Ressourcecenter for Mundhygiejne og Tandsundhed

Tandbørster med fokus på komfort og resultater til ethvert smil.

Tandbørster

Gode og sikre tandpastaer til de små.

Børnetandpasta

Colgate Kids produkter gør tandbørstning sjovt og hjælper med at gøre det til en rutine.

Børnetandbørster

Fuldend din mundhygiejne ved brug af mundskyl og tandtråd for en sundere og friskere mund.

Mundskyl og tandtråd

Ethvert smil er unikt og kræver forskellig pleje. Colgate har løsningen til alle smil.

Søg efter formål
Skriftstørrelse

Sæt tænderne på plads med ortodontisk behandling (tandregulering)

Den amerikanske forening af specialtandlæger i ortodonti (The American Association of Orthodontists) rapporterer, at 4,5 millioner mennesker i USA går med bøjle eller andet lignende dentalt apparatur med henblik på tandretning og for at få et sundt og smukt smil1.

Som mange af os ved, har en specialtandlæge i ortodonti en yderligere klinisk uddannelse i at behandle malokklusion, (skæve tænder/forkert bid), som kan skyldes tanduregelmæssigheder og kæbeproblemer.

Hvorfor bliver nogle tænder skæve?

Terry Pracht, DDS, tidligere formand for the American Association of Orthodontics udtaler, at skæve tænder og problemer med forkert bid kan skyldes arvelighed såvel som miljømæssige faktorer. Dr. Pracht nævner, at arvelige faktorer omfatter trangstilling (for lidt plads til tænderne) eller spredstilling (for meget plads) og malokklusion. Han nævner også, at skæve tænder kan være forårsaget af, at man som barn har suttet for meget på tommelfingeren, eller at tungen har skubbet på tænderne, såvel som ulykker med kæbeskader til følge1.

Hvilke behandlingsmuligheder findes der i forhold til tandretning eller malokklusion?

Der er tre faser i en tandreguleringsbehandling. Den første er, når man bruger et apparatur til at udvinde pladsen i munden. Ekspansionsplader bruges til at udvide ganen i bredden og linguale barrer bruges til at udvide den nederste kæbe. Den aktive korrigerende fase kommer herefter, når bøjlerne placeres på tænderne. Efter et stykke tid, afhængigt af problemets omfang og art, er tænderne blevet rettet, og en malokklusion er blevet korrigeret. Den tredje fase er stabiliseringsfasen, også kaldet retentionsfasen, efter at bøjlerne er blevet taget af, og når det tilrettede tandsæt skal stabiliseres på den nye plads ved hjælp af en retentionsbøjle (aftagelig eller fast).

Forskellige tandbøjler

Tandbøjler var for 30 år siden og endnu længere tilbage store metalskinner, der omkransede hver eneste tand. Bøjler kan fastgøres både på ydersiden såvel som på indersiden af tænderne, afhængigt af hvilken behandling din tandlæge anbefaler til dig. Bøjler, buetråde og skinner fås i mange forskellige farver, hvilket giver børn og unge mange sjove muligheder.

I dag placerer man nogle små beslag, lavet af metal eller keramik, på tandens overflade. Disse beslag limes fast på tandoverfladen med et klæbende materiale. Metalskinner kan bruges på de bageste tænder. Buetrådene, der placeres inde i beslaget, fremstilles af en nikkel-titan blanding, der aktiveres af varmen i munden, hvorved der konstant udøves et pres på tænderne til at flytte sig. Derudover spændes og justeres buetrådene regelmæssigt på klinikken.

Et anden og nyere alternativ til bøjler er Invisalign-systemet, som gør brug af "alignere" i et klart plastmateriale, og som man bærer i løbet af dagen og natten for at hjælpe med at flytte tænderne. Når man spiser, børster tænder eller bruger tandtråd, kan man fjerne den aftagelige aligner.

Sådan passer du din tandbøjle

Din specialtandlæge, tandlæge eller tandplejer vil give dig en grundig instruktion i, hvordan du passer og rengør din tandbøjle korrekt. Man kan bruge mange forskellige tandbørster, fx manuelle (specielt designet til patienter i tandreguleringsbehandling), batteri- eller eldrevne, samt soniske tandbørster. Spørg din specialtandlæge eller tandlæge om, hvad der er bedst for dig. Tandbørstning bør udføres mindst 2-3 gange om dagen i en 45 graders vinkel i en frem- og tilbagegående bevægelse. Sørg for at fjerne plak på tandkødsranden for at forhindre gingivitis (tandkødsbetændelse). Sørg for, at tandbørsten følger tandkødsranden, og børst derefter forsigtigt rundt om alle beslag for at fjerne plak og madrester.

Det er meget vigtigt at rengøre mellem tænderne med tandtråd. Tandstikkere eller mellemrumsbørster kan anvendes, hvis der er mellemrum mellem tænderne. For at fjerne lugtskabende bakterier, der kan være til stede, hvis man lider af tandkødsbetændelse, kan man også anbefale brugen af et mundskylleapparat, der fjerner madrester og skyller tandkødet. Sammen med et mundskylleapparat, eller alene, kan man også anvende en antibakteriel tandpasta og antimikrobielle mundskyllemidler.

Sådan vedligeholdes smilet, når tandbøjlen er blevet taget af

Når din specialtandlæge har fastslået, at din tandbøjle kan tages af, er det meget vigtigt, at resultatet fastholdes. Derfor skal du have en retentionsbøjle (et plastapparatur), som du skal bære i løbet af dagen eller natten, alt efter tandlægens anbefaling. Efter brug rengøres retentionsbøjlen med varmt vand eller tandpasta og en tandbørste og placeres i en plastikbeholder.

Gå til tandlæge to gange om året og få en professionel tandrensning og til specialtandlægen for regelmæssig vedligeholdelse af din bøjle.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

References:

1. Braces: Not Just for Looks, Causes of Crooked Teeth. Reviewed information at

http://www.enotalone.com/article/9045.html

Relaterede videoer

Kosmetiske indgreb