Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål

Almindelige-bekymringer

Almindelige-bekymringer
Svar fra eksperterne vedrørende mundhygiejne i hverdagen.

Huller i tænderne karies

Hvad er karies/caries?

Hvis bakteriebelægninger får lov til at sætte sig på tandoverfladen for længe, kan der udvikles karies/caries. Hver gang man indtager sukker, vil bakterierne danne syre, som vil opløse den hårde emalje. Læs artiklen: "Hvad er karies/caries?"

Plak og tandsten

Hvad er plak?

Plak er den fedtede, klæbrige og hvidlige belægning, der til stadighed dannes på tandoverfladerne af bakterier. Plakken er årsagen til huller i tænderne (karies), tandkødsbetændelse (gingivitis) og paradentose (parodontitis). Læs artiklen: "Hvad er plak?"

Hvad er tandsten?

Tandsten (calculus dentalis) er plak, hvori der udfældes kalk. Tandsten dannes på tandoverfladen over tandkødskanten. Processen kan sammenlignes med udfældning af kalk fra vandet i vores vandhaner f.eks. i badeværelset og i vandkedlen. Læs artiklen: "Hvad er tandsten?"

Tandkødsbetændelse

Paradentose er en tandkødssygdom – god mundhygiejne sikrer stærke tænder

Tandkødssygdomme omfatter de tilstande der kan udvikles som følge af betændelse i tandkødet. Betændelse i tandkødet kan udvikle sig og påvirke de knogler og væv, som omgiver og støtter dine tænder. Læs artiklen: "Paradentose er en tandkødssygdom – god mundhygiejne sikrer stærke tænder"

Blister mundsår infektioner

Hvad er blister og mundsår, og hvordan kan de behandles?

Mundirritationer og mundlæsioner er hævelser, pletter eller åbne sår i munden eller på læberne eller tungen. Selvom der er mange typer mundsår og -problemer, er de mest almindelige blister, forkølelsessår, leukoplaki og svamp (trøske). Læs artiklen: "Hvad er blister og mundsår, og hvordan kan de behandles?"

Isninger

Lider du af isninger i tænderne?

Isninger er smerter i tænderne forårsaget af, at tandens overflade eller tandkødet er slidt væk. Den mest almindelige årsag til følsomme tænder hos voksne er blottede tandrødder forårsaget af, at tandkødet har trukket sig tilbage. Læs artiklen: "Lider du af isninger i tænderne?"

Dårlig ånde

Dårlig ånde – har du det selv?

De fleste mennesker er ikke selv klar over, at de har dårlig ånde eller "halitose", som tandlæger kalder det. Faktisk har én ud af fire personer dårlig ånde, og visse undersøgelser har vist, at cirka 50 procent af den voksne befolkning lider af tilstanden. Læs artiklen: "Dårlig ånde – har du det selv?"

God mundhygiejne forebygger dårlig ånde

Der er mange årsager til dårlig ånde, herunder visse fødevarer, alkohol og cigaretter, dårlig mundhygiejne, paradentose, diabetes, mundtørhed, halsbetændelse, lungebetændelse og lungeabscesser, lever-/nyresvigt, mave-tarm-problemer og skrappe slankekure. Læs artiklen: "God mundhygiejne forebygger dårlig ånde"

Dårlig ånde og sammenhæng med mundsygdomme og systemiske sygdomme

Cirka 75 procent af alle tilfælde af dårlig ånde er forårsaget af selve mundhulen. Andre årsager kan være maveproblemer, bihulebetændelse eller paradentose. Læs artiklen: "Dårlig ånde og sammenhæng med mundsygdomme og systemiske sygdomme"

Halitosis

Dårlig ånde er ånde med en ubehagelig lugt. Det kaldes også halitosis. Denne lugt kan opstå fra tid til anden eller være længerevarende afhængig af årsagen. Læs artiklen: "Halitosis"

Temporomandibulær dysfunktion

Hvad temporær mandibulær dysfunktion - TMD?

TMD eller bidfunktionsproblemer, som det almindeligvis kaldes, indebærer, at ledforbindelsen mellem over- og underkæbe ikke fungerer korrekt. Denne ledforbindelse er et af de mest komplekse led i kroppen og er ansvarlig for, at underkæben kan bevæge sig fremad, bagud og fra side til side. Læs artiklen: "Hvad temporær mandibulær dysfunktion - TMD?"

Tænderskæren

Hvad er tænderskæren og tandpres?

Samlet kaldet fænomenet bruksisme. Hvis du vågner op med ømme kæbemuskler eller hovedpine, lider du måske af bruksisme - du skærer tænder og bider/presser tænderne sammen, når du sover. Tænderskæren kan medføre, at du får ondt i tænderne, at tænderne løsnes, og at der kommer et unormalt stort slid på tænderne. Læs artiklen: "Hvad er tænderskæren og tandpres?"

Visdomstænder

Hvad er visdomstænder?

Visdomstændene er de bageste kindtænder i hver side både i over- og underkæbe. Det er de sidste tænder, som bryder frem, normalt i 16-20 års alderen eller senere. Læs artiklen: "Hvad er visdomstænder?"

Mundtørhed

Hvad er mundtørhed, og hvordan kan det behandles

Mundtørhed betyder, at du ikke har nok spyt til at holde munden fugtig. Alle har oplevet at være tør i munden af og til, især hvis man er nervøs, oprevet eller stresset. Men hvis du er tør i munden hele tiden eller det meste af tiden, kan det være ubekvemt og føre til mere alvorlige helbredsmæssige problemer eller være et tegn på, at du lider af en mere alvorlig sygdom. Læs artiklen: "Hvad er mundtørhed, og hvordan kan det behandles"

Tandpleje kategorier