette indgreb foretages for at fjerne overskydende tandkød omkring tænderne for at give plads til et bedre område til rengøring af tænderne. Paradentosespecialisten bedøver patientens tandkød og skærer og tilpasser det ekstra tandkød til munden.

3. Gingivoplasty – Denne type tandkødsoperation foretages for at gendanne sundt tandkød omkring tænderne og få dem til at se bedre ud. Hvis en person har tilbagetrukket tandkød fra tanden, kan der foretages et gingivoplasty-indgreb. Der kan foretages en tandkødstransplantation, hvor der tages væv fra ganen, som syes på plads på hver side af den berørte tand.

Efter en tandkødsoperation er det vigtigt at paradentosespecialisten eller tandplejeren informerer dig om, hvordan du skal rengøre tænder og tandkød med en tandbørste og antimikrobiel fluortandpasta samt tandtråd og antibakteriel mundskyl. Spørg din paradentosespecialist eller tandlæge om yderligere information om, hvordan du kan pleje tandkødet og tænderne efter en tandkødsoperation.

References:

1. Information obtained from www.nim.nih.gov/medlineplus/gumdisease.html.

© 2010 Colgate-Palmolive Company

Tandpleje kategorier