Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Fortæl mig mere om kroner

Der er millioner af mennesker i USA og verden over, der har fået en krone som erstatning for en manglende tand eller for at styrke en slidt tand. En kroneer et materiale, der placeres oven på tandkronen for at yde støtte og beskyttelse.

Materialer til kroner

Der er fire forskellige slags materialer, der anvendes til kroner:

1. Helkeramisk (porcelænsbaseret).

2. Porcelæn sat på metal.

3. Legeringer med guld.

4. Base med metallegeringer.

Alle keramiske kronerer af et porcelænsbaseret materiale og anbefales til at genskabe fortænder, da farven passer godt med de naturligetænder. Tandlægen eller en tandprotesespecialist kan finde det nødvendigt at fjerne mere af tandstrukturen for at sætte porcelænet på tanden. Materialet kan dog være skrøbeligt over for kraftige bid men meget modstandsdygtigt over for slitage.

Porcelæn sat på metaler forbundet til ydersiden af en metalstruktur for at styrke tanden samt fungere som et skjold mod utæthed og dermed kunne mindske tilbagevendende forekomst af huller i tænderne. Når porcelæn sættes på metal giver det en stærkere base end porcelæn alene. Tandlægen eller tandprotesespecialisten vil fjerne en passende del af tandstrukturen, men resultatet er meget stærkt og holdbart.

Legeringer med guldbestår af guld, kobber og andre metaller, der tilsammen giver et stærkt materiale, som vokser sammen med tandstrukturen. Legeringer med guld er modstandsdygtige over for slitage og brud og nedslider ikke de tænder, materialet kommer i kontakt med. Dette materiale er biokompatibelt med tandkødet.

En base med metallegeringindeholder ingen ædelmetaller men giver en god styrke til kronen og tanden og er meget modstandsdygtigt over for syreangreb. Når tanden klargøres med en base af metallegering fjerner tandlægen eller tandprotesespecialisten mindst muligt af en sund tandstruktur. Dette materiale er modstandsdygtigt over for slid og skånsomt mod de tilstødende tænder.

Ny teknologi til kroner

CAD/CAM-teknologi er design og produktionsteknologi ved hjælp af en computer. Teknologien anvendes til at hjælpe tandlæger og laboratorieteknikere med atfremstille præcise udformninger og størrelser af tandproteser, herunder inlay, onlay, kroner og broer. Et 3D-billede af tænder og tandkød gør tandlægen eller tandprotesespecialisten i stand til at tegne et præcist design af erstatningstanden eller kronen. Teknologien er dyr og ikke alle tandlæger anvender den. CAD/CAM-teknologien giver dog kortere konsultationer og er den nyeste teknologi på markedet.

Hvorfor har jeg brug for en krone?

Din tandlæge vil undersøge, om et af følgende forhold har gjort sig gældende for dig, for så derefter at kunne anbefale en krone: en tand er knækket, entand er slidt ned og har svækket emalje, en tand mangler og en bro er blevet anbefalet, en rodbehandling har fundet sted, og det er nødvendigt at sætte en krone på tanden, udseendet kan kosmetisk forbedres, eller der er brug for at dække et tandimplantat.

Hvad er de næste skridt?

Din tandlæge har anbefalet en krone. Tal med denne om materialet, de ønsker at anvende til kronen. Spørg dernæst hvor lang tid indgrebet vil tage, og hvaddu selv kan gøre for, at behandlingen lykkes.

2010 Colgate-Palmolive Company

Relaterede videoer

Relaterede produkter

Tandpleje kategorier