Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Dårlig ånde – har du det selv?

De fleste mennesker er ikke selv klar over, at de har dårlig ånde eller "halitose", som tandlæger kalder det. Faktisk har én ud af fire personer dårlig ånde, og visse undersøgelser har vist, at cirka 50 procent af den voksne befolkning lider af tilstanden.1

Visse fødevarer, sygdomstilstande og vaner er noget af det, der forårsager det. I mange tilfælde kan du gøre noget ved situationen ved hjælp af korrekt mundhygiejne.

Hvis god mundhygiejne ikke løser problemet, bør du gå til tandlægen eller lægen for at få udelukket, at det er en mere alvorlig tilstand, der er årsag til din dårlige ånde.

Årsager til dårlig ånde

Dårlig ånde kan forårsages af flere faktorer. Udefrakommende faktorer kan være den mad, vi spiser, som fx er krydret eller har en kraftig lugt (visse krydderier, der anvendes til madlavning, hvidløg, løg og sågar tunfisk eller tacos). Hvis du tror, at din dårlige ånde kan hænge sammen med den mad, du spiser, kan du overveje at skrive ned, hvad du spiser for at finde ud af, om det er det, der er årsagen. Personer, der nyder tobak og alkohol, kan også have dårlig ånde.

Øvrige faktorer omfatter faktorer, som kan påvirke kroppen systemisk. Tungen er et sted, hvor bakterier kan sætte sig fast og vokse. De fleste lugtfremkaldende bakterier producerer kemiske forbindelser kaldet svovlgasser, som giver dårlig ånde. De svovlgasser, der hovedsageligt får tilstanden til at opstå, er hydrogensulfid og methylmercaptan. De fleste af disse lugtfremkaldende bakterier holder til på den bageste del af tungen.

Følgende kan også forårsage dårlig ånde2:

  • Tandproblemer (dårlig mundhygiejne, gingivitis og paradentose)
  • Tandproteser (der kan ophobes plak og madrester på protesen)
  • Mundtørhed (manglende spytproduktion)
  • Problemer i mund, næse og svælg (bihule- eller halsbetændelse og betændte mandler)
  • Systemiske sygdomme (diabetes, lungebetændelse eller lungeabscesser, nyre-/leversvigt, lidelser i mave-tarmsystemet)
  • Patienter, som ofte er på slankekur

Bed din tandlæge om en tid, hvor du kan få fastslået, hvorfor du lider af dårlig ånde. Oprethold god mundhygiejne ved hjælp af børstning 2 gange dagligt med fluortandpasta, tandtråd/tandstikkere og tungebørste eller -skraber.

©Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Henvisninger:
1. American Dental Association, Council on Scientific Affairs: Association report: Oral Malodor, J Am Dent Asso 134:209-214, 2003.
2. Bad Breath, Mayo Clinic, gennemgået information på www.mayoclinic.com.

Tandpleje kategorier